Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

«Επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης: Ανεπαρκή τα μέτρα στο Δημόσιο για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού»

Άρθρο του τέως υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη

6 έτη πριν
Πολιτική
«Επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης: Ανεπαρκή τα μέτρα στο Δημόσιο για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού»
Share on FacebookShare on Twitter

Όλοι βιώνουμε την απέχθεια της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον δημόσιο τομέα. Παρά την τελευταία – εξαναγκασμένη – παραδοχή για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των δομών της Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Υπηρεσιών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορούν να κρύψουν την απέχθεια τους για το δημόσιο τομέα, τόσο με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων όσο και με τις προβλέψεις ανεπαρκών μέτρων αντιμετώπισης στο Δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα με την υπ’αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 34781 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β’2168/4.6.2020), αλλά και με τη σημερινή εγκύκλιο Φ.69/119/οικ.11682/9.6.2020 η οποία εξειδικεύει τα μέτρα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και  των δημόσιων υπηρεσιών, με γνώμονα πάντοτε, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό που προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η απουσία συγκεκριμένων κανόνων και μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ως προς την προστασία των εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών από τον κίνδυνο του συγκεκριμένου ιού.

Ενώ καταγράφονται πολύ αναλυτικές οδηγίες, στα διάφορα άρθρα της ΚΥΑ,  για  το πως είναι υποχρεωμένες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν, όπως επίσης και τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα με την κλιμάκωσή τους, ανάλογα με τις παραβάσεις των σχετικών μέτρων, για  τον δημόσιο τομέα γίνεται αναφορά  σε ένα μόνο άρθρο, το 19, και μάλιστα με τρόπο πολύ γενικό που θέτει απλά ένα απολύτως ελλιπές πλαίσιο χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην εγκύκλιο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θεσμοθετεί συγκεκριμένα μέτρα αλλά μετατοπίζει τις ευθύνες λήψης μέτρων στις Υπηρεσίες και στους πολίτες αναφέροντας:

«Ως εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, παρακαλούνται τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες όσο και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες για την λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία αλλά και η προσωπική υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών. Ειδικότερα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών στους χώρους αναμονής κοινού».

Παραθέτουμε τα σημεία εκείνα που δεν θίγονται καθόλου για τον δημόσιο τομέα, προβλέπονται όμως για την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη σχετική ΚΥΑ.

Δεν προβλέπεται υποχρεωτική αναλογία υπαλλήλων, αλλά και εξυπηρετούμενων πολιτών ανά τ.μ. Στο άρθρο 19 αναφέρεται μόνο ως υποχρεωτική η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.

Δε διασφαλίζεται η μη δημιουργία συγχρωτισμού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που δέχονται κοινό, ούτε και η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες.

Δεν προβλέπεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα γραφεία των εργαζομένων στις διάφορες υπηρεσίες.

Δεν ορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων που δύνανται να συσκέπτονται είτε στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, είτε στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων του δημοσίου.

Προβλέπεται σύσταση για εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση συσκευών με απολυμαντικό υγρό ούτε στους χώρους εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων και πολιτών, ούτε στους χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους στο κλείσιμο κάθε ημέρας λειτουργίας.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση των ανελκυστήρων στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υποχρέωση τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων που δύνανται να κάνουν χρήση.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχιση της μεθόδου της τηλεργασίας για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Όλα τα ανωτέρω μέτρα που δεν προβλέπονται για το δημόσιο, αλλά που είναι υποχρεωτικά, επί ποινή προστίμου μάλιστα για τον ιδιωτικό τομέα, είναι απολύτως απαραίτητα, σε  μια χρονική στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε μια χρονική στιγμή που δεν αποτελεί το τέλος της πανδημίας, αλλά μια περίοδο που πρέπει να συνεχίζονται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση επιλέγει χαλάρωση και έλλειψη σχεδιασμού μέτρων στο δημόσιο τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν πάλι να λειτουργούν πλήρως. Αυτή η ολιγωρία είναι πραγματικά ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους  δημόσιους υπαλλήλους και για τους πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προνοήσει για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή δέσμης μέτρων στο δημόσιο αντίστοιχων με αυτά που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας των δημόσιων υπαλλήλων και του εξυπηρετούμενου κοινού.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να μεριμνά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, είτε αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ετικέτες: COVID-19Σπίρτζης
Προηγούμενη Ανάρτηση

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο εξαπάτησης η εξαγγελία για συμμετοχή του προσωπικού της ΕΛ. ΑΣ. στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Επόμενη Ανάρτηση

Ναδάλ: Σε δημοπρασία φανέλα του για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα

Σχετικές Ειδήσεις

Πηγές ΥΠΡΟΠΟ για δημοσίευμα του BBC περί επαναπροωθήσεων: Με σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο η φύλαξη των συνόρων

Πηγές ΥΠΡΟΠΟ για δημοσίευμα του BBC περί επαναπροωθήσεων: Με σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο η φύλαξη των συνόρων

19 ώρες πριν

Η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη...

Θεανώ Φωτίου: Έφυγε από τη ζωή ο γιος της σε ηλικία 48 ετών

Θεανώ Φωτίου: Έφυγε από τη ζωή ο γιος της σε ηλικία 48 ετών

1 εβδομάδα πριν

Πένθος για τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, καθώς πέθανε ο γιος της, σε ηλικία 48 ετών. Σύμφωνα με...

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

2 εβδομάδες πριν

 Σε 1104 ανήλθαν οι κλήσεις που δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχές βοήθειας από χθες έως σήμερα...

Η ανάρτηση Καρυστιανού: «Για την ελπίδα που έρχεται» – Τι γράφει για το κόμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές

Η ανάρτηση Καρυστιανού: «Για την ελπίδα που έρχεται» – Τι γράφει για το κόμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές

2 εβδομάδες πριν

Το νέο κόμμα ανακοίνωσε η Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της στα social media. «Ξεκινάμε την πρώτη του μήνα για την...

Ροή Ειδήσεων

Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά αύριο το Ελληνικό Δημόσιο

Πηγές ΥΠΡΟΠΟ για δημοσίευμα του BBC περί επαναπροωθήσεων: Με σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο η φύλαξη των συνόρων

Νορβηγία: Ένας 14χρονος έκλεψε ένα λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία

Αποκλεισμένο το λιμάνι της Μυτιλήνης από κτηνοτρόφους – Εκτός πλοίου 700 επιβάτες

Επιστρέφει το δεύτερο κύμα των Αθηναίων από την έξοδο του Πάσχα – Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών – Κορίνθου

Δημ. Τσιόδρας προς την Κομισιόν: Μέτρα για να σταματήσουν οι ψευδείς εκπτώσεις και οι κρυφές χρεώσεις από πλατφόρμες

Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

Πολωνία: Ακροδεξιός βουλευτής σηκώνει μέσα στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με μια σβάστικα

ΗΠΑ: Συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ σήμερα στην Ουάσινγκτον, χωρίς τη Χεζμπολάχ

Κεφαλονιά: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο της 19χρονης – Ερευνάται άλλη μια κοπέλα

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.