Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Μακελειό στον Λίβανο: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από εκρήξεις στη Βηρυτό

5 έτη πριν
Κόσμος
Μακελειό στον Λίβανο: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από εκρήξεις στη Βηρυτό
Share on FacebookShare on Twitter

Για τουλάχιστον 30 νεκρούς και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, κάνει λόγο προκαταρκτική εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Στους δρόμους και στα νοσοκομεία επικρατεί χάος με σοκαριστικές εικόνες να μεταδίδονται από όλα τα διεθνή μέσα. «Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού», είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, Τετάρτη, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο, τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

Σκηνές αποκάλυψης
«Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες», είπε ο υπουργός υγείας του Λιβάνου, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Για την ύπαρξη δεκάδων νεκρών είχαν προειδοποιήσει από την αρχή, λίγη ώρα μόνο μετά τις εκρήξεις, ιατρικές πηγές και ειδικοί από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου, μιλώντας για τουλάχιστον δέκα νεκρούς από την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έκανε λόγο για έξι νεκρούς. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Εθνική καταστροφή παρόμοια με τη Χιροσίμα
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη. Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής.

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. «Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες οι τραυματίες, παγιδευμένοι σε σπίτια
Εκατοντάδες άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους. Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.

Φλέγεται πλοίο στο λιμάνι της Βηρυτού
Ένα πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου που όμως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει αν επιβαίνουν άνθρωποι σ’ αυτό. Στο λιμάνι, ένας αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον τομέα, φοβούμενος ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη στο πλοίο λόγο των καυσίμων που μεταφέρει.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των θυμάτων.

Σε αποθήκη πυροτεχνημάτων η πρώτη έκρηξη
Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι το κτίριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.
«Τα κτίρια τρέμουν», έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών
Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε. Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς. Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Αισθητή στην Κύπρο
Εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε το απόγευμα της Τρίτης πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κρότος να προέρχεται από το ωστικό κύμα που προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο πολύ πιθανόν να έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις κυπριακές Αρχές, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, την αναστάτωση έχει προκαλέσει το εν λόγω γεγονός που σημειώθηκε στο Λίβανο.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ αρνούνται κάθε ανάμειξη
Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ). Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης.

Ετικέτες: topΒΗΡΥΤΟΣΛΙΒΑΝΟΣ
Προηγούμενη Ανάρτηση

Κορονοϊός: 121 νέα κρούσματα το τελευταιο 24ωρο

Επόμενη Ανάρτηση

Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει

Σχετικές Ειδήσεις

Ουκρανία: «Πολλοί νεκροί» σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη κοντά στο Κίεβο

Ουκρανία: «Πολλοί νεκροί» σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη κοντά στο Κίεβο

18 ώρες πριν

Καταζητείται ένας ύποπτος. «Πολλοί άνθρωποι» σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε πόλη στην επαρχία του Κιέβου,...

Δασμοί Τραμπ: Αντίμετρα 95 δισ. σχεδιάζει η ΕΕ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις – Η λίστα με τα προϊόντα

Δασμοί Τραμπ: Αντίμετρα 95 δισ. σχεδιάζει η ΕΕ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις – Η λίστα με τα προϊόντα

18 ώρες πριν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια λίστα εμπορικών αντίμετρων που στοχεύουν αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας, 95 δισ. ευρώ, ως απάντηση...

Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ έστειλε επιστολή στο Χάρβαρντ και ο πλανήτης έμαθε ότι είναι… αγράμματη

Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ έστειλε επιστολή στο Χάρβαρντ και ο πλανήτης έμαθε ότι είναι… αγράμματη

2 ημέρες πριν

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Λίντα ΜακΜάχον, έστειλε απειλητική επιστολή στο Χάρβαρντ, η οποία χλευάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και...

Ινδία – Πακιστάν: «Μπορούν να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού;» – Ανάλυση BBC

Ινδία – Πακιστάν: «Μπορούν να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού;» – Ανάλυση BBC

2 ημέρες πριν

Στα πρόθυρα περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε γενικευμένο πόλεμο βρίσκονται οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, Ινδία και Πακιστάν. Ο...

Ροή Ειδήσεων

Εργαζόμενοι στο «Αττικόν»: «Τα προβλήματα λύνονται με προσλήψεις προσωπικού όχι με μεταφορά κλινικών»

Τέμπη: Μαζικές διαγραφές υλικών από τις κάμερες μετά τη μοιραία νύχτα – «Μόνο τα ηχητικά και όχι τα βίντεο στη δικογραφία»

Hellenic Train: Βλάβη σε τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη – Ταλαιπωρία για 210 επιβάτες

Ομολόγησε ο 36χρονος: «Εγώ μετέφερα τη βόμβα» – Βίντεο με την 38χρονη λίγο πριν την έκρηξη της βόμβας

Κοζάνη: Συνελήφθη δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού

Ουκρανία: «Πολλοί νεκροί» σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη κοντά στο Κίεβο

ΥΠΕΝ: Ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις στο Τέξας για τους υδρογονάνθρακες

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για σωρεία αδικημάτων στους 28 συλληφθέντες της εθνικιστικής οργάνωσης

Δασμοί Τραμπ: Αντίμετρα 95 δισ. σχεδιάζει η ΕΕ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις – Η λίστα με τα προϊόντα

Διαφθορά σε κτηματολογικά γραφεία: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.