Τη σημασία των πρώτων διστακτικών βημάτων για την προσέλκυση επισκεπτών υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της Σαντορίνης.
“Αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτήν την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού”, ανέφερε ο πρωθυπουργός,.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι φέτος φιλοδοξούμε “να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε” και συμπλήρωσε: “Όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες. Για να μπορέσουμε -και ήμασταν ειλικρινείς πάντα, δεν θέσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά- να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε από αυτήν την τουριστική περίοδο και να προετοιμαστούμε, βέβαια, για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021”.
Με δεδομένο ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Σαντορίνης, ενός εμβληματικού τουριστικού προορισμού για την επανεκκίνηση της ιδιότυπης φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς: “Είστε ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου. Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού”. “Έχουμε σχέδιο και όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη στο νησί πριν την έλευση του COVID-19. “Την κάνουμε σε μία διαφορετική συγκυρία έχοντας, όμως, ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον μας για το νησί, προτάσσοντας τις ίδιες προτεραιότητες, οι οποίες είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού υπάρχει μία συναντίληψη για τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντορίνη ως εμβληματικός προορισμός για τον ελληνικό τουρισμό”, επισήμανε.
Στη συνέχεια επανέλαβε πως αν ως χώρα καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι “ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας. Αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κρίση από μία θέση αδυναμίας, μ’ ένα σύστημα υγείας, το οποίο έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση, μ’ έναν πληθυσμό αρκετά ηλικιωμένο και πολλοί προέβλεπαν ότι στην Ελλάδα θα βλέπαμε τα χειρότερα, αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες. Δεν είδαμε τα χειρότερα και δεν τα είδαμε γιατί κράτος, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε και καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτήν την κρίση με πνεύμα ενότητας, οργάνωσης και με το κράτος να τρέχει με ρυθμούς που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν”.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνιος Σιγάλας, ο οποίος εξέφρασε με θερμά λόγια ευχαριστίες προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την πρόθεση να ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί γνωστοποίησε στον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση του συλλόγου για τη δωρεά ενός πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου και 300 στολών στο νοσοκομείο του νησιού.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι η θέση το λιμανιού θα προσδιοριστεί μέσα από το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, με την ανάθεση να επισπεύδεται σε μόλις δύο μήνες και τη μελέτη να ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα ενταχθεί και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η δε μονάδα απορριμμάτων και η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα ολοκληρωθούν σύντομα μέσω ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος πρόσθεσε πως στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου η Σαντορίνη να μετατραπεί σε “πράσινο” νησί. Επίσης, ενημέρωσε πως βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Σαντορίνης – Νάξου και ολόκληρη η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2024.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, συμπλήρωσε πως το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία ομπρέλα που θα ολοκληρώνει την ανάπτυξη στο νησί.
Αμέσως μετά τη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης και με δημάρχους των μικρότερων νησιών των Κυκλάδων, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αναζητούν λύση στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Επιφάνιο, περπάτησε στα Φηρά και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.
Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Η «έκπληξη» Μητσοτάκη και οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επίσημη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την...