Προκλητικές και αντιπαραγωγικές χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal.
Ο εν λόγω εκπρόσωπος υπογραμμίζει παράλληλα πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:
«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.
Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια». Σύμφωνα με την Hellas Journal, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η υποστήριξη της Ουάσινγκτον αποτελεί σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρ. Φάνον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
«Σήμερα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία, βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπογράψαμε με τον Σάρατζ, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην προώθηση της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της γεώτρησης, για να επωφεληθούμε από τους φυσικούς πλούτους της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάτηση.
Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Η «έκπληξη» Μητσοτάκη και οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επίσημη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την...