Με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα μπορούν να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για “ελληνοποιήσεις” τροφίμων.
Από τα λόγια στις πράξεις προτίθεται να περάσει η κυβέρνηση στο θέμα των ελληνοποιήσεων προϊόντων όπως επισήμανε στη Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.
Όπως είπε στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΑΤ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα, «είναι κοινή η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο αυστηροποίησης του κυρωτικού πλαισίου των ελληνοποιήσεων, που φτάνουν τα 5 χρόνια φυλάκιση και τις 300.000 ευρώ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ όταν, ο κύκλος εργασιών είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ και να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ, όταν το παράνομα, προσποριζόμενο κέρδος είναι μεγαλύτερο, για όσους εξαπατούν με τα παράνομα «βαφτίσια», υπονομεύοντας το γεωργικό εισόδημα και πλήττοντας την εθνική οικονομία», επισήμανε η Υφυπουργός αναδεικνύοντας «την πιστή τήρηση λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Αγροτικό Τομέα».
Δημοσιοποίηση στοιχείων
Αναλύοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο στη «μάχη» κατά των «ελληνοποιήσεων», που προωθεί η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή εστίασε στις εξής αλλαγές:
«Μέχρι σήμερα, επικρατούσε «άκρα του τάφου σιωπή» για τα στοιχεία των «ελληνοποιητών».
Από σήμερα, με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα μπορούν να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ειδικά ποινικά αδικήματα σχετικά με «ελληνοποιήσεις».
Ιδιαίτερα τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν αφαίρεση αδείας παραγωγής Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. προϊόντος για όσους υποτροπιάζουν «ελληνοποιώντας» τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το παρόν νομοσχέδιο κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καρδίτσα στις 6 Μαΐου 2018, όπου συνοδευόμενος από την τότε Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κόμματος, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, το εξήγγειλε, ενώπιον της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ειδική ρύθμιση, που να καταλαμβάνει συνδυαστικά τα νοθευμένα τρόφιμα που είναι και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου.
Από σήμερα, θεσπίζεται ένα αδίκημα, αυξημένης ποινικής απαξίας: Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών ή χρηματική ποινή σε βάρος όποιου με πρόθεση παράγει, εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα, τα οποία, κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής είναι νοθευμένα και επιβλαβή για την υγεία του. Και κυρίως, μέχρι σήμερα, δεν προβλεπόταν ειδικό αυστηρό πλαίσιο προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. μολονότι τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν εθνικό πλούτο της χώρας, η οποία οφείλει να τα προστατεύει και, συνακόλουθα, να θωρακίζει τη φήμη της και το εισόδημα των παραγωγών, που θίγεται βάναυσα από τους παραβάτες.
Από σήμερα, αυτοί που θα τολμούν να «παίζουν» για να αισχροκερδούν με τα πολύτιμα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων και τα βιολογικά μας προϊόντα, θα απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών σωρευτικά με χρηματική ποινή».
«Κυρώσεις – χάδιι επί ΣΥΡΙΖΑ»
Η Υφυπουργός αντιδιέστειλε την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μ’ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση «δεν «αρκέστηκε στο να θεσμοθετήσει κυρώσεις- «χάδι» για τους «ελληνοποιητές» (Κ.Υ.Α υπ΄αριθμ 838/51008/21.3.2019, στην αυστηρότερη εκδοχή τους το πρόστιμο ήταν υποδεκαπλάσιο του παράνομα προσποριζόμενου κέρδους) αλλά, περαιτέρω, επέτρεψε τεχνηέντως σε κατηγορίες προσώπων, τη νομότυπη αποφυγή του ελέγχου». Υπενθύμισε μάλιστα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ άφηνε ανενόχλητες 24 επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος, που επί 18 ολόκληρους μήνες δεν είχαν δηλώσει ούτε λίτρο γάλακτος».
Προτεραιότητα σε μελισσοκομία – αυγοπαραγωγή
Στην ομιλία της, η κ. Αραμπατζή ανέδειξε και τη σημασία, που αποδίδει η Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στη μελισσοκομία και την αυγοπαραγωγή, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Με τη λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και την ψηφιακή καταγραφή και παρακολούθηση των μελισσοκόμων και των μελισσιών της χώρας αποκτάμε επιτέλους ένα χρήσιμο «εργαλείο» στην κατεύθυνση της πάταξης των ελληνοποιήσεων μέσω της παρακολούθησης της αγοράς του μελιού και της εποπτείας των εισαγωγών μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων, που επί χρόνια ζητούσε ο κλάδος. Επιπρόσθετα, μειώνουμε δραστικά το διοικητικό βάρος και διευκολύνουμε σημαντικά τους διοικητικούς ελέγχους».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κλείνοντας, ότι γίνεται επιτέλους πράξη ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα του κλάδου των αυγοπαραγωγών, για την συμπερίληψη τους στα ισοζύγια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στην εφαρμογή «ΆΡΤΕΜΙΣ» ως ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων» και στον δυναμικό αυτόν Τομέα.
Ελληνική Λύση: Κύριε Μητσοτάκη, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, κυβερνάτε πέντε χρόνια
Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο ένθετο του Οικονομικού Ταχυδρόμου που κυκλοφόρησε...