Κυριακή, 19 Απριλίου, 2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Κυριακή, 19 Απριλίου, 2026
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Με πυρά κατά Κασσελάκη αποχώρησαν 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων

2 έτη πριν
Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται πρωταθλήτρια της ακρίβειας με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιστολή που απέστειλαν προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, οι 26 επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν ότι προχωρούν «στον απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

Στο ίδιο κείμενο οι 26 υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, των 26 μελών της οργάνωσης Πανεπιστημίων  / Ερευνητικών Κέντρων:

«Σας ενημερώνουμε για την συλλογική δήλωση αποχώρησης από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μελών της Οργάνωσης ΑΕΙ/ΕΚ. Στη διάρκεια συνέλευσης της ΟΜ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοε σε κλίμα συντροφικότητας και συναισθηματικής φόρτισης, διαπιστώθηκε η συλλογική επιμονή όσων συμμετείχαν τόσο στην απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου.

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά.

Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων, η έμπρακτη υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας.

Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη.

Υπογραφές (αλφαβητικά)

1. Αθανασίου Αθηνά

2. Αστρινάκη  Ράνια

3. Αχείμαστος Μύρων

4. Βάκη Φωτεινή

5. Βελαώρας Δημήτρης

6. Βιδάλη Σοφία

7. Γιαννησοπούλου Μαρία

8. Δημητρίου Στέφανος

9. Θεοτοκάς Γιάννης

10. Καραμεσίνη  Μαρία

11. Κεσσόπουλος Αλέξανδρος

12. Κουτσούρης Αλέκος

13. Κυπριανίδου Πατρίτσια

14. Κωλέτση Μαρία

15. Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος

16. Νικολαΐδης Ευάγγελος

17. Νοταράς Ανδρέας

18. Παπαδοπούλου Δέσποινα

19. Παπακωνσταντίνου Γιώργος

20. Παπανδρέου Νίκος

21. Παπασταμόπουλος Δημοσθένης

22. Πουλακάκη Ελένη

23. Σελίμης Αλέξανδρος

24. Σκιαδοπούλου Αγγελική

25. Φουρτούνης Γιώργος

26. Χατζηγιάννη Μάχη

Ετικέτες: topΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Προηγούμενη Ανάρτηση

Καιρός: Αύριο η πιο κρύα μέρα του φθινοπώρου – Σε ποιές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει υπό το μηδέν

Επόμενη Ανάρτηση

Αίγινα: Περιπέτεια για τους επιβάτες του πλοίου «Αχαιός» -Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπασαν τζάμια από τα κύματα

Σχετικές Ειδήσεις

Θάνος Πλεύρης: Με στοχοποιούν ψεύτες και συκοφάντες, με fake news για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Θάνος Πλεύρης: Με στοχοποιούν ψεύτες και συκοφάντες, με fake news για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

2 ημέρες πριν

Με μία ανάρτηση και συγκεκριμένα στοιχεία ο Θάνος Πλεύρης καταρρίπτει πλήρως το αφήγημα όσων ψευδών ανακάλυψαν εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας...

Πηγές ΥΠΡΟΠΟ για δημοσίευμα του BBC περί επαναπροωθήσεων: Με σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο η φύλαξη των συνόρων

Πηγές ΥΠΡΟΠΟ για δημοσίευμα του BBC περί επαναπροωθήσεων: Με σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο η φύλαξη των συνόρων

5 ημέρες πριν

Η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη...

Θεανώ Φωτίου: Έφυγε από τη ζωή ο γιος της σε ηλικία 48 ετών

Θεανώ Φωτίου: Έφυγε από τη ζωή ο γιος της σε ηλικία 48 ετών

2 εβδομάδες πριν

Πένθος για τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, καθώς πέθανε ο γιος της, σε ηλικία 48 ετών. Σύμφωνα με...

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

2 εβδομάδες πριν

 Σε 1104 ανήλθαν οι κλήσεις που δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχές βοήθειας από χθες έως σήμερα...

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για υπόθεση με νεογνό

Αχαΐα: Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ακράτα – Ήχησε το 112

Ιράν: Η Τεχεράνη είπε πως έλαβε νέες προτάσεις από την Ουάσιγκτον και τις εξετάζει

Ουκρανία : Άνδρας άνοιξε πυρ σε περιοχή του Κιέβου – Αρκετοί νεκροί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας – ΒΙΝΤΕΟ

Ένοπλος άνοιξε πυρ στο Κίεβο: Τουλάχιστον πέντε νεκροί – Σκοτώθηκε σε επιχείρηση της αστυνομίας ο δράστης

Βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του ο 7χρονος που τον άρπαξε ο πατέρας του

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για υπόθεση εκβίασης σε βάρος διαχειριστή εταιρείας

Κεφαλονιά: Στο μικροσκόπιο των Αρχών η βιντεοκλήση του 66χρονου με τη 19χρονη το μοιραίο βράδυ

Προειδοποίηση Τραμπ στο Ιράν: Δεν μπορείτε να μας εκβιάζετε με τα Στενά του Ορμούζ

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.