Ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης, σε μια κίνηση που θεωρείται από τραπεζικές πηγές ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα όπως και στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Η είδηση γνωστοποιήθηκε με δυο ανακοινώσεις της τράπεζας στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%. Ο κ. Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας)». H αξία του πακέτο με βάση το σημερινό κλείσιμο της μετοχής φτάνει τα 31,5 εκατ. ευρώ. Στην δεύτερη ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατόπιν της γνωστοποίησης μια ημέρα αργότερα (12/6), o κ. Μυστακίδης κατέχει άμεσα ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο κ. Μυστακίδης με βάση το ποσοστό που ελέγχει θα διεκδικήσει θέση στο Δ.Σ. της τράπεζας. Πηγές της αγοράς σημείωναν πάντως ότι η αύξηση της συμμετοχής του επιχειρηματία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, 57 ετών, χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ως μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Είναι γνωστός σε όλους απλά ως «Τέλης» ή ο «Βασιλιάς του Χαλκού». Σύμφωνα με το Bloomberg ο Μυστακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού. Έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό που «φτάνει να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές».
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE. Ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές όσο και για τις εξορύξεις. Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore) Ο κ. Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.
Έκθεση της Κομισιόν: Φτώχεια στην Ελλάδα λόγω της στέγασης
Επιβεβαιώνει την φτωχοποίηση των Ελλήνων η έκθεση-«ράπισμα» της Κομισιόν, στην οποία τονίζεται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας. Ένα από...