Ουρές χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν χθες το απόγευμα, από αυτοκίνητα που φεύγοντας από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, συναντούσαν στις εθνικές οδούς τα αγροτικά μπλόκα και εκτρέπονταν από την τροχαία σε παραδρόμους.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε σήμερα η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού προς Λαμία ήδη από τις 6:00 το πρωί. Πολλοί οδηγοί επέλεξαν να αναχωρήσουν νωρίτερα, επιχειρώντας να αποφύγουν την πολύωρη ταλαιπωρία που καταγράφηκε χθες στο τμήμα από το Σχηματάρι έως τη Λαμία, όπου οι ουρές χιλιομέτρων και οι μεγάλες καθυστερήσεις δοκίμασαν την υπομονή των ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι αυτή την ώρα, η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη. Στη διασταύρωση της Ριτσώνας, στο 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, η Τροχαία εφαρμόζει περιορισμούς ταχύτητας και διοχετεύει τα οχήματα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας, προκειμένου να διέλθουν με ασφάλεια από το σημείο όπου βρίσκεται το μπλόκο των αγροτών στην περιοχή της Θήβας. Παράλληλα, τα φορτηγά οχήματα εκτρέπονται στο παλαιό εθνικό δίκτυο προς Θήβα, Λιβαδειά και στη συνέχεια προς τον Μπράλο.
Η απόφαση της Τροχαίας να επιτρέψει τη διέλευση ΙΧ και λεωφορείων μέσα από το μπλόκο των τρακτέρ στη Θήβα έχει, προς το παρόν, περιορίσει τις καθυστερήσεις. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί και δεύτερο ρεύμα κυκλοφορίας στην άνοδο προς Λαμία, μετά από μετακίνηση των τρακτέρ στο συγκεκριμένο σημείο.
Στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου επίσης μετακινήθηκαν αγροτικά μηχανήματα, έχουν δοθεί σε κυκλοφορία δύο λωρίδες για ΙΧ και λεωφορεία στο ρεύμα προς Λαμία. Τα οχήματα κινούνται με βραδυπορία για λόγους ασφαλείας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη Σκάλα Αταλάντης, όπου από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί δύο λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Λαμία. Παρότι δεν σημειώνονται σοβαρά προβλήματα, οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς τα ΙΧ περνούν δίπλα από σταθμευμένα τρακτέρ.
Στον κόμβο του Μπράλου, η κυκλοφορία διεξάγεται και στα δύο ρεύματα με ελάχιστες καθυστερήσεις. Ωστόσο, αυξημένη παραμένει η κίνηση στο παλαιό εθνικό δίκτυο από Θήβα προς Μπράλο, σε συνδυασμό με τη ροή οχημάτων από Ρίο-Αντίρριο και Άμφισσα προς την ίδια κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στα τελευταία χιλιόμετρα πριν την είσοδο των οχημάτων στον Μπράλο και την ένταξή τους εκ νέου στην Εθνική Οδό.
Χθες, για περισσότερα από 10 χιλιόμετρα, στο τμήμα από Γραβιά προς Μπράλο τα οχήματα κινούνταν με «βήμα σημειωτόν». Σήμερα, οι αρχές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη χρήση της Εθνικής Οδού Αθηνών–Λαμίας από τους οδηγούς θα συμβάλει στη σταδιακή αποσυμφόρηση και στην επιτάχυνση της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα στο κρίσιμο τμήμα Γραβιάς-Μπράλου.
Στα Μάλγαρα, όπου οι αγρότες έδωσαν δύο λωρίδες, ο δρόμος καθαρίστηκε και η Τροχαία έδωσε άδεια διέλευσης στα αυτοκίνητα. Λίγο μετά τις 13:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε παραμείνει κλειστό για 22 ημέρες εξαιτίας των κινητοποιήσεων του αγροτικού μπλόκου στα Μάλγαρα.
Με βάση την απόφαση των αγροτών, ο δρόμος θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτός έως και την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή των Πράσινων Φαναριών, παραμένει αποκλεισμένη η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Παρότι τα τρακτέρ έχουν μετακινηθεί στην άκρη του δρόμου, η Τροχαία δεν έχει εγκρίνει το άνοιγμα της λεωφόρου και η κυκλοφορία εξακολουθεί να εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.
Καλύτερη η εικόνα στο μπλόκο της Νίκαιας – Συνέντευξη Τύπου των αγροτών την Τετάρτη
Στην περιοχή της Νίκαιας η εικόνα στο οδικό δίκτυο παρουσιάζει βελτίωση, καθώς ύστερα από συνεννόηση των αγροτών με τις αστυνομικές αρχές, δόθηκε εκ νέου σε κυκλοφορία η αερογέφυρα που βρίσκεται πάνω από το σημείο του μπλόκου. Από εκεί διέρχονται πλέον τόσο τα Ι.Χ. όσο και τα φορτηγά οχήματα.
Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η κίνηση στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, περιορίζοντας την ταλαιπωρία για τους οδηγούς που κινούνται από την Αθήνα, οι οποίοι πλέον χρειάζεται να ακολουθήσουν μικρότερη παράκαμψη.
Παράλληλα, για την Τετάρτη στις 11:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή των αγροτών από τα Φάρσαλα και στόχος είναι τόσο η αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων όσο και η αποστολή εορταστικών ευχών προς την κοινωνία, η οποία –όπως τονίζουν– στηρίζει τον αγώνα τους.
Αγρότες με τρακτέρ στο κέντρο της Καλαμάτας – Συνεχίζεται το μπλόκο στη Θουρία
Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, ομάδα αγροτών από το μπλόκο της Θουρίας, με περίπου 30 τρακτέρ, μετέβη στο κέντρο της Καλαμάτας. Εκεί πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή πορεία στους στολισμένους δρόμους της πόλης, παραμένοντας για περίπου μισή ώρα.
Μέσω ντουντούκας απηύθυναν κάλεσμα στους κατοίκους της Καλαμάτας, παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους και ζητώντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν.
Ακολούθως, επέστρεψαν στον κόμβο της Θουρίας στον αυτοκινητόδρομο Μορέας, ο οποίος παραμένει κλειστός για ένατη συνεχόμενη ημέρα. Όπως δήλωσαν, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο ακόμη και τις ημέρες των εορτών – Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα ή και τις Απόκριες – εφόσον χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η κυκλοφορία στην περιοχή του κόμβου εξυπηρετείται μέσω παραδρόμου, χωρίς να προκαλείται σημαντική ταλαιπωρία στους οδηγούς με κατεύθυνση προς την Καλαμάτα.
Παράλληλα, μπλόκα έχουν στηθεί και σε άλλα σημεία της Πελοποννήσου κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μορέα, όπως στη Νεστάνη και στην περιοχή του Άργους.
Στα συγκεκριμένα σημεία τα τρακτέρ βρίσκονται εκτός οδοστρώματος, καθώς —όπως τονίζουν οι αγρότες— στόχος τους δεν είναι να δυσκολέψουν τις μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων, αλλά να έχουν την κοινωνία στο πλευρό τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Πηγή: real.gr




