«Τώρα μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι αβίωτη. Φοβάμαι ότι η κοινωνία βυθίζεται μέσα σε αυτή την κρίση, ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι αυτό που περισσεύει πια στους Έλληνες πολίτες. Αυτό φαντάζομαι κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ εννιά μήνες αδιαφορούσε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Center TV.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άργησε εννιά μήνες να πάρει μέτρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στο Center TV κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα και εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους λογαριασμούς που έχουν ήδη εκδοθεί με τη ρήτρα προσαρμογής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο, ζήτησε αυτή η ελάφρυνση «να μην επιβαρύνει με άλλον τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο». «
«Αν μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ωστόσο, πως πέρα από τα μέτρα είναι κρίσιμο να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τους καταναλωτές που ήδη έχουν λάβει λογαριασμούς με ενσωματωμένη τη ρήτρα προσαρμογής, η νομιμότητα της οποίας, όπως διευκρίνισε, μένει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τη γενναία απόφαση να στηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν μόνο το τίμημα που αφορά στο λογαριασμό τής ΔΕΗ και όχι τη ρήτρα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό το φόβο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη. Αλλά τόσους μήνες, από τον Αύγουστο του 2021 που αυτή τη ρήτρα, την παράνομη την πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με αυτή την αφαίμαξη των εννιά και πλέον μηνών, τι θα γίνει;», σχολίασε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι «τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια» και η «ανηφόρα του πληθωρισμού» στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα μεταξύ των οποίων ότι ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας «η ΔΕΗ αγόραζε ρεύμα και το πουλούσε τρεις φορές ακριβότερο». Επισήμανε, δε, ότι «οι αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 20%», ενώ «στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 80%». «Γιατί; Γιατί στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτη αυτή η αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, αλλά ταυτόχρονα είναι ελληνικής έμπνευσης και αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία νομίζω όχι αδίκως έχω ονομάσει “ρήτρα Μητσοτάκη” διότι επί των ημερών του έχει συμβεί αυτό το φοβερό φαινόμενο. Όπου το 99% των τρομακτικών αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος, περνάει μέσω της λιανικής στον ίδιο τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.
Κληθείς επίσης να σχολιάσει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενεργοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια ευρωπαϊκή οδηγία, διευκρινίζοντας ότι εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. «Ένα θέμα είναι η ευρωπαϊκή οδηγία, ένα δεύτερο θέμα είναι πώς ακριβώς αυτή εφαρμόζεται. Διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο ενέργειας, στην Ελλάδα μόνο, όμως, είναι σχεδόν στο 100% της παραγόμενης ενέργειας», σημείωσε και επανέλαβε πως «πέραν του χρηματιστηρίου ενέργειας που διαμορφώνει πολύ υψηλά την τιμή της χονδρικής του ρεύματος, υπάρχει και η περιβόητη ρήτρα που περνά όλο το βάρος στον καταναλωτή».
Εξάλλου, έκανε λόγο «για μια κατάσταση η οποία είναι αβίωτη» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον φόβο ότι «η κοινωνία βυθίζεται μέσα σε αυτή την κρίση, ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι αυτό που περισσεύει πια στους Έλληνες πολίτες». «Αυτό φαντάζομαι κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ εννιά μήνες αδιαφορούσε», προσέθεσε και προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε την περίοδο του Μνημονίου», παραπέμποντας στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. «Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πορείας. Πολιτική αλλαγή, άρα το γρηγορότερο δυνατό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν λύτρωση και μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, ανάταση της οικονομίας», υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερθείς στην ψηφοφορία της 15ης Μαΐου για την ανάδειξη από τη βάση προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την χαρακτήρισε «γιορτή δημοκρατίας», τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να γίνει ένα «μαζικό κόμμα, καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου» και ταυτόχρονα να δοθεί «το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».
Oλόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο CENTER TV, το μεσημέρι της Πέμπτης 5/5:
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η ακρίβεια και κυρίως οι λογαριασμοί ενέργειας είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα σημαντικές περικοπές, που ουσιαστικά θα ακυρώσουν –κατά πώς λέγεται- τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε εσείς;
Αλ. Τσίπρας: Καταρχάς, πέρασαν εννιά μήνες, άργησε λίγο. Αλλά να δούμε πρώτα τι θα ανακοινώσει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, των πολιτών είναι καλοδεχούμενη, αρκεί όμως αυτή η ελάφρυνση να μην έρχεται να επιβαρύνει μέσα από άλλο τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο.
Αν δηλαδή μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο Ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.
Σε κάθε περίπτωση, εδώ και εννιά μήνες μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της λεηλασίας στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διότι όταν έρχεται ο λογαριασμός τρεις και τέσσερις φορές πάνω, και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που βγάζουν δύσκολα τον μήνα και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης πια, τότε εδώ δεν μιλάμε πια για ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μιλάμε για ένα ζήτημα επιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να δούμε τα μέτρα και να τοποθετηθούμε μετά από αυτά. Αλλά είναι κρίσιμο να έχουμε το μυαλό μας και σε αυτούς που έχουν πάρει αυτούς τους λογαριασμούς της παράνομης αυτής ρήτρας αναπροσαρμογής και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Καταθέσαμε μια τροπολογία στη Βουλή χτες. Αυτή η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν το τίμημα που αφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι στο κομμάτι της ρήτρας που, επαναλαμβάνω, η νομιμότητά της θα κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη.
Και να μην κοπεί το ρεύμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ακούω τώρα ότι έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό τον φόβο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη.
Αλλά τόσους μήνες -από τον Αύγουστο του 2021 που αυτή τη ρήτρα την παράνομη την πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις- με αυτή την αφαίμαξη των εννιά και πλέον μηνών, τι θα γίνει; Άρα, εμείς καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από τα όποια μέτρα θα ανακοινώσει και θα τα κρίνουμε αφού τα ακούσουμε, να πάρει και μια γενναία απόφαση να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, χωρίς ρεύμα. Να μην τους κοπεί δηλαδή το ρεύμα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες σε κάθε περίπτωση, αλλά τουλάχιστον να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της ενεργειακής φτώχειας.
-Έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι επί των δικών σας ημερών οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ανέβηκαν ούτε ένα ευρώ και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά τότε ήταν ένας διαφορετικός κόσμος. Τότε δεν υπήρχε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δεν υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μήπως τελικά συγκρίνετε ανόμοια πράγματα;
Όχι, δεν συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, διότι δυστυχώς στη χώρα μας οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και η ανηφόρα του πληθωρισμού έγινε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Θέλω να θυμίσω στους τηλεθεατές σας ότι αμέσως με την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, μετακυλήθηκαν ως βάρη στους καταναλωτές 500 εκατομμύρια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θα θυμάστε ότι τον Απρίλη του 2019 είχαμε μειώσει τον συντελεστή του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%. Και αμέσως μετά, αυτή τη μείωση του ΦΠΑ τη μετακύλησε στους καταναλωτές αυξάνοντας το κόστος ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης να θυμίσω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η ΔΕΗ, που ξεκίνησε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη να λειτουργεί όχι ως δημόσια επιχείρηση αλλά ως ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό την παραγωγή κερδών προκειμένου να υπάρχουν μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους. Διότι την ιδιωτικοποίησε, το 17% τουλάχιστον το ιδιωτικοποίησε και ο στόχος της πια ήταν να έχει κέρδη για να μοιράζει μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους και όχι να έχει στόχο την κοινωνική ωφέλεια, όπως θα έπρεπε να είναι.
Η ΔΕΗ λοιπόν την περίοδο της πανδημίας αγόραζε ρεύμα και το πουλούσε τρεις φορές ακριβότερο. Και η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία καθοδήγησε το ράλι της ανόδου των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, με τα τρομακτικά υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα κέρδη, που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει. Πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει ακόμη.
Υπολογίζουμε ότι αυτή η τρομακτική άνοδος στις τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα περιθώριο κέρδους, για τη ΔΕΗ κυρίως αλλά και για τους άλλους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, το οποίο πλησιάζει, προσεγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ξέρετε και εσείς και οι τηλεθεατές σας ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν αυξήσεις στην ενέργεια, μεσοσταθμικά αυτές οι αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 20%. Στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 80%. Γιατί; Γιατί στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτη αυτή η αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη. Αλλά ταυτόχρονα είναι ελληνικής έμπνευσης και αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία, νομίζω όχι αδίκως, έχω ονομάσει «ρήτρα Μητσοτάκη». Διότι επί των ημερών του έχει συμβεί αυτό το φοβερό φαινόμενο που το 99% των τρομακτικών αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος, περνάει μέσω της λιανικής στον ίδιο τον καταναλωτή».
-Ναι, αλλά το χρηματιστήριο ενέργειας ενεργοποιήθηκε επί των δικών σας ημερών. Δεν είναι έτσι;
«Το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν -βεβαίως δεν είχαν κι άλλη επιλογή εφόσον ήταν κοινή απόφαση- από το 2018. Ξεκίνησε όμως να εφαρμόζεται επί Νέας Δημοκρατίας, το 2020.
Ένα θέμα είναι η ευρωπαϊκή οδηγία. Ένα δεύτερο θέμα είναι πώς ακριβώς αυτή εφαρμόζεται. Διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο ενέργειας, στην Ελλάδα μόνο όμως είναι σχεδόν στο 100% της παραγόμενης ενέργειας. Δεν υπάρχει, με δυο λόγια, προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια. Σε άλλες χώρες το χρηματιστήριο ενέργειας αφορά το 20% στη Γερμανία -το 40%, το 50%, το 60% αλλού. Εδώ είναι 100%.
Και βεβαίως, επαναλαμβάνω, πέραν του χρηματιστηρίου ενέργειας, που διαμορφώνει πολύ υψηλά την τιμή της χονδρικής του ρεύματος, υπάρχει και η περιβόητη ρήτρα που περνά όλο το βάρος στον καταναλωτή. Αυτό δεν είναι ελεύθερη αγορά. Στην ελεύθερη αγορά έχεις ρίσκο. Δεν μπορεί ο πάροχος και ο παραγωγός, οι καθετοποιημένες εταιρείες να έχουν 0% ρίσκο και όλο το βάρος να το περνάνε στον καταναλωτή.
Αυτό είναι που λέμε ότι είναι παράνομο. Και την ευθύνη για όλο αυτό το μηχανισμό την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που με τη στρατηγική της να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, με τη στρατηγική της να τη μετατρέψει σε μια εταιρεία που θα έχει μοναδικό στόχο το κέρδος, τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων μετά την ιδιωτικοποίηση. Και όχι μόνο. Αλλά και με τα golden boys τα οποία πλουτίζουν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.
Και είναι προκλητικό αυτό που συμβαίνει: Την ώρα που δεν έχει η μέση οικογένεια να πληρώσει το ρεύμα και έρχεται ακριβότερο έρχεται υψηλότερο από ό,τι και ο μηνιαίος μισθός, βλέπουμε τον επικεφαλής της ΔΕΗ με δεκάδες ακόμη στελέχη της εταιρείας να μοιράζουν στους εαυτούς τους bonus 16 εκατομμυρίων ευρώ. Βλέπουμε τον επικεφαλής να έχει μισθό ύψους 360.000 ευρώ το χρόνο.
Και βλέπουμε ταυτόχρονα αυτή την προκλητική σκανδαλώδη αντίφαση στους παχυλούς μισθούς από τη μια μεριά και τη λεηλασία των νοικοκυριών από την άλλη.
-Κάνετε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Τι σας λένε οι πολίτες; Τι σας λένε οι επαγγελματίες γι’ αυτό που βιώνουν;
«Νομίζω ότι οι πολίτες μεταφέρουν την εικόνα που έχουμε πια διαμορφώσει όλοι μας ότι δεν βγαίνουν. Ξέρετε, επειδή είχα το προνόμιο να είμαι πολιτικός αρχηγός και την περίοδο της κρίσης των μνημονίων, τη δύσκολη εκείνη περίοδο, την περίοδο εκείνη του 2010, 2012, 2013-’14 όπου και πάλι η κοινωνία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, πρώτη φορά βλέπω αυτό το κλίμα και μου το λένε και οι ίδιοι οι πολίτες: είναι χειρότερα τώρα.
Διότι τότε είχαμε περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, είχαμε τη λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση. Σήμερα όμως δεν είναι θέμα περικοπών, είναι θέμα αδυναμίας επιβίωσης. Όταν κάποιος παίρνει έναν μισθό και έχει δυο παιδιά και του έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος ή ο πληθωρισμός, που έχει σκαρφαλώσει στο 9% αλλά για τα χαμηλά εισοδήματα το κόστος είναι πάνω από 10%, και έρχεται περίπου η δεύτερη ή η τρίτη εβδομάδα του μήνα και τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, τότε δεν μιλάμε για περικοπές. Στις περικοπές, κάποιος προσπαθεί να βρει τον τρόπο να στενευτεί λίγο, να αναπροσαρμόσει τον οικογενειακό προγραμματισμό για να μπορέσει να τα καταφέρει.
Τώρα μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι αβίωτη. Φοβάμαι ότι η κοινωνία βυθίζεται μέσα σε αυτή την κρίση, ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι αυτό που περισσεύει πια στους Έλληνες πολίτες. Αυτό φαντάζομαι κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ εννιά μήνες αδιαφορούσε. Φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε την περίοδο του μνημονίου. Γι’ αυτό και το μήνυμά μας είναι μήνυμα πολιτικής αλλαγής.
Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε τάξει καλύτερες και περισσότερες δουλειές και αύξηση του εισοδήματος, είναι πολιτικές που απέτυχαν και στην περίοδο της κανονικότητας. Στην περίοδο δε της κρίσης, βυθίζουν την κοινωνία στην απελπισία. Γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πορείας, πολιτική αλλαγή. Άρα, το γρηγορότερο δυνατό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν λύτρωση και μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, ανάταση της οικονομίας, αλλά επαναλαμβάνω με κοινωνική προστασία και ιδιαίτερη έγνοια για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Στις 15 Μαΐου ψηφίζετε για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη από τη βάση Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το σύνθημά σας είναι «Ψηφίζουμε όλοι, στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό». Σε ποιον απ’ όλους τους λογαριασμούς αναφέρεστε;
«Πρώτα απ’ όλα, μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα εδώ, στον αγαπημένο μου τόπο στην Καβάλα, και να πω ότι δυνατότητα συμμετοχής την έχουν όλοι και όλες όσοι θέλουν και την ημέρα των εκλογών να προσέλθουν για να ψηφίσουν στην κάλπη του Προέδρου, την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους και τους ψηφοφόρους μας και τους καλούμε να ενισχύσουν τις γραμμές μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει ένα μαζικό κόμμα που θα αποτελεί την ελπίδα του τόπου, την καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου, την ελπίδα για μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο, για την κοινωνική συνοχή και για τη στήριξη της δημοκρατίας.
Είναι μια γιορτή δημοκρατίας η 15η του Μάη και θέλουμε να ενισχύσουμε το ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, δίνοντας και το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Με αυτή την έννοια, το σύνθημά μας αφορά στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και αφορά στη ζωή των ανθρώπων που εδώ και τρία χρόνια έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες, που συρρικνώνονται οι δυνατότητες, τα όνειρα, οι προοπτικές. Και ο λογαριασμός δεν αφορά μόνο το ρεύμα. Αφορά όλα όσα βιώνουμε. Αφορά κυρίως την αδυναμία των πολιτών σήμερα να ζήσουν μια ζωή έτσι όπως τους αξίζει μέσα από το μόχθο τους και μέσα από την προσφορά τους.
Αφορά τους 30.000 ανθρώπους σχεδόν που χάσαμε την περίοδο της πανδημίας, διότι δεν ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολλοί από αυτούς θα είχαν σωθεί αν δεν είχαμε τέτοιες αδυναμίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αφορά την εργασιακή ζούγκλα. Ήμουν λίγο πριν με τους εκατοντάδες απολυμένους από τα Λιπάσματα Καβάλας και τους εργαζόμενους -απολυμένοι κι αυτοί- με αναγκαστική εθελούσια έξοδο από τα Πετρέλαια της Καβάλας. Η Καβάλα έχει γίνει μια πόλη-συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης. Αυτή η εργασιακή εκμετάλλευση είναι μια πραγματικότητα σε όλη τη χώρα.
Άρα, ο λογαριασμός έχει μια γενικότερη έννοια και ναι, οι πολίτες πρέπει να υψώσουν ανάστημα και να δώσουν κι ένα μήνυμα. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη συμμετοχή στις δημοκρατικές μας διαδικασίες στις 15 Μάη θα είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κυρίως όμως για μας θα είναι μια διαδικασία που θα μας μετατρέψει όχι μόνο σε ένα κόμμα που αποτελεί σε εκλογικό επίπεδο την κορμοστασιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε ένα κόμμα μαζικό, δυνατό, έτοιμο να διεκδικήσει εκ νέου τη λαϊκή ψήφο και τη διακυβέρνηση του τόπου, για να φέρει μια καλύτερη προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».