Σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 800 ευρώ καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης ένας 60χρονος, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου στο τελωνείο των Κήπων, επιχειρώντας να εισαγάγει στη χώρα 24 φιαλίδια εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Η υπόθεση εκδικάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της παράνομης εισαγωγής μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η υπεράσπιση ζήτησε επιείκεια
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο συνήγορος υπεράσπισης, Νίκος Παναγιωτίδης, ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι ο πελάτης του είναι βιοπαλαιστής και πατέρας τεσσάρων παιδιών, χωρίς επαγγελματική σχέση με την κτηνοτροφία.
Όπως υποστήριξε, ο 60χρονος παρέλαβε το κιβώτιο για λογαριασμό γνωστού κτηνοτρόφου, με σκοπό να το παραδώσει σε κτηνίατρο της Ροδόπης για τη διενέργεια εμβολιασμών σε κοπάδι ζώων.
Κατάσχεση και καταστροφή των εμβολίων
Οι αρχές κατέσχεσαν τη συνολική ποσότητα των 24 φιαλιδίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.200 δόσεις εμβολίων. Τα σκευάσματα κρίθηκαν μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, πρόκειται να καταστραφούν για λόγους δημόσιας υγείας και βιοασφάλειας.
Αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα του Έβρου
Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων ελέγχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με στόχο την πρόληψη παράνομης διακίνησης φαρμάκων και εμβολίων.
Οι τελωνειακές αρχές των Κήπων έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα αυξημένες προσπάθειες εισαγωγής κτηνιατρικών προϊόντων χωρίς άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε., γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, προκαλεί ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
Ο 60χρονος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην παράνομη μεταφορά των σκευασμάτων.
Πηγή: newsbreak.gr