Με ρευστή την κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για έλευση έκτακτων φορτίων
Τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί παρέχουν διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας δημιουργούν εύλογη ανησυχία. Σε περίπτωση που ξαφνικά κοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία, τα αποθέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φτάνουν μόλις για 10 ημέρες. Κάτι που μόνο εξασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια δεν συνιστά. Αν αναλογιστεί, δε, κανείς και τη ρευστή κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και τις επικείμενες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, κατανοεί ότι κάθε άλλο παρά σίγουρη μπορεί να αισθάνεται η Ελλάδα όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων. Ετσι, σήμερα και αύριο αναμένονται να εκφορτωθούν στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας τα φορτία LNG της ΔΕΗ και της Elpedison , που θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο. Τα επόμενα προγραμματισμένα φορτία αναμένονται στη Ρεβυθούσα στις 7 Μαρτίου.
Με αυτά τα δεδομένα η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι να γυρίσουν σε πετρελαϊκές τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔEΗ, ΑΗΣ Λαύριο 4 και ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, τις δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, και μία της ΗΡΩΝ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τις 50-60 GWh παραγωγής με φυσικό αέριο την ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο «καίει» τόσο τον κρατικό όσο και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα στοιχεία της ΡΑΕ που στηρίζονται στις ποσότητες και τις τιμές που εισάγονται στη χώρα καταγράφουν την εκρηκτική άνοδο των τιμών. Η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στη χώρα μας παρουσιάζει έκρηξη το 2021 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η αύξηση που καταγράφεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν 411% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και κατά 220% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Τον Ιανουάριο του 2022 το κοντέρ έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς το φυσικό αέριο εισαγόταν με μεσοσταθμική τιμή στα 98,3 ευρώ ανά MWh, σχεδόν εξαπλάσια από τον αντίστοιχο περσινό μήνα (15,2 ευρώ/MWh).
Μάλιστα, οι δυνατότητες αντιμετώπισης της καταιγίδας που βιώνουμε περιορίζονται κατά πολύ από το γεγονός ότι το 82% της ενέργειας που καταναλώνουμε στη χώρα είναι εισαγόμενο, όπως είπε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο Γιάννης Μπρατάκος . Χαρακτήρισε απαραίτητο να κινητοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να ενισχυθεί το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.