Ρεκόρ παραβάσεων κατέγραψε η Τροχαία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με 13 ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και ακόμη 12 να δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.
Ειδικότερα τον Μάιο βεβαιώθηκαν 17.354 παραβάσεις εκ των οποίων οι 852 σε βαθμό πλημμελήματος στην Αττική και επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία ότι οι Έλληνες οδηγοί είναι απρόσεκτοι και δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής κατά το Μάιο του 2020, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 442 τροχαία ατυχήματα με 536 παθόντες και ειδικότερα καταγράφηκαν 13 θανατηφόρα τροχαία με 13 νεκρούς, 11 σοβαρά τροχαία ατυχήματα με 12 σοβαρά τραυματίες και 418 ατυχήματα με υλικές ζημιές στα οποία είχαμε 511 ελαφρά τραυματίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως καταγράφει η Τροχαία, τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.
Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 17.374 παραβάσεις εκ των οποίων οι 156 αφορούσαν παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι -42- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, οι 153 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, οι 257 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οι 352 για χρήση κινητού τηλεφώνου, οι 373 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και οι 402 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.
Παράλληλα το Μάιο διαπιστώθηκε και κατακόρυφη άνοδος στις παραβάσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα τον Μάιο βεβαιώθηκαν συνολικά 6.900 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ, σε πεζόδρομους, κ.ά., ενώ από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 108.920 παραβάσεις. Συγκεκριμένα βεβαιώθηκε 1.320 για στάση – στάθμευση σε ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ, 3.153 για στάση – στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς όπως και ποδηλατοδρόμους, 959 για στάση – στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς, 670 για στάση – στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από αυτές, 37 για κίνηση οχημάτων σε λεωφορειόδρομους, 98 για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους και 663 για ηχορύπανση από οχήματα.
Από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 108.920 παραβάσεις εκ των οποίων οι 20.186 αφορούν σε στάση – στάθμευση σε ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ, οι 54.895 σε στάση – στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς όπως και ποδηλατοδρόμους, οι 14.457 σε στάση – στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς, οι 11.669 σε στάση – στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από αυτές, οι 4.513 σε κίνηση οχημάτων σε λεωφορειόδρομους, οι 1.459 για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους και οι 1.741 σε ηχορύπανση από οχήματα.
Βία ανηλίκων – Safe.Youth: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για περιστατικά παραβατικότητας
Βία ανηλίκων – Τα απανωτά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων προκαλούν την ανάγκη λήψης περισσότερων «εργαλείων» για την καταπολέμησή τους. Μετά...