Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης». Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ. Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται – μεταξύ άλλων – ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.
Πιερρακάκης: «Στέρεο συνταγματικό βήμα το νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ»
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ως ένα “στέρεο συνταγματικό βήμα” χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαισίο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί “αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος”.
Προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων συνταγματολόγων που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους πλήρως την κυβερνητική άποψη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει ” η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη, είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”.
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε ” Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση”.
Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την επιχορήγηση του δημόσιου πανεπιστημίου. ” Τα 176 από τα 205 άρθρρα του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση του, η οποία έως το 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον του ενός δισεκατομμυρίου σε υποδομές και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500 ευρώ για τα πανεπιστήμια της επαρχίας».
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως “αλλάζει κάθε εβδομάδα. Στην πρώτη εβδομάδα του νομοσχεδίου εμφανίζονταν να συμφωνεί και να έχει θετική στάση, στη δεύτερη ανακαλύφθηκε το φινλανδικό μοντέλο, στο οποίο σημειωτέον προβλέπεται ότι εισάγεται κάθε χρόνο στα ΑΕΙ το 30% των αποφοίτων Λυκείου. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον περιορισμό;»
Για την κατηγορία ότι το νομοσχέδιο είναι “διευθέτηση συμφερόντων” απάντησε: «Διευθέτηση συμφερόντων είναι η παραμονή, με την επίκληση μύθων, στη σημερινή αρρύθμιστη κατάσταση, όπως συνέβη και με τα κολέγια, όπου η χώρα σύρθηκε αναγκαστικά σε μια επιλογή από δικαστικές αποφάσεις, χωρίς η ίδια να ασκήσει εθνική κυριαρχία. Με το νομοσχέδιο κάνουμε αυτό ακριβώς, ασκούμε εθνική κυριαρχία. Στα κολέγια δόθηκαν από τα ευρωπαικά δικαστήρια τα επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς δίνουμε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα και ορίζουμε οι ίδιοι τι είναι πανεπιστήμιο και τι όχι».
Aνω-κάτω στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μετά τη διαφωνία που προέκυψε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεταξύ του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και των βουλευτών Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Οπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης βάζει και επισήμως κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ζήτημα θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας της ΚΟ και των κομματικών οργάνων έθεσε, παίρνοντας τον λόγο η Νάντια Γιαννακοπούλου, που εγκάλεσε τον πρόεδρο, θυμίζοντάς του ότι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά συγκαλούσε για τόσο σοβαρά θέματα την ΚΟ από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασίζουν την γραμμή του κόμματος.
«Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν είχες συγκαλέσει την ΚΟ έναν μήνα πριν, όπως σου είχα ζητήσει και μέσω μέιλ», φέρεται να είπε η βουλευτής απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας σε έντονο ύφος ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι και εννοώντας ότι δεν είναι δυνατόν να ενημερώνονται τελευταία στιγμή για τη στάση του κόμματος σε ένα θέμα και να πρέπει να την υποστηρίξουν.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι «δεν γίνεται να χαρίζουμε τον ευρύτερο χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε, ασκώντας κριτική και επί της ουσίας της θέσης, αφού υποστήριξε ότι δε λένε καν ‘όχι’, αλλά λένε ‘ναι μεν, αλλά’. «Στα λέω τώρα και δεν περιμένω τις ευρωεκλογές, γιατί στηρίζω την παράταξή μου και εσένα προσωπικά», είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη ενόψει ευρωεκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα δείχνουν ότι την Παρασκευή θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματός της, ή πάντως δεν θα επιλέξει την υπερψήφιση. Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν θα κλίνει προς την αποχή και πώς θα αντιμετωπιζόταν μία τέτοια στάση, δεδομένης της κομματικής πειθαρχίας. Κάτι, που δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν οι συνεργάτες του προέδρου χθες το βράδυ.
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε τρία νομοσχέδια, η ΝΔ ήθελε από το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει τα δύο και να το κάνει συμμέτοχο στο τρίτο και τα κατάφερε όλα. «Δεν μπορούμε να πείσουμε για τη θέση μας, για ποιον λόγο ενώ είμαστε υπέρ, δεν το ψηφίζουμε», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι χάθηκε η μάχη τους στην κοινωνία. Κατά τα λοιπά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ψηφίσει την κατάργηση του άρθρου 16 στο παρελθόν και έχει υποστηρίξει ότι δεν παίζει ρόλο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε δεν ήθελε μη κρατικά πανεπιστήμια και τώρα λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, υπονοώντας ότι αμφότεροι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει γνώμη επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου, ενόχλησε σφόδρα τον Νίκο Ανδρουλάκη που του απάντησε πως είναι άκομψο να διερμηνεύεται αυθαίρετα ο πρώην πρωθυπουργός, ειδικά την ώρα που ήταν απών από τη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16, εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει: ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Εξήγηση γιατί το νομοσχέδιο Πιερρακάκη επιτρέπει τη λειτουργία απολύτως κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, σημειώνοντας ότι δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», είπε, τονίζοντας ότι : «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;»
Όσο για την κριτική που άκουσε για τον κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι αυτό που τον βοηθά είναι η ανυπαρξία αντιπρότασης. «Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία.