Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Αυτά είναι τα απίστευτα κόλπα των εγκληματιών για να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες!

7 μήνες πριν
Κοινωνία
Αυτά είναι τα απίστευτα κόλπα των εγκληματιών για να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες!
Share on FacebookShare on Twitter

Οι τράπεζες καλούν σε εγρήγορση τους συναλλασσόμενους πολίτες, μετά το απίστευτο περιστατικό «εισαγόμενης» απάτης που σημειώθηκε πρόσφατα στον Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, οργανωμένο κύκλωμα από το εξωτερικό (Λιθουανία) εξαπάτησε επιχειρηματική οικογένεια, πείθοντας τον γιο επιχειρηματία στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων και τη μητέρα του, να αλλάξουν τους τραπεζικούς τους κωδικούς, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα χρήματά τους!

Μια γυναίκα που μιλούσε ελληνικά του συστήθηκε ως υπάλληλος της τράπεζας και τον ενημέρωσε ότι παραβιάστηκε ο λογαριασμός του, ζητώντας του να τηρήσει τη διαδικασία ασφάλειας με εισαγωγή νέων κωδικών, λόγω περιστατικών απάτης και διαδικτυακών επιθέσεων.

Η κλήση εμφανιζόταν από τηλεφωνικό αριθμό που πραγματικά ανήκει στην τράπεζα και ο επιχειρηματίας του Βόλου που όντως συναλλάσσεται μαζί της, δεν σκέφθηκε ότι πρόκειται για απάτη.

Ακολουθώντας τις οδηγίες της άγνωστης, ο επιχειρηματίας έδωσε πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς του, οι οποίοι τα επόμενα δευτερόλεπτα άδειασαν! Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησαν και με τους λογαριασμούς της μητέρας, αδειάζοντάς τους κι αυτούς!

Για την απάτη ζητήθηκε η συνδρομή της Interpol, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, το κύκλωμα των χάκερ έχει έδρα τη Λιθουανία. Παράλληλα, η τράπεζα ξεκίνησε έρευνα για το αν οι χάκερ εγκατέστησαν στα συστήματά της κακόβουλο λογισμικό, καθώς ο επιχειρηματίας πίστεψε πως όντως οι απατεώνες ήταν τραπεζοϋπάλληλοι, εφόσον έκαναν χρήση του τηλεφωνικού αριθμού της τράπεζας.

«Caller ID spoofing» – Νέες απάτες- Νέες τεχνικές

Η πρακτική αυτή, είναι μια νέα τεχνική απάτης που έχει κάνει την εμφάνιση της και στην Ελλάδα γνωστή ως «Caller ID spoofing».

Παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διεθνές και σε εγχώριο επίπεδο, διευρύνεται και το πεδίο δράσης των απατεώνων, οι οποίοι εξελίσσουν τις τεχνικές τους, και επικεντρώνονται στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες, παρά στο να επιδιώξουν να παραβιάσουν ή να «χακάρουν» κάποιο σύστημα μίας τράπεζας.

«Οι απάτες συνεχώς διευρύνονται και εξελίσσονται», σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές τραπεζικών στελεχών στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, εξηγώντας πως οι απατεώνες εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες είτε χειραγωγώντας τους, ώστε να κάνουν οι ίδιοι από μόνοι τους πληρωμές ή μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι απατεώνες, είτε υποκλέπτοντας τους κωδικούς e-Banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους αλλά και τους Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη τη στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.

Ειδικότερα, οι απατεώνες, προκειμένου να προσεγγίσουν τα υποψήφια θύματά τους, σε αναμονή και νέων θεσμικών ρυθμίσεων αξιοποιούν διάφορες τεχνολογικές δυνατότητες για δόλιο σκοπό όπως:

  • Πλαστογραφούν το αναγνωριστικό του καλούντος αριθμού (callerID spoofing), το οποίο είναι τεχνικά δυνατόν ΧΩΡΙΣ να έχουν παραβιαστεί τα συστήματα της τράπεζας, ώστε να εμφανιστεί στο τηλέφωνο του θύματος ένας άλλος αριθμός τηλεφώνου (caller IDspoofing), όπως ο επίσημος αριθμός μίας τράπεζας. Ο απατεώνας θα καλέσει ή θα στείλει μήνυμα, προσποιούμενος ότι είναι υπάλληλος της τράπεζας, και για να ακούγεται ακόμη πιο πειστικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα ενός ατόμου που εργάζεται πραγματικά σε τράπεζα. Μπορεί, επίσης, να γνωρίζει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως τα πρώτα 4-6 ψηφία της κάρτας (τα οποία είναι κοινά αναγνωριστικά της τράπεζας) και να ισχυριστεί ότι πρόκειται να κλείσει το λογαριασμό ή να κλείσει την κάρτα λόγω απάτης. Για τον περιορισμό του παράνομου Caller ID spoofing, αρκετές χώρες έχουν πρόσφατα θέσει σε ισχύ σχετικό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο επιβάλλουν στους παρόχους τηλεφωνίας να εφαρμόζουν διάφορα τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σουηδία).
  • Πλαστογραφούν τη φωνή ή την εικόνα/video ενός ατόμου, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, για να αναπαράγουν τη φωνή ή την εικόνα του από video που αυτό έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο (AIvoice cloning, AI video cloning, AI deepfake). Ο απατεώνας μπορεί στη συνέχεια να επικοινωνήσει (τηλεφωνική κλήση, τηλεδιάσκεψη, ανταλλαγή μηνυμάτων) με συναδέλφους, φίλους ή μέλη της οικογένειας του ατόμου και να χρησιμοποιήσει την κλωνοποιημένηφωνή ή/και εικόνα για να τους ξεγελάσει και να ζητήσει χρήματα.

Χαρακτηριστικές μορφές εξαπάτησης πολιτών

  • Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων (κάρτας, κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής, κ.λπ.), το γνωστό phishing, μέσω απατηλών μηνυμάτων email ή SMS ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp Messenger, Facebook Messenger).
  • Απόπειρες εξαπάτησης με πρόφαση την έγκριση κυβερνητικών επιδομάτων, όπου οι επιτήδειοι επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες, τηλεφωνικά ή μέσω emails, SMS ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
  • Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις με πρόφαση ότι είτε υπάρχει δήθεν τεχνικό πρόβλημα με το e-banking και τις κάρτες είτε ο υπολογιστής τους είναι μολυσμένος με ιούς. Οι κλήσεις γίνονται από άγνωστους οι οποίοι υποδύονται είτε τους τεχνικούς από την ίδια την τράπεζα είτε τους τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής.
  • Επενδυτικές απάτες όπου άγνωστοι προσεγγίζουν τα θύματά τους είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email είτε μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω εικονικών (ψεύτικων) επενδυτικών πλατφορμών στο Διαδίκτυο.
  • Απατηλές εντολές πληρωμής μέσω email αλλά και μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπου οι απατεώνες προσπαθούν να χειραγωγήσουν επαγγελματίες ή εμπόρους που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις, είτε ως προμηθευτές είτε ως πελάτε, για να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Εξαπάτηση για διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομου χρήματος, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν ανυποψίαστους πολίτες να μεσολαβήσουν στη ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων προσφέροντας ως αμοιβή ένα ποσοστό των χρημάτων.
  • Εξαπάτηση μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων ή άλλων προϊόντων με στόχο τα θύματά τους να αποστείλουν προκαταβολές ή ολόκληρο το ποσό, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγόρασαν.

Οι συστάσεις των τραπεζών

Βάσει των όσων συστήνουν συνεχώς οι τράπεζες, οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που τους ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με λογαριασμούς, κάρτες ή το e-Banking τους.
  • Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με λογαριασμούς ή κάρτες τους, να μεταβαίνουν οι ίδιοι απευθείας στο e-Banking ή το m-Banking.
  • Να τερματίζουν αμέσως την κλήση ή όποια άλλη επικοινωνία και να καλούν οι ίδιοι τον αριθμό εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς τους.
  • Όταν τους επικοινωνούν, να μην αποκαλύπτουν ποτέ κωδικούς ή προσωπικά και οικονομικά στοιχεία τους, ακόμη και με πρόφαση ότι έτσι θα τους καταθέσουν χρήματα.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
  • Να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες ειδοποιήσεων για να ενημερώνονται μόλις έχει πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή σε λογαριασμό ή την κάρτα τους.

Οι πολίτες θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμούνται ότι οι τράπεζες δεν θα καλέσουν ούτε θα αποστείλουν μήνυμα (π.χ. email, SMS) για να:

  • Σας ζητήσουν να αποκαλύψετε τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile Banking.
  • Σας ενημερώσουν ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή κάρτα σας και ταυτόχρονα να σας οδηγήσουν σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.

Εκστρατείες ΕΕΤ και ΤτΕ

Στις συχνότερες μορφές απάτης έχουν αναφερθεί επίσης στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η ΕΕΤ όσο και η ΤτΕ. Η τελευταία καμπάνια της ΕΕΤ αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Μία παύση αρκεί» που στόχευε στην ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουαρίου 2024.

Στο ίδιο πλαίσιο και η πρόσφατη ενημερωτική εκστρατεία της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα τις ασφαλείς πληρωμές και την προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: newsbreak.gr

Ετικέτες: topΑπάτεςΕγκληματίες
Προηγούμενη Ανάρτηση

Θεσσαλονίκη: Βανδαλίστηκαν οι δημόσιες τουαλέτες στη Νέα Παραλία

Επόμενη Ανάρτηση

Έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για το βίντεο με την «μεθυσμένη κόρη» – Η απάντηση του γιατρού

Σχετικές Ειδήσεις

Στυλίδα: Έως και 16 χρόνια φυλάκιση για 4 νεαρούς για επεισόδιο αιματηρής οπαδικής βίας

Στυλίδα: Έως και 16 χρόνια φυλάκιση για 4 νεαρούς για επεισόδιο αιματηρής οπαδικής βίας

17 ώρες πριν

Με βαριές ποινές φυλάκισης ολοκληρώθηκε η δίκη των τεσσάρων νεαρών που κατηγορούνταν για την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε τον Αύγουστο...

Μουρτζούκου: Λεκτική επίθεση δέχθηκε από συγκρατούμενες

Μουρτζούκου: Λεκτική επίθεση δέχθηκε από συγκρατούμενες

17 ώρες πριν

Λεκτικό επεισόδιο σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου έλαβε χώρα από συγκρατούμενές της στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ...

Γάζα: Aκόμη 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας

Γάζα: Aκόμη 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας

17 ώρες πριν

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σήμερα από “ισραηλινά πυρά”...

Χάρτης: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 24 περιοχές της χώρας

Χάρτης: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 24 περιοχές της χώρας

17 ώρες πριν

Με τους βοριάδες ως και στα 6 Μποφόρ και τη θερμοκρασία σε άνοδο, υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς σε...

Ροή Ειδήσεων

Απίστευτη εμφάνιση και μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά για τα κορίτσια του πόλο

Στυλίδα: Έως και 16 χρόνια φυλάκιση για 4 νεαρούς για επεισόδιο αιματηρής οπαδικής βίας

Μουρτζούκου: Λεκτική επίθεση δέχθηκε από συγκρατούμενες

Τραμπ κατά Μέρντοχ και WSJ: Ζητά αποζημίωση 10 δισ. δολαρίων για την επιστολή στον Επστάιν

Γάζα: Aκόμη 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας

Χάρτης: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 24 περιοχές της χώρας

Πυροβολισμοί σε καφετέρια στον Κολωνό: Συνελήφθη 22χρονος

Γειτόνισσα ειδοποίησε τον Φιλιππίδη για τη φωτιά – Κοιμόταν στο σαλόνι του σπιτιού του που τυλίχθηκε στις φλόγες

Προ των πυλών το κύμα καύσωνα – Πόσο θα διαρκέσει – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Δολοφονία στην Αγ. Παρασκευή: Τα μηνύματα που αντάλλασσε η 43χρονη με τον σύντροφό της

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.