Ο αντιπρύτανης ξεκαθάρισε, μιλώντας την Τρίτη 19/3 στο OPEN, πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κίνδυνος διαρροής ραδιενεργού υλικού και κατά τον ίδιο «παραβιάστηκε λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας».
Όπως τονίζει δεν έγινε προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. «Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».
Παράλληλα εξήγησε πως πρόκειται για «ένα μικρό αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας και σημείωσε πως «δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης».
Και συνέχισε επισημαίνοντας πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.
Σε ερώτηση γιατί κάλεσε την αστυνομία για να παρέμβει το Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».
Η «αποκάλυψη» των «Νέων» και η διάψευση Πιερρακάκη
Η περίεργη “αποκάλυψη” έγινα από “ΤΑ ΝΕΑ”, τα οποία την συνδέουν απροκάλυπτα με τις συλλήψεις των δεκάδων φοιτητών τις προηγούμενες μέρες στο ΑΠΘ.
Γράφουν ότι έγινε απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας .
Γράφουν ότι πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Από εκεί και πέρα άρχισε το γαϊτανάκι της τρομολαγνείας: Μέχρι για ”Πυρηνικό ριφιφί” στο ΑΠΘ έγραψαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ενώ η κύρια προσπάθειά τους ήταν να νομιμοποιήσουν την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τις μαζικές συλλήψεις φοιτητών.
Ωστόσο σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στο MEGA πρόκειται για ένα περιστατικό που έγινε πριν από μήνες και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Βέβαια και ο υπουργός Παιδείας δικαιολογεί με όχημα την “αποκάλυψη” την επέμβαση της αστυνομίας.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
Όπως είπε «πρόκειται για περιστατικό που είχε γίνει προ μηνών και όχι τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένας αντιδραστήρας για πειράματα σε υποκρίσιμη κατάσταση, δεν μπορεί δηλαδή να προκληθεί έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Είναι εκεί από το 1971, πολύ καλά φυλασσόμενος. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου της πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο, πριν από λίγους μήνες, ωστόσο δεν υπήρξε παραβίαση χώρου όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, καθώς βρίσκεται σε ένα πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο με συναγερμό και πολλαπλές εισόδους.
Όλο αυτό, όμως δικαιολογεί αυτό που συμβαίνει δηλαδή η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όποτε και όπου χρειάζεται, διότι για εμάς η εποχή της ανομίας, χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια, έχει παρέλθει».
«Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο αντιδραστήρας»
Και η Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ τόνισε κατηγορηματικά στο makthes.gr ότι «Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο αντιδραστήρας. Επιπλέον, η υποκρίσιμη διάταξη του αντιδραστήρα που διαθέτουμε δεν προκαλεί ανησυχία για κίνδυνο ανάφλεξης διότι λόγω της φύσης της, δεν μπορεί να φτάσει σε κατάσταση κρισιμότητας».
Εισαγγελική έρευνα
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος».
Με εντολή προς τον εισαγγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.
Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).
Πηγη: left.gr