«Οποιοσδήποτε νόμος που αντίκειται στο Σύνταγμα, πρέπει να προσβάλλεται ενώπιον ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου, χωρίς μεγάλη δικαστική δαπάνη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένας δικαστηριακός – δικαστικός θεσμός, που λείπει από την Ελλάδα, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει κυρίως προεδρικά διατάγματα ή νόμους, αλλά δυστυχώς πάρα πολλές φορές συντάσσεται με το μέρος της πολιτείας», τόνισε στην τηλεοπτική Vicky Pedia ο γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Νουλέζας.
«Η απονομή δικαιοσύνης είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μερικές αποφάσεις του ΣτΕ, δυστυχώς, ήταν ατυχέστατες και δεν προστάτεψαν, είτε το περιβάλλον, είτε το πολίτευμα ή ακόμα και άλλους συνταγματικούς θεσμούς, όπως είναι τα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα, που προστατεύονται από τον θεμελιώδη χάρτη του κράτους, που είναι το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου και άλλα διεθνή πρωτόκολλα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα είναι μία κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όπως επίσης, και αν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε οιοσδήποτε υπουργός ή ακόμα και υφυπουργός, καταδικάζεται αμετάκλητα, να εκπίπτει και του βουλευτικού αξιώματος και να μην μπορεί να κατέλθει σε εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές», εξήγησε ο Βασίλης Νουλέζας.
Στη συνέχεια υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχει η καραντίνα στους δικηγόρους, για τους οποίους είπε ότι έχασαν το εισόδημά τους και χαρακτήρισε «ημίμετρα» τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Δεν μπορείς να αναστέλλεις την επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς αποζημιώσεις, διότι θα λιμοκτονήσουν οι πολίτες, που κινδυνεύουν με αφανισμό», υποστήριξε ο Βασίλης Νουλέζας.
«Το lockdown έφερε κοινωνική και οικονομική ισοπέδωση, πέρα από τις βλαπτικές ψυχικές επιπτώσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι η επίδραση στον οργανισμό, στην υγεία ενός ανθρώπου, από όλο αυτόν τον ψυχαναγκασμό, αυτή την αναγκαστική ακινησία φέρνει και προκαλεί άλλους θανάτους, που λαθεμένα, δόλια μερικές φορές, συγκαταλέγονται στους θανάτους του Covid. Κι αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που θα έπρεπε αυτεπάγγελτα να απασχολήσει τη δικαιοσύνη, για τη σκόπιμη, τη δόλια αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και γενικότερα της υπερβολής, όχι όλων, εννοώ των πανελλήνιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία αδιανόητο, αντί να το πράξουν δωρεάν, με το περιβόητο χρηματοδοτικό πακέτο Πέτσα, ανέλαβαν, όχι απλά να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, τους πολίτες, αλλά να διασπείρουν, να διασκορπίσουν τον τρόμο και την ανησυχία, τον φόβο και τον πανικό, που θα φέρουν χειρότερα αποτελέσματα. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος. Υπάρχει ο ιός, Χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα προφύλαξης. Έπρεπε εγκαιρότερα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Να δημιουργήσει κλίνες. Ξέρετε, ότι υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ότι είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να προλαμβάνει για τη δημόσια υγεία, που είναι το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό. Όχι να ξεκόψει κλίνες από αλλού και να τις εμφανίζει ως ΜΕΘ απατηλά», τόνισε ο διακεκριμένος ποινικολόγος και έριξε τη βόμβα: «Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε λαθεμένα, έδειξε ανεπάρκεια, ανεντιμότητα, προχειρότητα, ίσως και ερασιτεχνισμό. Άργησε να δείξει αντανακλαστικά όταν άνοιξε τα σύνορα για τον τουρισμό. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν τήρησαν τα μέτρα. Αλλά εδώ θέλω να πω, ότι ο πρώτος, που πρέπει να τηρεί τους κανόνες, να φοράει τη μάσκα και να κρατάει τις αποστάσεις, είναι ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καιρός ούτε για εκδρομές και mountain bike στην Πάρνηθα ούτε για moto cross της συζύγου του, ούτε για ανταλλαγή χειραψιών με τους αγκώνες όταν αγοράζει τσουρέκι από τον Τερκενλή στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει αστική και ποινική ευθύνη της κυβέρνησης για την εκατόμβη των νεκρών στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε ενώ επέκρινε τη σιωπηρή συναίνεση, που επέδειξαν, στις κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.