Για «ένα πάρα πολύ συγκροτημένο, επαγγελματικό σχέδιο» σε τουρισμό και αγορά, βοηθούντων και των καλών επιδημιολογικών δεδομένων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τουρισμός, Δημοτικά σχολεία, πτήσεις από το εξωτερικό, μεταναστευτικό και η έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε, ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”.
Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων σημείωσε πως «είναι ένας πάρα πολύ υψηλός συμβολισμός και για το σήμερα και για τις επόμενες γενιές», χαρακτηρίζοντας ως «πολύ σημαντική» την επιστροφή των παιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο, «είναι μια «ιδιαίτερα χαρμόσυνη και αισιόδοξη μέρα σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντιπολίτευση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει…
Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει πει ότι κλείνουμε πάρα πολύ γρήγορα, ενώ δεν συντρέχουν οι συνθήκες, σήμερα ότι ανοίγουμε πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει κίνδυνος. «Απλώς επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει ο,τιδήποτε συμβεί στο μέλλον», συμπέρανε ζητώντας στα ζητήματα αυτά πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Εξάλλου, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία αυτήν την περίοδο που πηγαίνουμε σταθερά καλά», πρόσθεσε.
Έχει αναπτυχθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα
Στο θέμα του τουρισμού υπογράμμισε δηκτικά: «το παράδοξο του πράγματος, η… ανυπόληπτη Ελλάδα να έχει καταστεί βαρόμετρο για τον χαρακτηρισμό των χωρών ως ασφαλών ή όχι. Όλες οι χώρες, ιδίως της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη, έχουν μια προδιάθεση να μπουν στην καλή μας λίστα», διευκρινίζοντας ότι εκτός από το κομμάτι των επισκεπτών που θα έρθουν, επιπροσθέτως έχει αναπτυχθεί και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο, ειδικότερα, για σταδιακό άνοιγμα τριών φάσεων:
– από σήμερα και ως τις 15 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα γίνονται «έλεγχοι για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, όποιος μπαίνει σήμερα στην ελληνική επικράτεια τεστάρεται, παραμένει για μια διανυκτέρευση έως ότου υπάρχουν αποτελέσματα».
-Από τις 15 Ιουνίου ως 30 Ιουνίου, με αεροδρόμια υποδοχής την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «όποιος έρχεται από ‘ασφαλές’ αεροδρόμιο (σ.σ. δηλαδή από περιοχή χωρίς μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο) θα υπόκειται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ενώ όλοι οι υπόλοιποι που προέρχονται από μη ασφαλείς προελεύσεις θα υπόκεινται σε καθολικό έλεγχο». Αν υπάρξει κρούσμα, τότε ακολουθεί η γνωστή διαχείριση. Όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και κάτι ακόμη, ότι «στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων εκείνο που θα αξιολογούμε, είναι η αρχική χώρα προέλευσης, άρα εκείνος που έρχεται transit από επικίνδυνη χώρα, εν τέλει θα ελέγχεται».
-Από 1 Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Μεταναστευτικό, άσυλο, δομές φιλοξενίας
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, είπε πως «το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο οι φιλοξενούμενοι στις δομές, είναι επίσης η ανάσχεση στα σύνορα, είναι η χορήγηση ασύλου και επιστροφών. Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση στα σύνορα επί 1-1,5 μήνα έχουμε ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενικές ροές, πράγμα το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας να έχουμε μια πάρα πολύ αυστηρή επιτήρηση των συνόρων μας με αποκορύφωμα την απόκρουση εκείνης της απίστευτης χειραγώγησης εκ μέρους της Τουρκίας να διοχετευθούν μεταναστευτικές ροές μαζικά στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της επεξεργασίας των αιτήσεων. Κληρονομήσαμε περίπου 75.000 αιτήσεις, οι οποίες ήταν ανεπεξέργαστες και ουδείς γνώριζε πότε θα έρχονταν προς επεξεργασία», δήλωσε και επικαλέστηκε δύο νομοθετήματα που «επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες. Περίπου 30.000 έχουν ήδη τύχει επεξεργασίας».
Για τους αιτούντες άσυλο, ειδικότερα, ανέφερε ότι «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μια αίτηση ασύλου απορρίπτεται, τότε υπάρχει επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Οι επιστροφές γίνονται συστηματικά τους τελευταίους μήνες, δεν γίνονται με το ρυθμό που θα θέλαμε», αναγνώρισε, αλλά «αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, υπάρχει βεβαίως και η βούληση της Τουρκίας, η θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε επεξεργασία το νέο πακέτο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο -και εκεί δίδεται μια μάχη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε, όχι μόνον εμείς, όλες και όλες οι χώρες πρώτης υποδοχής, όσο το δυνατόν καλύτερα τη δίκαιη κατανομή των βαρών».
Δεν μπορούν να επιβαρύνονται επ’ αόριστον οι δομές
Αναφορικά με εκείνους στους οποίους αποδίδεται άσυλο, «θα πρέπει να λαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να βγαίνουν από τις δομές. Οι δομές στα νησιά και την ενδοχώρα είναι κατά βάση δομές για εκείνους των οποίων η αίτηση εκκρεμεί. Δεν μπορούν να επιβαρύνονται επ’ αόριστον οι δομές», δήλωσε και συνέχισε: «Η ελληνική Πολιτεία θα φροντίσει απολύτως έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι βγαίνουν από τις προσωρινές δομές, να έχουν μια κατά το δυνατόν μεταβατική προστασία, και σίτιση και στέγαση, αλλά το βέβαιο είναι είτε παρέχοντας ταξιδιωτικά έγγραφα είτε εντασσόμενοι στον ευρύτερο ιστό, να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βρουν το δρόμο τους. Δεν είναι δυνατόν όλοι όσοι λαμβάνουν άσυλο, να έχουν επ’ αόριστον την προστασία εκείνου ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αίτησή του».
Δημοκρατική παρακμή στις ΗΠΑ
Για την κατάσταση, τέλος, στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως βλέπει «μια δημοκρατική παρακμή στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεδομένης της ηγεμονικής θέσης της χώρας είναι πάρα πολύ ανησυχητική οικουμενικά». Εν τούτοις, ανέφερε «δεν έχω την αίσθηση ότι το μοντέλο αυτό της διαχείρισης και της παντελούς έλλειψης ανοχής θα μεταφερθεί στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, υπάρχει κράτος δικαίου, το οποίο έστω και σε περιόδους υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχει λειτουργήσει με σχετική αποτελεσματικότητα εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Στην Ευρώπη έχουμε τα νομικά και πολιτισμικά εργαλεία να το διαχειριστούμε». Πρόκειται, εν τέλει, «για εκφυλισμό του κράτους δικαίου, μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω η συμπεριφορά των κρατούντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να υπάρξει οικουμενική αντίδραση για τη διασφάλιση της κοινωνικής ανοχής και προστασίας όλων των πολιτών», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης.