Στο β ΄μέρος της συνέντευξης του Γιώργου Γιασημάκη στην εκπομπή «Ένας Δήμος ένα Ταξίδι» στον τηλεοπτικό σταθμό Alert, ο δήμαρχος Ωρωπού κάνει τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής στις κοινωνικές παροχές, στα όσα σχεδιάζονται στα Κέντρα Υγείας Καπανδριτίου και Ωρωπού, στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας και στη μεγάλη προσφορά της Μαλακάσας και του Δήμου Ωρωπού στο εθνικό και πανευρωπαϊκό μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, τις απολυμάνσεις, τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα, τη δικαίωση με τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να πείσει την κυβέρνηση ώστε να παραχωρήσει τις φυλακές Ωρωπού στο Δήμο Ωρωπού, αλλά και τις πρωτοβουλίες για ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Αμφιαράειο, o Άφιδνος και το Μουσείο Ζυγομαλά…
– Σχετικά με το κοινωνικό έργο του Δήμου Ωρωπού και εν μέσω της πανδημίας:
«Υπάρχει το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, η δομή του συσιτίου, αυτή τη στιγμή μοιράζονται 370 μερίδες φαγητού την ημέρα. Έχουμε επίσης την υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και έτσι παρέχουμε βοήθεια σε όσους δε μπορούν να μετακινηθούν».
-Για τα όσα αποφασίστηκαν πριν λίγες ημέρες για το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, το Περιφερειακό Ιατρείο Ωρωπού και την αναβάθμιση των ιατρείων στα χωριά του Δήμου:
«Υπάρχει το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και το Περιφερειακό Ιατρείο του Ωρωπού που είναι μεγάλη δομή και περιφερειακά ιατρεία στα υπόλοιπα χωριά που όμως υπολειτουργούν. Γνωρίζω τον τομέα αυτόν γιατί υπήρξα υπεύθυνος διευθυντής στο Περιφερειακό Ιατρείο Ωρωπού. Εχουμε καλά νέα διότι πριν από λίγες ημέρες μετά από προσπάθειες μας θα μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου σε κέντρο covid-19, ενώ θα αναβαθμιστεί και το Περιφερειακό Ιατρείο του Ωρωπού με νέα τμήματα ακτινολογικό και μικροβιολογικό. Θα στελεχωθούν οι δομές υγείας με γιατρούς και σίγουρα χρειάζονται περισσότεροι γιατροί».
-Σχετικά με το τεράστιο ζήτημα της δομής μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα:
«Όταν παραλάβαμε το Δήμο υπήρχε ανοικτή δομή με 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πρώτη καραντίνα της περασμένης Άνοιξης παρά τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων δημιουργήθηκε και δεύτερη δομή. Οπως τόνισα και τότε στον υπουργό και προς κάθε κατεύθυνση ο Δήμος Ωρωπού και ειδικότερα η Μαλακάσα έχει κάνει το χρέος της απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Από το 2016 που δημιουργήθηκε η δομή έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Θα πρέπει κάποια στιγμή και αυτή η “κάποια στιγμή” πρέπει να είναι άμεσα το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη Μαλακάσα. Θα πρέπει να ελαφρυνθεί η Μαλακάσα. Δε μπορεί σε ένα χωριό 500 κατοίκων να υπάρχουν 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Η ζωή στη Μαλακάσα δεν ακολουθεί τους κανονικούς ρυθμούς. Έφτασαν σε σημείο οι κάτοικοι της Μαλακάσας να μου ζητούν να ξηλώσω τις παιδικές χαρές και τα ανοικτά γήπεδα γιατί δε μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει η Πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της Μαλακάσας. Καταλαβαίνω πως το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι μεγάλο πρόβλημα, εθνικό πρόβλημα, πανευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά και η Μαλακάσα η οποία έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλά, να βρει τους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
– Για τις απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους:«Ναι, γίνονται πολλές και πολύ συχνά. Ειδικά από το Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία γίνονται συχνά σε δημόσιους χώρους, πλατείες, παντού».
– Σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ωρωπού είπε: «Εχουμε πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης αδέσποτων, υπάρχει πρόγραμμα σίτισης και τροφών. Οτιδήποτε προβλέπεται να γίνει για τα αδέσποτα, ακολουθείται και το κάνουμε ως Δήμος. Υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχει πενταμελής επιτροπή αδέσποτων που λειτουργεί σε συνεργασία με το κτηνιατρείο που έχει πάρει το πρόγραμμα και γίνονται πολλά. Γίνεται πολύ έργο αλλά δυστυχώς το πρόβλημα πράγματι είναι μεγάλο. Ο Δήμος μας έχει τεράστια έκταση, 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα που δεν ελέγχονται εύκολα. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και γίνεται μεγαλύτερο από τους επισκέπτες που μένουν το καλοκαίρι εδώ και όταν φεύγουν αφήνουν πίσω το σκυλάκι τους. Επίσης από το τσιπάκι που έχουν πάνω τους πολλά αδέσποτα διαπιστώνουμε πως έχουν προέλευση από άλλους Δήμους και όπως αποδεικνύεται πολλοί ασυνείδητοι έχουν έρθει στο Δήμο μας και εγκαταλείπουν εδώ τα ζωάκια επειδή ο Δήμος μας έχει τεράστιες εκτάσεις».
– Σχετικά με τις φυλακές Ωρωπού που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση στο Δήμο κάνοντας πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, αλλά και την προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων είπε:
«Ήταν ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας η παραχώρηση των φυλακών Ωρωπού στο Δήμο Ωρωπού ή παλαιότερα στην Κοινότητα. Από το 1975 που είχε γίνει το πρώτο αίτημα είχαν γίνει πολλά αλλά δεν είχαμε καταφέρει να το πάρουμε. Αυτό πραγματοποιήθηκε τώρα. Από τον Οκτώβριο του 2019 που αναλάβαμε θέσαμε το ζήτημα στον υπουργό δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Kυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκε θετικά. Σε διάστημα 6-7 μηνών βγήκε το Φ.Ε.Κ. με το οποίο παραχωρήθηκαν οι φυλακές Ωρωπού στο Δήμο Ωρωπού εκεί που ανήκουν φυσικά. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Να ανακαινιστούν και να μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις φυλακές Ωρωπού, να δει τα εκθέματα, να μάθει την ιστορία τους και το τι συνέβαινε, ποια είναι η αξία της Δημοκρατίας, να δημιουργηθούν σεμινάρια και εκδηλώσεις».
-Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική_Επανάσταση:
«Είμαστε μεταξύ των 114 Δήμων που έχουμε κάνει προτάσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και έχουμε συχνή επικοινωνία και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για αυτό το θέμα. Είχαμε κάνει επαφές με τη Μητρόπολη Κηφισιάς Ωρωπού με τον Μητροπολίτη Κύριλλο για να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Λόγω της πανδημίας όλα αυτά πήγαν λίγο πίσω. Είμαστε όμως σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις».
-Για την αξιοποίηση και προβολή των αρχαιολογικών μνημείων, των μουσείων και της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου:
«Ο Δήμος Ωρωπού έχει πολλά αρχαιολογικά μνημεία και πολιτιστικά κέντρα. Είναι το μουσείο Ζυγομαλά που πρέπει να αναδειχθεί στον Αυλώνα, είναι το Αμφιαράειο, είναι ο Άφιδνος και γενικά είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να αναδείξουμε και εργαζόμαστε προς αυτόν τον τομέα».
* Στο Γ΄ και τελευταίο μέρος της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 ο Δήμαρχος Ωρωπού αναφέρεται στο ζήτημα των σκουπιδιών και αποβλήτων και την επεξεργασία τους, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την οικολογία, την επένδυση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των Δημοτών, και γενικά την επικοινωνία με τους δημότες αλλά και την επικοινωνία του Δήμου. Αποκαλύπτει το μεγάλο έργο που σχεδιάζεται για την ένωση του Δήμου Μαραθώνα και του Δήμου Ωρωπού με παραλιακό δρόμο που θα αναβαθμίσει όλο το Δήμο και θα τον ενώσει παραλιακά με την υπόλοιπη Αττική καθώς και το μεγάλο όραμα του ιδίου και της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός Δήμου που θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες και με υποδομές που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των δημοτών και θα προσελκύσουν νέους για να επιλέξουν το Δήμο ως μόνιμη κατοικία.