Ο καθένας μας από εμάς έχει διακρίνει μορφασμούς πόνου από ανθρώπους, που, τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του. Οι διαπιστώσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες. Κι όλοι αυτοί αναζητούν την ανακούφιση στους πόνους μέσα από τις επισκέψεις σε γιατρούς ή σε φυσικοθεραπευτές όταν πρόκειται για μυϊκές ενοχλήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι τα μυοασκελετικά προβλήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο τρόπος ζωής και η πίεση της καθημερινότητας αφήνουν τα σημάδια τους πάνω στο σώμα μας. Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα; Με έναν καλό φυσικοθεραπευτή! Ακόμα καλύτερα με έναν Κλινικό Εμβιομηχανικής Ανάλυσης Κίνησης, με έναν Manual Therapist, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο ειδικός που δεν ασχολείται μόνο με την προσωρινή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, που ταλαιπωρούν έναν άνθρωπο. Τον επιστήμονα που εμβαθύνει στην αναζήτηση του πραγματικού προβλήματος, της μηχανικής αιτίας, η οποία προκαλεί τη δυσλειτουργία του οργανισμού και είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία μας.
Οι καλοί Manual Therapist γίνονται γνωστοί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι πολύ καλοί ακόμα πιο σύντομα! Το όνομά τους διαδίδεται από στόμα σε στόμα και τα σχόλια στο διαδίκτυο είναι αποθεωτικά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Γιώργος Τσιριγγάκης. «Με έκανε καλά», έγραψε μία ασθενής. «Έχει μαγικά χέρια. Νιώθω επιτέλους ανακούφιση από τους πόνους», πρόσθεσε κάποια άλλη.
Οι επισκέψεις στην «IDIOKINISIS Therapeutical Solutions Centre», όμως, προσφέρουν επιπλέον την απάντηση για την πηγή του κακού. Για την αιτία της ταλαιπωρίας μας. Κατά συνέπεια κάνουν πιο εύκολη την επίλυση του προβλήματος.
«Από τη πρώτη επίσκεψη άλλαξε η ποιότητα της ζωής μου», αποκάλυψε η Μαρία.
Άραγε, τι διαφορετικό κάνει ο Γιώργος Τσιριγγάκης; Δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο στον διακεκριμένο επιστήμονα να μας απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν όλους μας.
– Πόσο χρήσιμη είναι η ειδικότητα του Manual Therapist στην καθημερινότητα των ανθρώπων;
«Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της έντονης καθημερινότητας στην μυοσκελετικής μας φυσική κατάσταση είναι όλο και πιο έντονες. Πόνος στον αυχένα, πονοκέφαλος και ημικρανία, θωρακαλγία, πόνος στη μέση με ακτινοβόληση στα κάτω άκρα, όπως και οι αθλητικές κακώσεις είναι κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις. Για πολύ μεγάλο διάστημα η κλασική ορθοπεδική και φυσικοθεραπεία αντιμετώπιζαν όλα αυτά τα παραπάνω προβλήματα παθητικά μόνο με την πρόχειρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χωρίς όμως την αναζήτηση της μηχανικής αιτίας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η συνεχής ανακύκλωση των συμπτωμάτων των ασθενών και η σταθερή επιδείνωση τους. Τα τελευταία χρόνια, η περαιτέρω εξειδίκευση των θεραπευτών στην κατεύθυνση του manual therapy έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν συμπτώματα και προβλήματα με αρκετά πλέον πιο εν τω βάθει οπτική και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα».
– Πώς προκαλούνται οι μυϊκές ενοχλήσεις; Είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας;
«Οι μυϊκές ενοχλήσεις, όποια και να είναι η αιτία τους (πρωτογενής ή δευτερογενής) έχουν ως βασική προέλευση την κινηματική του σώματος μας, του τρόπου δηλαδή που κινούμαστε και στεκόμαστε, είτε αυτό αφορά την απλή καθημερινότητα μας είτε την αθλητική μας δραστηριότητα. Επομένως, οι μύες λόγω της υπερλειτουργίας τους συνήθως οδηγούνται σε διάφορα λειτουργικά προβλήματα (trigger points, tight bands, fascia limitation problems, θλάσεις κλπ). Τα συμπτώματα τους είναι συνήθως αρκετά επώδυνα και δύσκολα για τον πληθυσμό και η αντιμετώπιση τους κάποιες φορές αρκετά δύσκολη. Η αντιμετώπιση αυτών απαιτεί την ενδελεχή αξιολόγηση των κινήσεων του σώματος (reverse biomechanics) και την εύρεση όλων αυτών των νευρο-μυοσκελετικών ενδείξεων που συμπληρώνουν τη διαδικασία γένεσης του πόνου».
– Εκτός από τη διατροφή παίζει ρόλο και η ψυχολογική πίεση, το στρες;
«Η διατροφή είναι γνωστό πως αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης μυϊκών δυσλειτουργιών. Η φτωχή σίτιση παρέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά στους μύες και επομένως οδηγεί συνήθως σε προβλήματα. Παρόλα αυτά, στην ιατρική κοινότητα είναι όλο και πιο σαφής τα τελευταία χρόνια η επίδραση του στρες στην μυοσκελετική μας κατάσταση όσο και στην οργανική μας λειτουργία. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν σε υψηλό ποσοστό συσχέτισης την επίδραση του άγχους και του στρες σε προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο, η ινομυαλγία, τα αυτοάνοσα νοσήματα με μυοσκελετική εκδήλωση».
– Πόσο μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική την καθημερινότητα του Έλληνα;
«Η γυμναστική δρα συνήθως σε 2 επίπεδα, στο καθαρά οργανικό μυοσκελετικό και στο νευροφυσιολογικό. Αναλύοντας το πρώτο επίπεδο, το μυοσκελετικό σύστημα αναπτύσσει τη λειτουργία του και ισορροπία του, βελτιώνει τους μύες, την καρδιαγγειακή λειτουργία με αποτέλεσμα να έχουμε μια «μηχανή» η οποία αντέχει πολύ περισσότερο. Περνώντας στο δεύτερο επίπεδο λειτουργίας, είναι σαφές ότι η ουσίες που παράγονται κατά την άσκηση (πχ ντομαμίνη) βοηθούν στην πτώση του στρες και των συνεπειών του στον οργανισμό μας, βελτιώνουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και κατά επέκταση και του ανοσοποιητικού μας συστήματος».
– Σε ποια σημεία του ανθρώπινου σώματος παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα;
«Τα συνηθέστερα και σοβαρότερα προβλήματα συνήθως απαντώνται στην σπονδυλική μας στήλη. Η συμπτωματολογία της περιοχής αυτής είναι τεράστια και πολλές φορές ακόμα αχαρτογράφητη. Η χρονιοποίηση των συμπτωμάτων, η πιθανή επιδείνωση της των ιστών λόγω της καθημερινότητας μας οδηγούν συνήθως σε σημαντικούς περιορισμούς όχι μόνο σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και σε απλές καθημερινές».
– Αυξήθηκαν τα μυϊκά προβλήματα στη διάρκεια της καραντίνας;
«Η καραντίνα αποτέλεσε μια σαφή απόδειξη για το πως η αλλαγή της καθημερινής μας δραστηριότητας και η αύξηση του φόβου και του στρες για το αύριο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων οξέως μυοσκελετικού πόνου στον απλό πληθυσμό. Άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδου δραστηριότητας προσήλθαν στο κέντρο μας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση είναι ποικίλης μορφολογίας με ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αυξημένη μυϊκή τάση λόγω του έντονου στρες σε γενικότερο ψυχοκοινωνικό επίπεδο όπως και η “κακοποίηση του σώματος” λόγω παρατεταμένων κακών στάσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή και σε κάποιες περιπτώσεις τραυματισμοί από την έντονη εισαγωγή της αθλητικής δραστηριότητας (πχ τρέξιμο) που παρατηρήθηκε αυτό το διάστημα».
– Τελικά, το Manual Therapy λύνει τα μυοσκελετικά προβλήματα ή απλά βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του με τη μείωση των ενοχλήσεων;
«Το Μanual Therapy μπορεί να προσφέρει και τα δύο. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή είναι το πόσο έχει προχωρήσει η ιστολογική φθορά του σώματος μας. Η έγκαιρη επομένως αντιμετώπιση των προβλημάτων μας οδηγεί συνήθως και στην επίλυση των μυοσκελετικών προβλημάτων. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν καθίσταται εφικτό, τότε η άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα πόνου και η γρήγορη επιστροφή στην λειτουργική μας καθημερινότητα είναι ο πρωτεύων στόχος».
nosokomio.gr