Ακρόαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα ζήτησε η μητέρα του Αλεξάντερ Βίννικ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Βέρα Βίννικ ήρθε στην Ελλάδα και με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα εγγόνια της, καθώς πέθανε η μητέρα τους και ο πατέρας τους παραμένει έγκλειστος στις γαλλικές φυλακές, αν και το Εφετείο των Παρισίων τον αθώωσε για τις 19 από τις 20 κατηγορίες που του είχαν αποδώσει οι γαλλικές αρχές.
«Θέλω να κοιτάξω στα μάτια τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να τον ρωτήσω: Τι έχει διαπράξει ο Αλέξανδρος και τα εγγόνια μου; Γιατί διωκόμαστε; Αγαπάμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Θέλω να τους πω ότι ο γιος μου είναι απλός άνθρωπος Ο γιός μου δοκιμάζεται. Πόσο ακόμα να αντέξει; Είναι απελπισμένος στην φυλακή. Έζησε το θάνατο της συζύγου του μέσα στην φυλακή», είπε η βουρκωμένη μάνα, που δεν μπορεί να χωνέψει όσα περνάει η οικογένειά της.
Παράλληλα, η Βέρα απεύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. «Παρακαλώ να επιστρέψει ο πατέρας στα παιδιά του. Πιάστε εμένα αν είναι να εκδοθεί ο Αλεξάντερ στην Αμερική, αλλά ας αφήσουν τον πατέρα να πάει στα μικρά παιδιά του. Να μη μείνουν ορφανά τα εγγόνια μου».
Στο πλευρό της οικογένειας Βίννικ παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν καταπέλτης και κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την οποία είπε ευθέως ότι εξαργύρωσε την απόρριψη της προσφυγής του Αλεξάντερ Βίννικ με την αναρρίχησή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Κατά την άποψη μου είναι πλήρως αποδεδειγμένο ότι παρενέβη με τρόπο πραξικοπηματικό. Είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που προστατευόταν ο Βίννικ και αναστελλόταν η απόφαση του υπουργού για έκδοση. Η κυρία Σακελλαροπούλου στις 24/12, μια μέρα μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, παρενέβη και πήρε την υπόθεση. Αφαίρεσε την υπόθεση και είπε θα τη δικάσω εγώ. Την φέρνει στην πρώτη δικάσιμο στις 10/1. Δεν τηρήθηκαν ούτε επαρκείς προθεσμίες. Έγινε σύντμηση προθεσμιών λόγω εξαιρετικής σημασίας της υπόθεσης για την χώρα, χωρίς να μας πει. Το καταλάβαμε γιατί τελευταίες της πράξεις ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν ότι τρεις φορές εγγράφως αρνήθηκε να δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα της δικογραφίας. Προτάσσοντας την από άλλες υποθέσεις για να διεκπεραιώσει όσα είχαν αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας… Πέντε μέρες μετά ο πρωθυπουργός την είχε προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελάχιστα λεπτά μετά αποδέχθηκε την πρόταση. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι συζητήσεις είχαν γίνει πριν την αναχώρηση του Μητσοτάκη για την Αμερική και τη συνάντηση με τον Τραμπ. Άρα κατά τον χρόνο που παρενέβαινε πραξικοπηματικά στην υπόθεση…», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για παραδικαστική και παράνομη λειτουργία. Το δίδαγμα να επιλέγεται δικαστής που δέχεται να κάμπτει τα δικαστικά του καθήκοντα, είναι εξοργιστικό. Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν απαντά μέχρι σήμερα. Προφασίστηκε δήλωση αποχής μετά τις φήμες ότι προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τελικώς μας είπαν ότι δεν την έκανε γραπτώς αλλά προφορικώς. Για να σβήσει τα ίχνη αλλά είναι αποτυπωμένη στη μνήμη μας και σε έγγραφα που είναι στη διάθεση μας και στη δικογραφία».
Σύλληψη με ένα email για την… τεχνογνωσία
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι ο Αλεξάντερ Βίννικ πληρώνει την τεχνογνωσία του στα κρυπτονομίσματα και αποκάλυψε ότι συνελήφθη με ένα απλό email.
«Δεν τον ζητούν για διάπραξη αδικήματος αλλά ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο κατά της χώρας του στον πόλεμο πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, χωρίς ο ίδιος να έχει παραβιάσει ποτέ οποιαδήποτε διάταξη νόμου. Μας το απέδειξε πια και η απόφαση του δικαστηρίου της Γαλλίας. Είναι θύμα μηχανισμών εξωδικαστικών παραδικαστικών στο περιθώριο των νόμιμων διαδικασιών, στο παρασκήνιο των δικαστικών διαδικασιών», τόνισε η πρώην πρόεδρος της βουλής, που συνεχίζει τους κοινωνικούς αγώνες της και στέκεται στο πλευρό όποιου στοχοποιείται από το σύστημα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στήριξε όλες τις θέσεις της στα επίσημα έγγραφα. Αναφέρθηκε πρωτίστως σε αλληλογραφία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Μολονότι δεν χρειαζόμαστε ένταλμα σύλληψης για να τον συλλάβουμε… μας αρκεί το μέιλ… θα ήταν καλύτερο να το έχουμε για να αποφύγουμε κάθε κατηγορία από το δικηγόρο του όταν συλληφθεί», αποκάλυψε και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας δεν χρειάζεται ένταλμα σύλληψης για να συλληφθεί πολίτης στην Ελλάδα. Αρκεί ένα μέιλ. Έτσι συνελήφθη ο Αλεξάντερ. Μόλις απέκτησε νομική συνδρομή ζήτησε τα στοιχεία εναντίον του. Δεν του δόθηκαν ποτέ μέχρι που εκδόθηκε στη Γαλλία. 10 μήνες αφού είχε παραδοθεί στη Γαλλία ανακαλύψαμε γιατί…».
Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντιπούλου παρουσίασε επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προς το ελληνικό χωρίς να παρουσιάζουν στοιχεία για τον Βίννικ, αλλά για δύο διεφθαρμένους πράκτορες του FBI.
«Τι λέει αυτό το έγγραφο; Παραβιάστε τη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κρύψτε τα στοιχεία εναντίον του», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης από την ΕΛ. ΑΣ.
«Η πραγματογνωμοσύνη έφτασε στα χέρια του Βίννικ και των συνηγόρων του πολλούς μήνες μετά την παράνομη παράδοση στη Γαλλία και ενώ ήδη δικαζόταν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης. Ήταν καθοριστικά αυτά τα έγγραφα στην πανηγυρική αθώωση του». Για αυτή την πραγματογνωμοσύνη που τον απαλλάσσει, η απάντηση των αμερικανικών αρχών ήταν “μην γνωστοποιείτε τα στοιχεία”… Στο συρτάρι του υπουργείου δικαιοσύνης ήταν αυτά τα έγγραφα», είπε η πρώην πρόδρος της βουλής και επανέλαβε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμία σχέση με όλες αυτές τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του»!
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν άλλα δύο έγγραφα. Πρόκειται για email μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης της Ελλάδας και των ΗΠΑ, καθώς κι ένα των αμερικανικών αρχών προς τη Europol.
«Όχι σε εισαγγελική ή δικαστική αρχή αλλά σε υπάλληλο της πρεσβείας… Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε ούτε τι τα έκανε, τι επεξεργασίες διενήργησε. Τα πρωτότυπα πειστήρια δεν παραδόθηκαν ποτέ στις γαλλικές αρχές ή στον ίδιο αλλά παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα», πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατέστησε σαφές ότι «πρόκειται για κυνική επίμονη παρέμβαση ενός ξένου κράτους που επιδιώκει κατάλυση των αρχών της δίκαιης δίκης και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας όλων ενώπιον του νόμου. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση τα παράκαμψε για να ικανοποιήσουν ένα ξένο κράτος»…