Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και η γενική αντίληψις που θέλει την αναγνώριση συμφερόντων και άλλων, εκτός της Ελλάδος στο Αιγαίο, προσκρούει στο νέο δόγμα επιχειρήσεων και δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας για την θωράκιση της Ελλάδος. Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συναντήσεως Γεραπετρίτη-Φιντάν και των φωνών που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το Αιγαίο «δεν είναι ελληνική λίμνη» (χαρακτηριστική σχετική προχθεσινή παρέμβασις της Ντόρας Μπακογιάννη στην τηλεόραση του Σκάι) μεθοδικά το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τα Γενικά Επιτελεία δημιουργούν τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο, που οργανώνονται ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές απειλών.
Συμφώνως προς το από ετών εγκεκριμένο θεσμικό κείμενο της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης το δόγμα ασφαλείας της χώρας, περιγράφεται ως «αμυντικό-αποτρεπτικό» και στο πλαίσιο αυτού αναπροσαρμόζονται εξοπλισμοί, δομές και τακτικές. Η βάσις του σκεπτικού είναι αυτό που ο ίδιος ο κ. Δένδιας είπε πριν λίγες ημέρες στο Λιτόχωρο, όπου παρακολούθησε άσκηση εφέδρων:
«Ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Πρέπει να εξελιχθούμε για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε αυτά που έχουμε: την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Έτσι συμφώνως προς πληροφορίες της «Εστίας» αλλά και με βάση όσα ο ίδιος ο κ. Δένδιας ανέφερε στο Ρόταρυ Κλαμπ των Αθηνών και την Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιώς σε λίγες ημέρες, το νέο δόγμα επιχειρήσεων και η δομή δυνάμεων θα τεθούν προς συζήτηση στην αρμοδία Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής στις 14 Νοεμβρίου και αμέσως μετά στις 5 Δεκεμβρίου θα εισαχθούν προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου δόγματος είναι τα ακόλουθα:
1. Τα νησιά του Αιγαίου και όλων των ελληνικών θαλασσών θα μετατραπούν σε οχυρά που θα μπορούν να αμύνονται αυτονόμως αλλά και να συνεισφέρουν σε μια προσέγγιση ολιστικής αμύνης. Έτσι θα εφοδιασθούν με πυραυλικά συστήματα για την αντιμετώπιση απειλών από την θάλασσα και συστήματα αεραμύνης που θα ενσωματώνονται στον αντιαεροπορικό θόλο που δημιουργείται για την προστασία της Ελλάδος. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια σε στρατηγικά σημεία σε νησιά του Αιγαίου είναι εγκατεστημένοι γεωεδραζόμενοι ναυτικοί πύραυλοι Exocet MM40, οι οποίοι θα συμπληρωθούν με την ανάπτυξη των γενικής χρήσεως ισραηλινών βλημάτων Spike. Παραλλήλως είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με αμερικανικές εταιρείες που προτείνουν και τις δικές τους λύσεις για την άμυνα των νησιών.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπουργού Εθνικής Αμύνης σχετικά με την θωράκιση του Αιγαίου:
«Το Αιγαίο είναι ένας χώρος, του οποίου η ζωτική σημασία για την ύπαρξή μας δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί, την ξέρουμε όλοι. Η χώρα μας στην πραγματικότητα αγκαλιάζει το Αιγαίο. Το ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την αποτροπή στο χώρο αυτό; Διότι νομίζω ότι δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι εκεί εκφράζεται δυνάμει απειλή. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει δύο απαντήσεις: Στη μεν θάλασσα με το Στόλο μας, στον δε αέρα εν πολλοίς με τα αεροπλάνα μας. Οφείλω να σας πω ότι εμένα αυτή η απάντηση από την αρχή δε μου έβγαζε νόημα. Το ερώτημα λοιπόν, το οποίο διατύπωσα και στο οποίο δεν πήρα απάντηση, είναι: ‘‘Γιατί η χώρα θα πρέπει να έχει ως κύρια αντιαεροπορική δύναμη τα αεροπλάνα της;”.
-Η χώρα έχει αλλάξει Δόγμα. Θα δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα. Δεν χρειάζεται και δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, άλλωστε θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής 14 του μηνός και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό Ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνον αυτό το ρόλο ή να μην υπάρχουν οι δυνάμεις από την ξηρά που μπορούν να διασφαλίσουν την αποτροπή μας σε αυτόν τον χώρο».
2. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αντιαεροπορικού θόλου που θα καλύπτει την χώρα θα έχουν οι φρεγάτες Belh@ra με τα ισχυρά ραντάρ και τα συστήματα διευθύνσεως βολής , καθώς και με τις δυνατότητες διασυνδέσεως μέσω link όλων των αντιαεροπορικών μέσων που διαθέτει η χώρα. Οι απογειώσεις μαχητικών αεροπλάνων δεν θα είναι πλέον το μοναδικό μέσον αμύνης έναντι απειλών από αέρος. Θα απαιτηθεί όμως νέου είδους συνεργασία μεταξύ χερσαίων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Κομβικό ρόλο στην έγκαιρη προειδοποίηση απέναντι σε επερχόμενες απειλές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα ιπτάμενα ραντάρ με το σύστημα Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας.
Για την συνεισφορά των Belh@ra στην θωράκιση αυτής της μορφής ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει: «Όσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό, ξέρετε τα προγράμματα από τις μεγάλες πλατφόρμες. Είναι οι τέσσερις, τρεις συν μία (τη μία Belh@rra, τη διαπραγματευόμαστε τώρα), πλοία τελείως άλλης κλάσης από αυτά που ήδη έχουμε στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι Αξιωματικοί του Ναυτικού ξέρουν καλά για τι μιλάω. Οι τρεις επόμενες Belh@rra, όχι η πρώτη, έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων. Τι εννοώ στρατηγικά όπλα; Εννοώ πυραύλους τύπου Κρουζ που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα. Θα εξηγήσω γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι μία σημαντική ποιοτική αλλαγή. Το ίδιο θα ζητηθεί κι από την επόμενη γενιά των υποβρυχίων, για τα οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, αλλά μη σας ωραιοποιώ την κατάσταση. Θα πραγματοποιηθεί σε βάση δωδεκαετίας. Αυτός είναι ο χρόνος παράδοσης ενός υποβρυχίου σήμερα. Εκτός από αυτά, κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σκαφών του Στόλου, είτε των ΜΕΚΟ, είτε όσων άλλων σκαφών κρατήσουμε σε λειτουργία. Αλλά θέλω επίσης και σε αυτό να σας είμαι σαφής».
3. Το πλέγμα της αμύνης θα συμπληρώνεται με την αποκεντρωμένη ανάπτυξη βάσεων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Drones) με αναβαθμισμένες δυνατότητες προσβολής ποικίλων στόχων με χειρουργική ακρίβεια. Οι βάσεις ελέγχου και κατευθύνσεως των μη επανδρωμένων θα είναι δύο, σε επίκαιρα σημεία της επικρατείας, αλλά μικρές βάσεις θα καθιστούν σχεδόν κάθε νησί σύγχρονο «αεροπλανοφόρο» με Drones ανά πάσα στιγμή έτοιμα για απογείωση και προσβολή του επιβουλέως. Είπε σχετικώς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης: «Ένα κομμάτι του εξοπλιστικού μας προγράμματος έχει να κάνει με τα αυτόνομα -τα UAVs όπως θα έχετε ακούσει- και βεβαίως την απάντηση σε αυτό. Θέλω να σας πω ότι όταν πήγα στην πρώτη άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως Υπουργός Άμυνας στο σενάριο υπήρχαν κόκκινοι-μπλε, εμείς ήμασταν οι μπλε, ο κόκκινος ήταν ο επιτιθέμενος. Οι κόκκινοι λοιπόν στο σενάριο της άσκησης είχαν ένα drone και αυτό ήταν αναγνωριστικό. Καταλαβαίνετε με μία απλή αναγωγή στην πραγματικότητα πόσο ρεαλιστικό ήταν το σενάριο».
4. Θα ολοκληρωθεί η πλήρης μηχανοποίησις των μονάδων του Στρατού Ξηράς, κάτι που προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ). Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι οι κινήσεις του -μηχανοκίνητου πλέον- πεζικού θα υποστηρίζονται από τα βαρέα όπλα των ΤΟΜΑ είναι εφικτή η μείωσις του αριθμού των ανδρών της ομάδος μάχης σε έξι από οκτώ στρατιώτες, οι οποίοι όμως θα έχουν πολλαπλάσια ισχύ πυρός και θα μπορούν εκτός του οχήματος να μάχονται διεσπαρμένοι αλλά ψηφιακώς διασυνδεδεμένοι. Σχετικώς ο υπουργός Εθνικής αμύνης είχε αναφέρει: «Ο Στρατός Ξηράς πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί. Παίρνουμε τα διδάγματα της Ουκρανίας, τα διδάγματα της Γάζας. Παλιά ξέρετε -βλέπουμε τις ταινίες- οι στρατιώτες ο ένας δίπλα στον άλλον πολεμούσαν. Δεν γίνονται αυτά πια. Η παλιά Ομάδα, (Λόχος, Διμοιρία, Ομάδα για όσους είχαν πάει στο Ναυτικό) είχε οκτώ άτομα. Τώρα στους σύγχρονους στρατούς διαθέτει έξι. Και πώς είναι τα έξι; Απολύτως διεσπαρμένα! Δεν μάχονται ποτέ κοντά. Όταν είναι κοντά είναι στόχοι, ο ένας δεν βλέπει τον άλλον. Ο διοικητής της Ομάδας και ο διοικητής της Διμοιρίας και ο διοικητής του Λόχου δεν έχουν οπτική επαφή.
Δημιουργούμε λοιπόν τον ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα, ο οποίος χρειάζεται μια τελείως διαφορετική στολή, τελείως διαφορετικούς αισθητήρες και τελείως διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας. Αυτό είναι από τα πράγματα που το ΕΛΚΑΚ καλείται να τρέξει. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, για αυτό το πράγμα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων. Όχι για το πρωτότυπο, για να μπορέσει να καλύψει την ανάγκη. Πάμε να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό Στρατό. στο σύνολό του μηχανοκίνητο».
5. Στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως του πεζικού, θα αποσυρθούν από τα νησιά όλα τα ερπυστριοφόρα οχήματα τα οποία ούτως ή άλλως είναι δυσλειτουργικά στις ιδιαίτερες γεωγραφικές τους συνθήκες. Αντικαθίστανται ήδη από τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα και συγκεκριμένα από τα αμερικανικής προελεύσεως M1117, που ήδη έχουν παραληφθεί. Τα οχήματα αυτά εξασφαλίζουν ευελιξία και ταχύτητα ελιγμών ενώ μπορούν να εξοπλισθούν με βαρέα όπλα πολύ αποτελεσματικότερα από αυτά που διαθέτουν τα σημερινά ερπυστριοφόρα.
Με την εφαρμογή των ανωτέρω στοιχείων του νέου επιχειρησιακού δόγματος για την άμυνα της χώρας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας έχει αρχίσει την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε η νέα τους δομή να υπηρετήσει ακριβώς αυτήν πολιτική την οποία έχει σε αδρές γραμμές περιγράψει και ο ίδιος.
Πέρα όμως από το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, η ριζική αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν ούτως ή άλλως επιβεβλημένη. Εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα τους τακτικούς σχεδιασμούς τους οποίους έχει διαμορφώσει το ΝΑΤΟ. Τους ίδιους σχεδιασμούς εφαρμόζει και Τουρκία. Αφού λοιπόν η γειτονική χώρα υπερέχει σε μεγέθη και αριθμούς, επιδιώκαμε επί χρόνια μια ποιοτική υπεροχή, η οποία πλέον έχει καταστεί ιδιαιτέρως επισφαλής. Μια αιτία ήταν η οικονομική κρίσις. Μιλώντας γα αυτήν στην ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιώς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης παραδέχθηκε ότι «χάθηκαν» δέκα χρόνια: «Το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό στα δέκα χρόνια της κρίσης, στην πραγματικότητα είχε σχεδόν μηδενικούς πόρους για να συντηρηθεί και να εξελιχθεί. Άρα χάσαμε δέκα ολόκληρα χρόνια. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετεξέλιξης!».
Πηγή: Εστία της Κυριακής – Του Ευθ. Π. Πέτρου