«Θεωρώ ότι έκανα ότι ήταν δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου για αυτό το περιστατικό που με έχει σημαδέψει για ολόκληρη την ζωή μου», υποστήριξε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, απολογούμενος σήμερα στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.
Ο κ. Καπάκης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του «δείχνοντας» ευθύνες για τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα κυρίως στην Πυροσβεστική.
«Η Γενική Γραμματεία είχε εκδώσει δελτίο τύπου για την επικινδυνότητα και έθετε σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συνιστούσαμε αποφυγή δραστηριοτήτων καύσης κλπ και καλούσαμε σε εγρήγορση… Προστέθηκε στην κατηγορία από τον Εισαγγελέα, η μη σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Όργανου Πολιτικής Προστασίας(ΚΣΟΠΟ). Το Όργανο ωστόσο συγκλήθηκε εκείνη την ημέρα και μάλιστα σε χρόνο ταχύτατο . Να τονίσω ότι συγκαλείται για την διαχείριση των συνεπειών και όχι για την εξέλιξη των φαινομένων…».
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εκείνη την ημέρα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω των πολλών συμβάντων και της έλλειψης εναέριων μέσων ζήτησε κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. «Άρχισα να ασχολούμαι μόνο με αυτό για να τους πείσω να στείλουν εναέρια. Είχαν ήδη στείλει στην Σουηδία που αντιμετώπιζε μεγάλες πυρκαγιές. Το αίτημα υπεβλήθη στις 18.41 μμ. Στις οκτώ είχαμε ανταπόκριση από Ισπανία. Μετά ανταποκρίθηκε η Κύπρος που έπρεπε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πάει C130 να πάρει 69 άτομα που διέθεσε…».
Η ευθύνη της Πυροσβεστικής
Απαντώντας στα όσα του αποδίδονται περί μη ενημέρωσης του κοινού υποστήριξε ότι την ευθύνη αυτή την είχε η Πυροσβεστική. «Προκύπτει από την δικογραφία ότι η ενημέρωση του κοινού γινόταν από το ΠΣ που είχε την ευθύνη για την αντιμετώπιση της φωτιάς και την γνώση για την εξέλιξη της. Όλα τα Μέσα αντλούσαν πληροφορίες από το ΠΣ. Είχε σταλεί sms σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου του ΠΣ. Έδωσαν δύο συνεντεύξεις γύρω στις δέκα το βράδυ. Αν η Πυροσβεστική έκρινε ότι είναι σκόπιμο θα είχε κάνει και άλλη ενημέρωση. Θα μπορούσε να είχε ενημερώσει και πόρτα-πόρτα. Είναι απόφαση που τη βαραίνει. Αυτή κρίνει αν θα ενημερώσει για απομάκρυνση ή αν θα είναι καλύτερα να μην ενημερώσει.
Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έγινε. Από πού έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι, πως κινήθηκαν και τι θα γινόταν αν είχαν κινηθεί διαφορετικά. Δεν έχουμε επίσημη έκθεση για αυτό.
Το καίριο ερώτημα είναι αν υπήρχε κρίσιμος χρόνος. Από όσα έχω διαβάσει δεν έχω καταλήξει αν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος ή αν θα οδηγούμασταν σε χάος. Αυτός που θα δώσει εντολή να φύγεις πρέπει να ξέρει ότι έχεις τον αναγκαίο χρόνο για να φύγεις ασφαλής… Σε περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφικών φαινομένων αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπάρχει κίνδυνος πανικού. Ειδικά όταν υπάρχει πλήθος ανθρώπων που πρέπει να κινηθούν σε συνθήκες κινδύνου… Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δυνατότητα οργανωμένης απομάκρυνσης εκείνη την ημέρα. Έξι χρόνια μετά, δεν έχουμε επίσημη απάντηση σε αυτό. Ακόμη κι αν δίνονταν μήνυμα να φύγουν υπάρχουν μεταβλητές. Ποιος ήταν ο χρόνος που είχαν να κινηθούν; Να αυτενεργήσουν; Να φύγουν με αυτοκίνητο; Να πάνε προς την θάλασσα που αποδείχθηκε μη ασφαλής; Σε ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν; Πόσοι ήταν οι πολίτες που θα έπρεπε να μετακινηθούν, δεν το γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα . Και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας τι θα έκαναν;» αναρωτήθηκε.
Πηγή: real.gr