Σε πέντε πυλώνες αναμένεται να βασίζεται το νομοσχέδιο που επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα στις πορείες και διαδηλώσεις στη χώρα προβλέποντας συγκεκριμένους κανονισμούς και περιορισμούς.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Κατα το δημοσίευμα, οι πέντε πυλώνες στο νομοσχέδιο για τις πορείες και διαδηλώσεις είναι οι εξής:
- Ο οργανωτής της πορείας θα είναι υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίησή της
- Επιβολή περιορισμών «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονοµική ζωή της περιοχής»
- Εξαιρείται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου
- Ειδική ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τις κινητοποιήσεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ορίζεται «αστυνομικός» ή «λιμενικός διαμεσολαβητής»
Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει στόχο να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με πλήθος προβλέψεων όσον αφορά τη διεξαγωγή διαδήλωσης, την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, τη διατήρηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην περιοχή που πραγματοποιείται η πορεία και τέλος την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής.
Αναλυτικά, ο οργανωτής κάθε πορείας θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό, τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης, εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.
Ο ρόλος του οργανωτή πορείας και του «αστυνομικού διαμεσολαβητή»
Ο ρόλος του οργανωτή θα είναι ο εξής:
«Ο οργανωτής συνεργάζεται με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό ή λιμενικό διαμεσολαβητή και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης. Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».
Όσον αφορά αυθόρμητες διαδηλώσεις, το νομοσχέδιο θα αναφέρει:
«Αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης».
Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με τον οργανωτή της διαδήλωσης ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους.
«Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς» σημειώνεται.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, επίσης, προβλέψεις για τη δυνατότητα των Αρχών να διαλύουν την πορεία σε περίπτωση επεισοδίων.
«Η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης».
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη δημιουργία ιστοσελίδας μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις καθώς και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.