Άμεση συνέπεια λόγων και έργων επέδειξε για άλλη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας υποσχέθηκε στους κατοίκους του Παλαμά, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» ότι θα γίνει η φωνή τους στη βουλή, για να σταθούν στα πόδια τους και πριν καλά – καλά επιστρέψει στη βάση της, κατέθεσε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. Αρχικά, προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η Θεσσαλία βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αμέτρητα ζώα πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν, τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν.
Οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας μαρτυρούν και καταγγέλλουν απουσία ενημέρωσης και προειδοποίησής τους και καθυστερημένη έλευση για διάσωση. Τα μήνυμα του 112 τους εστάλη εκ των υστέρων, όταν μόνοι τους οι κάτοικοι είχαν πανικόβλητοι και αιφνιδιασμένοι κινητοποιηθεί για να σώσουν ο ένας τον άλλον. Και μετά από αυτό πάμπολλοι περιγράφουν ότι προσπαθούσαν μάταια να επικοινωνήσουν με τις αρχές και δημοσιοποιούσαν την κατάσταση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ζητώντας βοήθεια.
Οι πυροσβέστες στις αρμόδιες υπηρεσίες Καρδίτσας και Παλαμά περιγράφουν το δυναμικό, τις συνθήκες και την κατάσταση μέσα στην οποία κλήθηκαν να σώσουν συμπολίτες μας με δραματικό τρόπο: με ελάχιστο δυναμικό, που μέχρι την ημέρα της πλημμύρας βρισκόταν στον Έβρο για την μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς ούτε μία σωσίβια λέμβο, σε περιοχή όπου οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο, με δυσλειτουργικά οχήματα και μηχανήματα. Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά να έχει πλημμυρίσει, οι πυροσβέστες επιχειρούν από την περασμένη Τρίτη χωρίς καν πρόβλεψη ξεκούρασης και χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να κοιμούνται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποιο σχέδιο εφαρμόσθηκε στην Καρδίτσα και συνολικά στη Θεσσαλία, πώς αξιοποιήθηκαν τα διδάγματα του Ιανού και για ποιο λόγο οι κάτοικοι αφέθηκαν στη μοίρα τους, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, ενημέρωση και διάσωση; Για ποιο λόγο το μήνυμα του 112 εστάλη με καθυστέρηση;
2. Πώς δικαιολογείται η έλλειψη δυναμικού και μέσων στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να μην μπορεί να ανταποκριθεί με την επιβαλλόμενη ταχύτητα διάσωσης και να επαφίεται τελικά στην υπεράνθρωπη, μετ’ εμποδίων προσπάθεια, των κατοίκων και των πυροσβεστών που επιχειρούσαν χωρίς μέσα;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ακολούθησε η επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εδώ και ημέρες η Θεσσαλία βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αμέτρητα ζώα πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν, τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν. Μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος και η Λάρισα πλημμύρισαν και η ζωή των κατοίκων διαταράχθηκε σοβαρά. Εδώ και ημέρες στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν δημιουργηθεί συνθήκες υγειονομικής διακινδύνευσης του πληθυσμού. Ο Βόλος και η Μαγνησία είναι χωρίς νερό εδώ και μία εβδομάδα, το ίδιο συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα, αλλά και στην Καρδίτσα. Στις πλημμυρισμένες περιοχές υπάρχουν αμέτρητα νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί, απορρίμματα, επικίνδυνα στοιχεία, υλικά και απόβλητα και οι πληγείσες περιοχές έχουν μετατραπεί σε βούρκους. Επί ημέρες δεν είχε δοθεί ούτε στοιχειώδης ενημέρωση ούτε οδηγία στους κατοίκους για την προστασία της υγείας τους, την επικινδυνότητα του νερού και των συνολικών συνθηκών, ενώ οι οδηγίες που δόθηκαν μόλις χθες είναι υποτυπώδεις και αυτοτελώς ανησυχητικές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποιο σχέδιο εφαρμόσθηκε και εφαρμόζεται στην Θεσσαλία για την προστασία της υγείας των κατοίκων, τι θα πράξουν οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας, πότε και πώς προβλέπεται ότι θα αποκατασταθεί η παροχή νερού και τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι της περιοχής;
2. Πώς καλύπτονται οι ευάλωτοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς συμπολίτες μας σε αυτές τις συνθήκες, ποιο δυναμικό, ιατρικό-νοσηλευτικό, και ποιες υποδομές είναι διαθέσιμες και πώς δικαιολογείται ότι στους χώρους φιλοξενίας πλημμυροπαθών η νοσηλευτική-ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πλημμυροπαθών γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Έπειτα, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας στράφηκε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα.
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό ΙΑΝΟ, τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και τα χρήματα που δόθηκαν για αντιπλημμυρικές υποδομές, η Θεσσαλία καταστράφηκε από τις πλημμύρες, απροστάτευτη και ανοχύρωτη, προδομένη από εκείνους που εγγυήθηκαν ότι θα μεριμνήσουν, θα προφυλάξουν, θα προστατεύσουν και θα πραγματοποιήσουν αντιπλημμυρικά έργα που θα αποτρέψουν αυτό που τελικά συνέβη. Άνθρωποι χάθηκαν, ζώα πνίγηκαν, σπίτια, περιουσίες, τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν. Έγιναν όλα όσα η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν. Κι όμως, έγιναν με το χειρότερο τρόπο, με ανθρώπινες απώλειες, με ασύλληπτες απώλειες σε ζώα και αδιανόητη καταστροφή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποιες αντιπλημμυρικές υποδομές κατασκευάσθηκαν, από το 2020 μέχρι σήμερα, ποιοι εργολάβοι τις ανέλαβαν και ποιοι διοικούντες τις ενέκριναν και τις παρέλαβαν, στην Θεσσαλία;
2. Ποια ακριβή ποσά εκταμιεύθηκαν, προς ποιους και από ποιους και τι απέγιναν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν; Έχει ενεργοποιηθεί διαδικασία απολογισμού, λογιστικού ελέγχου και απόδοσης ευθυνών; Έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε. ή άλλη πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση; Ποια τα συμπεράσματα; Υπάρχει η στοιχειώδης πρόθεση ανάληψης της προφανούς και τεράστιας Κυβερνητικής ευθύνης;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.