Το φυλάκιο της Πυροσβεστικής στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης στον Κέδρινο λόφο (Σέιχ Σου) επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
«Είμαστε στο πλευρό των στελεχών των ανδρών και των γυναικών της πυροσβεστικής υπηρεσίας που προσφέρουν με μεγάλη αυταπάρνηση τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουμε τη δασοπροστασία, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε μετά την ενημέρωση ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: «Αυτό όμως που χρειάζεται είναι η ατομική υπευθυνότητα, η συνεργασία, ώστε να προστατεύσουμε οι ίδιοι το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δεν μας ανήκει, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλάμε καταρχήν για δασοπροστασία και όχι για δασοπυρόσβεση».
Ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι πέρυσι ήταν μια σχετικά καλή χρονιά, συγκριτικά με άλλες, για τη δασοπροστασία, ενώ φέτος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά ακόμη καλύτερα, με ενίσχυση του δυναμικού, έμψυχου και υλικού. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τον σχεδιασμό ενίσχυσης της πυροπροστασίας με δύο επιπλέον κλιμάκια της πυροσβεστικής μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης -ένα ανατολικά στα όρια του δήμου Θερμαϊκού και έναν δυτικά στον Εύοσμο- αλλά και για την επικείμενη αναβάθμιση των κλιμακίων Λαγκαδά και Σταυρού.
Σε ερώτηση για το φλοιοφάγο έντομο, που έχει προσβάλει σημαντικό μέρος του πευκοδάσους, σημείωσε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην αρχή, πιο αποφασιστικά, από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πάντως και τώρα αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο συντονιστής επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης του πυροσβεστικού σώματος, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης ανέφερε στον υφυπουργό ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά νωρίτερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, και γι’ αυτό τον λόγο ήδη υπάρχει ανάπτυξη δυνάμεων σε ετοιμότητα σε επίπεδο Μακεδονίας- Θράκης.
Σημείωσε, δε, ότι επίκειται η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με εποχικό προσωπικό (πανελλαδικά θα προσληφθούν 1.300 άτομα και από αυτά τα 130 θα στελεχώσουν κλιμάκια στη Β. Ελλάδα). Στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να ιδρυθούν καινούργια εποχικά κλιμάκια της πυροσβεστικής, έξι στη Χαλκιδική, ένα στη Θάσο, ένα στον Έβρο και ένα ακόμη στις Πρέσπες.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ενισχύεται το πυροσβεστικό σώμα και με νέα ελικόπτερα βαρέως τύπου (πέρυσι ήταν έξι, φέτος θα είναι εννιά), ένα από τα οποία θα επιχειρεί στη Β. Ελλάδα, στις πιο δασωμένες και πιο τουριστικές περιοχές (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας) της Κεντρικής Μακεδονίας. Τρία ελικόπτερα μεσαίου τύπου θα εδρεύουν, όπως πέρυσι, σε Θεσσαλονίκη, Χρυσούπολη και Αλεξανδρούπολη. Δύο ή τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ», αναλόγως των συνθηκών, θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και άλλα δύο, άλλου τύπου, σε ετοιμότητα στη Χρυσούπολη Καβάλας.
Ο κ. Βαρσάμης σημείωσε ότι επίκεινται νέες παραλαβές 120 οχημάτων, συνολικά, για το πυροσβεστικό σώμα, με μικρά πυροσβεστικά, τζιπ κ.ά. οχήματα, τα οποία θα διανεμηθούν στα κλιμάκια, ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες στη Β. Ελλάδα για την προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά αυτά θα είναι διαθέσιμα από την επόμενη περίοδο και πρόσθεσε ότι το όλο το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας έχει λάβει φέτος στολές πυρκαγιάς και μπότες δασοπυρόσβεσης, δωρεά του ιδρύματος «Σ. Νιάρχος», ενώ θα δοθούν υλικά και στους εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν όταν κληθούν τις μόνιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρά και η διαδικασία εγκατάστασης της 2ης ΕΜΑΚ, στο αεροδρόμιο του Σέδες.
Ο κ. Βαρσάμης ανέφερε ακόμη ότι σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρδαλιά και τις τοπικές αρχές, σχεδιάζεται η δημιουργία νέου κλιμακίου της πυροσβεστικής στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος θα απεγκλωβίσει τη 2η ΕΜΑΚ από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.