Σε αναζήτηση ευκαιρίας για να φύγουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργαστηριακών γιατρών, δήλωσαν ότι βρίσκονται γιατροί της Δυτικής Ελλάδας, χθες, στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας.
Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, η χώρα μας απειλείται να ξεμείνει από 3.000 εργαστηριακούς γιατρούς που «δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική αφαίμαξη που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Οταν καλούμαστε να καταβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ το 80% από τα έσοδα της τελευταίας τριετίας αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε όλοι σε χρεοκοπία» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και εργαστηριακή γιατρός η ίδια, Αννα Μαστοράκου.
Οι παρενέργειες από την επιβολή clawback τριών ετών (2021, 2022 και 2023) από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ, καταγράφονται ήδη και ακουμπούν πολλούς τομείς.
«Αρκετοί από τους συναδέλφους έχουν αναγκαστεί να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι είχα 12 άτομα προσωπικό στο εργαστήριό μου, τα έχω μειώσει στα οκτώ και αναγκαστικά θα κάνω κι άλλες απολύσεις, διότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στη μισθοδοσία. Αυτό δήλωσαν όλοι οι συνάδελφοι. Παράλληλα έχουμε ανακοινώσει στάση πληρωμών στους προμηθευτές» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης το δίλημμα που τέθηκε ευρέως ήταν: «Ή θα διακόψουμε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή θα φύγουμε από τη χώρα».
Αμεσα θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στην οποία θα συμμετέχουν και μεγάλοι όμιλοι διαγνωστικών κέντρων, καθώς το πρόβλημα αγγίζει πλέον και αυτούς. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι περισσότεροι έχουν αρνητικό ισολογισμό και τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Το επόμενο βήμα εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση είναι η καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Εχουμε αναθέσει την υπόθεση στον νομικό μας σύμβουλο, προκειμένου να βρούμε διαδρομές υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Πλέον το υπουργείο κάνει επίθεση στο προσωπικό μας εισόδημα. Πώς θα λειτουργήσει ένα εργαστήριο που καλείται από τα 5.000 ευρώ που έχει εισόδημα να δώσει τις 4.000 στον ΕΟΠΥΥ. Ούτε να συνταξιοδοτηθεί δεν τολμά κάποιος, διότι το χρέος αυτό θα τον ακολουθεί» αναφέρει η κ. Μαστοράκου.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία της χώρας, καθώς η έλλειψη διαγνωστικών υπηρεσιών οδηγεί σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής των ασθενών.
Η κ. Μαστοράκου καταλήγοντας υπογραμμίζει και παράλληλα προειδοποιεί ότι: «Η επιβαλλόμενη χρεοκοπία επιστημονικού ιατρικού δυναμικού, το οποίο επέλεξε να παραμείνει στη χώρα μας, αποτελεί αρνητικό μήνυμα που ενισχύει το κύμα ιατρικής μετανάστευσης (braindrain) και κλονίζει το ενδιαφέρον των νέων ιατρών να συνεργαστούν με το δημόσιο στη χώρα μας. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε κρίσιμες διαγνωστικές εξετάσεις είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της Πολιτείας».
Πηγή: pelop.gr