Το αίσθημα αδικίας που παγιώνεται στην κοινωνία από τις πρακτικές των κυβερνήσεων ανέδειξε στη βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα την ίδρυση και τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας μετέφερε στο κοινοβούλιο την πεποίθηση των πολιτών ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «ανθρώπινα δικαιώματα» και δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τη «διαφάνεια». Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως επιχείρημα την απαλοιφή των δύο όρων από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, με στοιχεία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, αλλά και τη ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον όσων γνωρίζουν άλλες γλώσσες, όχι εκείνες που επιβάλουν οι ισχυροί της Ε.Ε.
“Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο στο οποίο υπηρετείτε εδώ και ένα μικρό διάστημα, για πολύ μεγάλο διάστημα, πριν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ονομαζόταν Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και για πολλά χρόνια, η δικαιοσύνη ήταν συνυφασμένη με τις άλλες δύο αξίες, τη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για λόγους που ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, αλλά και που γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, απάλειψε και τη «διαφάνεια» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» από τον τίτλο του Υπουργείου σας. Και στις μέρες που βιώνει η χώρα, σε αυτές τις απολύτως δραματικές στιγμές, είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο στους πολίτες της χώρας, που έχουν πληγεί, πρώτα από τις πυρκαγιές και μετά από τις πλημμύρες, ότι χωρίς διαφάνεια και χωρίς σεβασμό στα δικαιώματά τους, δεν πρόκειται να υπάρξει δικαιοσύνη. Αντίθετα, θα παγιώνεται και θα εμπεδώνεται αυτό το εξαπλωμένο καθεστώς της αδικίας σε βάρος των πολιτών, της αρνησιδικίας σε βάρος των ανθρώπων και του διάχυτου αισθήματος, ότι υπάρχει στη χώρα μας ένα καθεστώς ακραίας ανισότητας, προνομίων για λίγους και εγκατάλειψης για τους πολλούς. Την εγκατάλειψη βιώνουν τραυματικά τις μέρες που μιλάμε και περνάμε, οι πολίτες της Θεσσαλίας. Βρέθηκα προχθές στην Καρδίτσα και στον Παλαμά και μίλησα από κοντά με τους πληγέντες συνανθρώπους μας, αλλά και με τους εθελοντές και με τις εθελόντριες. Είναι, ξέρετε, πάρα πολλές οι γυναίκες εθελόντριες – και θέλω να το υπογραμμίσω γιατί συζητάμε και σήμερα άλλο ένα νομοσχέδιο διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Επισκέφθηκα τον Παλαμά που βούλιαξε, κυριολεκτικά. Άκουσα από τα χείλη των νέων παιδιών πώς πάλευαν μόνα τους να σώσουν γιαγιάδες και παππούδες. Άκουσα νέα παιδιά, που τώρα πέρασαν στις εξετάσεις σε κάποια σχολή, να λένε «πώς θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας σε αυτή τη συνθήκη;». Σε λίγες ώρες, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής, θα βρεθώ στη Λάρισα και στις πληγείσες εκεί περιοχές για να συνομιλήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας. Να πω για τους πυροσβέστες που επιχειρούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας πλημμυρισμένη και κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους για να μπορέσουν να συνδράμουν τους συνανθρώπους μας; Να πω για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας που δεν έχει ούτε ένα πλωτό μέσο σε περιοχή η οποία πλημμυρίζει κάθε χρόνο; Να πω για τους πολίτες που αγωνιούν για την υγειονομική συνθήκη και δεν ξέρουν τι είναι ασφαλές και τι δεν είναι και πότε θα μπορέσουν να ξαναπιούν νερό άφοβα;
Αυτή είναι η συνθήκη που βιώνει η χώρα. Είναι όχι αποκαρδιωτική, είναι ακραία απελπιστική και θέλει απόθεμα ψυχικό πολλών δυνάμεων και θέλει τόνωση των ανθρώπων για να μπορέσουν να βρουν το κουράγιο να ξαναστήσουν τη ζωή τους και να ξαναχτίσουν μια αξιοβίωτη καθημερινότητα. Δεν αποκαθίστανται όλα με λεφτά και με pass, όπως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν αρκεί να πεις «θα μοιράσω χρήματα», ούτε αυτό θα αφαιρέσει τη θλίψη που είδα εγώ στα μάτια ανθρώπων, ακόμα και μιας 90χρονης γιαγιάς που θρηνούσε τα ζώα της γιατί το κράτος δεν της έδωσε το δικαίωμα να τα σώσει, δεν προειδοποίησε τον κόσμο η κυβέρνηση.
Το 112 ήχησε κατόπιν εορτής και πνίγηκαν πάρα πολλά ζώα, χιλιάδες ζώα που ακόμα δεν έχουν περισυλλεγεί. Σε αυτή τη συνθήκη συζητάει η Επιτροπή μας, ενώ δεν έχουν λυθεί ζητήματα ζωής και ενώ οικογένειες θρηνούν και άλλα θύματα, μετά τα θύματα από τις πυρκαγιές και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, τα θύματα από τις πλημμύρες και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι αυτό το οποίο διαπιστώνουμε, είναι αυτό το οποίο βιώνουμε και βιώνει ο κόσμος και, βεβαίως, απορεί πώς συζητάμε σήμερα τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας που ψηφίστηκε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλος ήταν, βεβαίως, τότε Υπουργός, δεν σας αναλογεί η συνολική αποτίμηση. Υπάρχει, όμως, συνολική μομφή στο γεγονός ότι τελικά διαπιστώνεται, για άλλη μία φορά, η πρόχειρη νομοθέτηση, η έλλειψη θεσμικής ενσυναίσθησης, μια Βουλή η οποία να δρα και να αντιδρά σ’ αυτά που βιώνει η κοινωνία και όχι μια Βουλή απαθής που απλώς προχωράει σε τετριμμένες διαδικασίες υποκατάστασης και αντικατάστασης διατάξεων, την ώρα που θα έπρεπε να ασχολείται στα σοβαρά με το πώς θα χτίσουμε δομές, υπηρεσίες, αρχές, θεσμούς που θα επιτρέψουν στον κόσμο να μη ζει άλλο στη χώρα του “πάμε και όπου βγει”, αλλά σε μια χώρα έτσι όπως την αξίζουμε και έτσι όπως την ονειρεύονται ειδικά τα νέα παιδιά. Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε σήμερα εδώ γι’ αυτό το νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία, όμως οι αρμόδιοι Υπουργοί για αυτά τα οποία βιώνει ο τόπος, για την καταστροφή και για τους κινδύνους, στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσα χθες, τρεις ερωτήσεις, στον Υπουργό Υγείας για το νερό και την προστασία της υγείας των πολιτών, στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας για την κατάρρευση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Θεσσαλία για άλλη μία φορά και στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την πληροφόρηση της Βουλής και των πολιτών τι απέγιναν οι πακτωλοί χρημάτων που δόθηκαν, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν μετά τον «Ιανό», ποια διαδικασία διαφάνειας θα εφαρμοσθεί και οι τρεις Υπουργοί κρύπτονται και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις την ερχόμενη Δευτέρα και όχι αύριο στο προγραμματισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε την Παρασκευή στον τακτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Από Δευτέρα οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έρθουν στη Βουλή. Λέγοντας αυτά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι θα είχε αξία να ασχοληθείτε στα σοβαρά με τις επισημάνσεις εκείνες που έγιναν από την Ειδική Αγορήτρια μας, την κυρία Καραγεωργοπούλου, αλλά και από την Βουλευτή μας, την κυρία Κεφαλά, δύο γυναίκες Βουλευτές στο μοναδικό Κόμμα με επικεφαλής γυναίκα στη Βουλή, να ασχοληθείτε με τις επισημάνσεις που καταδεικνύουν διακρίσεις στο νομοσχέδιο σας, διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και διακρίσεις σε βάρος και άλλων κοινωνικών ομάδων. Οι προβλέψεις για το ύψος είναι μια απαρχαιωμένη μέθοδος διάκρισης σε βάρος των γυναικών. Υπάρχει σταθερή νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεν επιτρέπεται να έρχεται εν έτει 2023 μία διάταξη περί ύψους και περί κατώτατου ύψους που τελικά σημαίνει λιγότερες γυναίκες. Δεν επιτρέπεται να έρχεται μία διάταξη με υπερμοριοδότηση της στρατιωτικής θητείας, την οποία εξ ορισμού δεν έχουν υπηρετήσει γυναίκες. Δεν επιτρέπεται να έρχεται διάκριση – και έρχομαι σε άλλου είδους διακρίσεις και περιορισμούς – περί απαγόρευσης της συγκεκριμένης και με θερμηνευόμενης δερματοστιξίας, του τατουάζ, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εμφανή τατουάζ για να προσληφθεί στη Δικαστική Αστυνομία εάν κριθεί ότι αντιτίθενται στο σκοπό και στη φιλοσοφία και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, Κύριος είδε με ποια κριτήρια και τελικά με ποια στόχευση. Οι διακρίσεις σε βάρος της γλωσσομάθειας. Είναι προσόν η γνώση συγκεκριμένων ξένων γλωσσών, αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών, γερμανικών εάν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν είναι προσόν η γνώση της νοηματικής γλώσσας, όπως το επισημάναμε, που είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει και έχω επισημάνει και στον Πρόεδρο της Βουλής ότι θα έπρεπε όλες οι συνεδριάσεις της Βουλής να μεταδίδονται και στη νοηματική, κάτι που γινόταν επί των ημερών μου και δεν γίνεται πλέον. Ούτε είναι λογικό να θεωρούνται πριμοδοτούμενο προσόν η γνώση των συγκεκριμένων γλωσσών και όχι άλλων, που γνωρίζουμε από την δικηγορική και δικαστηριακή εμπειρία ότι είναι πολύ πιο χρήσιμες στους αστυνομικούς και σε εκείνους που ασκούν ανακριτικά καθήκοντα. Σας μίλησε η Ειδική Αγορήτρια μας για τη γλώσσα των Ρομά και υπάρχουν και άλλες γλώσσες που είναι συνηθέστατα χρήσιμες και, μάλιστα, πάρα πολύ σημαντικές.Θα γνωρίζετε πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη διερμηνεία. Έχει επισημανθεί και στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής και δεν χρειάζεται να πω ότι στη χώρα του «πάμε και όπου βγει» πολύ συχνά επιστρατεύονται ως διερμηνείς συγκρατούμενοι ή κρατούμενοι προσαγόμενοι σε άλλες υποθέσεις. Πολύ συχνά δεν υπάρχουν διερμηνείς στις απαιτούμενες γλώσσες και βεβαίως, στη χώρα του «πάμε και όπου βγει» οι διερμηνείς απεργούν, διότι δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως απεργούν και απέχουν πολύ συχνά και οι δικηγόροι της νομικής βοήθειας, γιατί επίσης δεν τους καταβάλλονται τα οφειλόμενα από το κράτος.
Κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε με τα θέματα αυτά. Θα περιμένω αύριο, είτε σήμερα κλείνοντας, είτε αύριο στην Ολομέλεια να φέρετε διατάξεις τουλάχιστον άρσης των διακρίσεων, τουλάχιστον αποκατάστασης της ισότητας και της ισότητας όλων και της ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα περιμένω βεβαίως, στη χώρα του «πάμε και όπου» βγει να μην εδραιωθεί αυτή η κατάπτυστη πρακτική του διορισμού συνταξιούχων Δικαστών σε τέτοιες θέσεις, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως πλάι πλάι με τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, μιας διαδικασίας που εμείς έχουμε ζητήσει να αναθεωρηθεί, γιατί προσβάλλει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πλάι πλάι όμως και με τις συναλλαγές που γίνονται για τέτοιους διορισμούς, υπάρχουν και οι διορισμοί συνταξιούχων Δικαστών σε αμειβόμενες θέσεις κρατικής εξουσίας. Άλλη μία παράμετρος υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με την προσδοκία του μετά την αφυπηρέτηση διορισμού. Εμείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη δικαιοσύνη που είναι συνυφασμένη με τη διαφάνεια και με τα δικαιώματα και γι’ αυτά θα σας ενθαρρύνουμε, για αυτά θα παλεύουμε και γι’ αυτά θα μιλούμε”, ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.