Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Αυγούστου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο για το διαρκές έγκλημα με τις πυρκαγιές. Πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στην κοινωνία, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στις παρακολουθήσεις, διότι σε περίπτωση συγκάλυψης θα καταλυθεί η Δημοκρατία.
«Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η αντιπολίτευση είναι πιο σημαντική από την κυβέρνηση. Εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση, την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και τους πολίτες, έθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αυτονόητο αίτημα ότι πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα άλλης μιας συγκάλυψης, της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Σε μια Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακολουθείται το πολιτικό προσωπικό, εν ενεργεία υπουργοί, μείζονος, μάλιστα αρμοδιότητας, δεν νοείται να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, πρόσωπα της αντιπολίτευσης και υποψήφιος αρχηγός και να μην υπάρχει λογοδοσία. Σε μια Δημοκρατία δεν νοείται να παρακολουθείται η μισή κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη να διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.
Ζητάω από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό συζήτησα μαζί της, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου το ζήτημα της Διαφάνειας, της Δημοκρατίας, της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών να τεθεί ενώπιος ενωπίω με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής όπως επιβάλλεται στο Δημοκρατικό Πολίτευμα», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διαρκές έγκλημα με τις πυρκαγιές, οι οποίες αφαιρούν ζωές, καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, χωρίς να αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους.
«Ζητώ επίσης το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που πρέπει να συγκληθεί, να εξετάσει το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με σεβασμό απέναντι στα θύματα, τους πολίτες, το περιβάλλον, τα ζώα, τα πουλιά, όλα τα έμβια όντα, τους πληγέντες. Τους πληγέντες στο Μάτι, τους πληγέντες στη Βόρεια Εύβοια, τους πληγέντες στον Έβρο, τους πληγέντες στη Ρόδο, στη Θεσσαλία, τους πληγέντες τώρα στην Αττική, όπου η δασική πυρκαγιά έφτασε στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτά τα θέματα δεν μπορεί ούτε να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Δεν υπάρχει, εξάλλου, θεσμικό χαλί τόσο μεγάλο, που να μπορεί να κουκουλώσει τόσο σοβαρά ζητήματα. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε και προσωπικά είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να αναλάβω κάθε πρωτοβουλία που χρειάζεται ακόμη, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο έγκλημα των πυρκαγιών. Για να μην έχουμε άλλο Μάτι, για να μην έχουμε άλλη Βόρεια Εύβοια, για να μην έχουμε άλλη φωτιά μέσα στην Αττική», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στον επίλογό της, κατά την έξοδό της από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανάφερε το αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών που κρατήθηκαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 6 Ιουλίου 2015 όταν το υπερήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού μετατράπηκε σε «ΝΑΙ» της υποταγής.
«Έθεσα επίσης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα που εκκρεμεί, είναι μια θεσμική εκκρεμότητα πολλών ετών πια να μάθουν οι Έλληνες πολίτες, να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε εκείνη τη μέρα, στις 6 Ιουλίου του 2015 την επομένη του Δημοψηφίσματος όταν ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά 62% «ΟΧΙ» στον εκβιασμό και με απαρχή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο άρχισε μια διαδικασία καταπάτησης της δημοκρατικής εντολής, ανατροπής της δημοκρατικής εντολής. Οι πολιτικοί αρχηγοί του τότε ίσως να μην ήθελαν τη δημοσιοποίηση αυτών των πρακτικών. Οι πολιτικοί αρχηγοί του σήμερα όμως όπως εκφράστηκαν την ημέρα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Κιόσκι υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράστηκαν όλοι θετικά και ουδείς αντέλεξε. Περιμένω, λοιπόν, αυτά τα πρακτικά που θα δώσουν κι άλλα στοιχεία στους πολίτες για το τι έγινε τότε, πως ανατράπηκε η Εντολή τους να δημοσιοποιηθούν. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε όλα τα αιτήματα και επιφυλάχθηκε σε όλα και να ερευνήσει και να απαντήσει. Είναι απολύτως αντιληπτό ότι μπορεί η κυβέρνηση σήμερα να μην θέλει και ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει να συμμετάσχει σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που δεν έχει ο ίδιος ζητήσει και προκαλέσει. Είναι όμως επιβεβλημένο στη Δημοκρατία, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να λειτουργεί όχι μόνο όταν το επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά και όταν το ζητά η αντιπολίτευση», πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.