Τα εύσημα του Νίκου Χατζηνικολάου για τις πρωτοβουλίες της να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που συνεδρίασε στις 6 Ιουλίου 2015 έλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδωσε στον δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του Real FM. Με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να υπογραμμίζει ότι οι ενέργειές της έχουν ένα και μόνο στόχο: να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και πώς μετατράπηκε σε “ΝΑΙ” της υποταγής το υπερήφανο “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη Αντιπολίτευση για το συμφέρον της κοινωνίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το μοίρασμα σε ημέτερους των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με κίνδυνο να πληρώσουν για άλλη μια φορά το κόστος οι πολίτες.
“Κύριε Χατζηνικολάου, είναι επιβεβλημένο να μάθουν οι πολίτες, πολύ σωστά το είπατε, και αυτό είναι και το δικό μου κίνητρο και το δικό μου πνεύμα. Τι ακριβώς συνέβη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που συγκλήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος, την επομένη του 62% “ΟΧΙ”. Το συγκάλεσε, σας θυμίζω, με πρωτοβουλία του ο τότε πρωθυπουργός και υπήρξε η απαρχή της καταπάτησης της λαϊκής εντολής, του 62% “ΟΧΙ”. Από την συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ξεκίνησε η
αντίστροφη πορεία της μετατροπής του “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”. Οι πολίτες δεν έχουν μάθει ποτέ τι διημείφθη. Ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς, αυτά τα οποία ελέχθησαν, παρά μόνον κάποιοι αρχηγοί έχουν δώσει κάποιες εξιστορήσεις και είναι πια εννέα χρόνια μετά, ώρα να μάθουμε την αλήθεια. Θυμίζω ότι τα πρακτικά των Συμβουλίων των Πολιτικών Αρχηγών παραδοσιακά δημοσιεύονται και έχουμε δει πολλές φορές τα πρακτικά. Αυτά τα πρακτικά, με εντολή της τότε κυβέρνησης, ουσιαστικά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. Εγώ εξέφρασα το αίτημα αυτό στις 24 Ιουλίου, επ’ αφορμή της συζήτησης που κάναμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επέτειο των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Όλοι τότε συμφώνησαν. Δεν υπήρξε ούτε ένας που αντέλεξε. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε. Εγώ δεσμεύθηκα να της καταθέσω και επίσημο έγγραφο αίτημα και αυτό το έκανα στις 28 Αυγούστου. Δόθηκε και σχετική δημοσιότητα και η εφημερίδα σας, η Real News, αφιέρωσε και ένα ρεπορτάζ πολύ ενδελεχές. Περιμένουμε λοιπόν, κύριε Χατζηνικολάου, μια απάντηση από την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει επιφυλαχθεί. Πρώτον, να ερευνήσει τη διαδικασία δημοσιοποίησης και δεύτερον, να ερευνήσει αν χρειάζεται, όπως μου είπε, να έχει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν. Η δική μου άποψη είναι ότι φυσικά και δεν χρειάζεται τέτοιου είδους συναίνεση. Αλίμονο, αν πρόσωπα που έχουν αφυπηρετήσει, μπορούν να ασκούν βέτο στη δημοσιοποίηση δημόσιων συζητήσεων, εννοω επισήμων συνδιασκέψεων, συνομιλιών και συμβουλίων. Και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία αναμονής.
Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένας πολιτικός αρχηγός που να αντιλέξει. Ο κύριος Μητσοτάκης μάλιστα υπερθεμάτισε και είπε, “Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να δοθούν σε δημοσιότητα”. Ο κύριος Κασσελάκης, επίσης είπε ότι εφόσον είναι υπέρ της διαφάνειας να δημοσιοποιηθούν. Ο κύριος Κουτσούμπας, που είναι ο μόνος που συμμετείχε και τότε. το ’15, ήταν επίσης πολύ θετικός και υποστήριξε το αίτημα και συνολικά δεν υπήρξε κανένα αντίλογος. Άρα, νομίζω ότι είναι ώρα αυτό να δοθεί στη διάθεση των πολιτών. Και η Πλεύση Ελευθερίας και εγώ προσωπικά έχουμε δεσμευτεί να βρούμε πάντα το φως υπέρ της αλήθειας και της διαφάνειας. Πιστεύω ότι θα ευοδωθεί η πρωτοβουλία και βασιζόμαστε βέβαια, κύριε Χατζηνικολάου, και σε σας και τους δημοσιογράφους, γιατί η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”, είπε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε: “Κύριε Χατζηνικολάου, η πεποίθησή μου ότι σε μία δημοκρατία, η αντιπολίτευση και μάλιστα η αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι πιο σημαντική από την κυβέρνηση. Και υπό αυτήν την έννοια είναι απολύτως επιβεβλημένο και να συγκροτηθεί ένας δημοκρατικός πόλος ευρείας αντιπολίτευσης και εγώ εργάζομαι για αυτό. Πάντοτε πιστή, φυσικά, στις αρχές μας. Δεν πρόκειται να τις νερώσουμε τις αρχές αυτές. Είναι επιτακτικό επίσης οι πολίτες, οι οποίοι δεν εκφράζονται από την κυβέρνηση και δεν αποδέχονται τις κυβερνητικές πολιτικές, να βρουν αξιόπιστη έκφραση. Η Πλεύση Ελευθερίας σε αυτό το σκηνικό εισπράττει μια αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών και εργαζόμαστε για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Και φυσικά είναι επιβεβλημένο η αντιπολίτευση, εγώ δεν θα μιλήσω για κόμματα, η Αντιπολίτευση με άλφα κεφαλαίο να ενισχυθεί, να συγκροτηθεί, να υπάρξει. Τη θέση μου τη γνωρίζετε. Είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης ουσιαστικά γνώρισε αυτή την ευχέρεια να κυβερνά, γιατί δεν είχε τα πρώτα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης πραγματική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Εμείς έχουμε δείξει αυτό το χρόνο που είμαστε για πρώτη φορά μέσα στη Βουλή, τι θα πει αντιπολίτευση, με ποια παρουσία, με ποια συνεχή δράση, με ποια πίεση στην κυβέρνηση, με ποια τείχη προστασίας προς τους πολίτες, εκπροσωπεί κανείς αξιόπιστα την κοινωνία. Και αυτό διεκδικούμε να γίνεται ευρύτερα και εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες συμπράξεων και συναινέσεων, όπως ήταν τα θέματα του εγκλήματος των Τεμπών, στην πρόταση μομφής, στο ζήτημα του εγκλήματος των υποκλοπών. Εκεί που υπάρχουν αυτά τα πεδία, ενεργοποιούμε αυτές τις συναινέσεις και προσωπικά ξέρετε ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου να περιχαρακώνω κομματικά την Πλεύση Ελευθερίας και να καρπώνεται οφέλη”.
Για την προοπτική συνεργασιών και συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνασταντοπούλου απάντησε: “Είναι θέμα αξιοπιστίας των προσώπων, κύριε Χατζηνικολάου, αυτό και θέμα αξιοπιστίας και των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με πρόσωπα και κόμματα, τα οποία έχουν μελανή διαδρομή και έχουν στο ενεργητικό τους αλγεινή διακυβέρνηση και καταστρατήγηση αρχών και αξιών. Από την άλλη, για τα πρόσωπα και τις δυνάμεις, κυρίως θα σας είμαι ειλικρινής, κινηματικές είναι οι υγιείς δυνάμεις στον τόπο. Είναι τα κυρίως τα κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα, που έχουν σηκώσει το βάρος και σε τοπικό επίπεδο και σε δικαιωματικό και εθνικό επίπεδο, το βάρος της υπεράσπισης δικαιωμάτων, ελευθεριών, αρχών, αξιών, της ανεξαρτησίας της χώρας, της δημοκρατίας. Φυσικά και εκεί υπάρχει τέτοιο πεδίο και φυσικά και στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις υπάρχουνε και αξιόλογα πρόσωπα και αξιόπιστες προσωπικότητες, αλλά για την Πλεύση Ελευθερίας και για εμένα, με την διαδρομή που έχω κάνει και με την εμπειρία που έχω διαμορφώσει, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ξαναπατήσει ο ελληνικός λαός σάπιο σανίδι. Να μην ποντάρει δηλαδή σε δυνάμεις και σε πρόσωπα που θα τα γυρίσουν και θα τον προδώσουν.
Στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου εάν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες προθέσεις για συνεργασίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κατηγορηματική.
“Είμαι πεπεισμένη ότι αυτές οι διαδικασίες δεν αφορούν καθόλου τους πολίτες, κύριε Χατζηνικολάου. Αντίθετα, δείχνουν ότι υπάρχουνε εσωτερικές ιδιοτέλειες, στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε και για έναν εσωτερικό εκφυλισμό πια των πολιτικών ηθών. Υπάρχουν εσωτερικές ιδιοτέλειες, εσωτερικές επιδιώξεις και βλέψεις, οι οποίες δεν έχουνε σχέση με αυτά τα οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από πρόσωπα που κοιτάνε να πιάσουν στασίδι και να βιδωθούν σε καρέκλες. Έχει ανάγκη από πρόσωπα που αφήνουν τη σιγουριά, αφήνουν την όποια θέση, καρέκλα και εξουσία και είναι μαζί με τον κόσμο σε διεκδικήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ ζωντανές και επίκαιρες, ενώ δεν θα έπρεπε, γιατί θα έπρεπε πάρα πολλά δικαιώματα, ελευθερίες και εγγυήσεις να είναι κατακτημένες το 2024”, είπε.
Ιδιαίτερα ανησυχητική εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα θέμα της οικονομίας. Κάλεσε, μάλιστα τους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπέβαλαν ερώτηση για τα funds, να συμπορευτούν με την Πλεύση Ελευθερίας.
“Εντάξει, είναι πρόκληση να λέει η κυβέρνηση ότι τα έκανε καλά, γιατί ο κόσμος υποφέρει, αγωνιά. Το ζήτημα των πλειστηριασμών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αγγίζει σχεδόν κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια και με όρους λυστρικούς, γιατί τα funds τα οποία πήρανε τα δάνεια των πολιτών απ’ τις τράπεζες αντί πινακίου φακής, διεκδικούν το σύνολο του αρχικού δανείου με τόκους και πανοτόκια και ουσιαστικά αρπάζουν τις περιουσίες, το βιός, τις οικονομίες των απλών πολιτών. Οι 11 βουλευτές για τους οποίους μιλήσατε, κάνουνε και αυτοί εσωτερικό παιχνίδι. Αν τα εννοούν αυτά που λένε, ας συστρατευτούν με την Πλεύση Ελευθερίας, που έχει καταθέσει πρόταση να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να προστατευτεί με απόλυτο τρόπο η πρώτη κατοικία και φυσικά να καταργηθούν αυτά τα μορφώματα, τα funds, τα οποία είναι και παντελώς αντισυνταγματικά και δρουν με πολλαπλώς παράνομη μεθοδολογία. Αυτό έχω την ευκαιρία, δυστυχώς, να το αποδεικνύω συχνότατα και στις δικαστικές αίθουσες. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι το κόμμα και εγώ προσωπικά και τα μέλη μας, που έχουμε κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαδικασία για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εκκρεμεί. Τώρα, συνολικά για την οικονομία, νομίζω ότι βιώνουμε και βιώνουν κυρίως οι νέες γενιές, την εντελώς αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν είναι βέβαια μια έκπληξη. Ένα κόμμα το οποίο δεν μπορεί να συμμαζέψει τα οικονομικά του, ένα κόμμα ασυνεπές που χρωστάει μισό δις ευρώ, δεν μπορεί να, προφασίζεται ότι τακτοποιεί τα οικονομικά της χώρας. Και συνολικά βέβαια η οικονομική πολιτική, η οποία βασίζεται μόνο στην οριζόντια φορολόγηση, μόνο στην αφαίμαξη των πολιτών. Δεν υπάρχουν διαδικασίες αναζήτησης εσόδων για το δημόσιο παρά μόνο από την οριζόντια φορολογία. Είναι μία πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει, ιδίως όταν πια η κοινωνία έχει γονατίσει. Εγώ είμαι πάρα πολύ ανήσυχη και για αυτές τις τακτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι παλαιοπολιτικές, παλαιοκομματικές πρακτικές. Μοιράζουν χρήματα αμέτρητα σε ημέτερους για υποτιθέμενες υποδομές και εργασίες που δεν γίνονται, χρεώνουν τη χώρα και στη συνέχεια θα ζητάνε λογαριασμό και τα ρέστα πάλι από τους πολίτες με νέες μνημονιακές διαδικασίες”, ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στον επίλογο της συνέντευξής της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχθηκε ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, που εκμεταλλεύεται η Τουρκία.
“Κύριε Χατζηνικολάου, η Πλεύση Ελευθερίας έχει υπάρξει πολύ σαφής στο ότι η εξωτερική μας πολιτική δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, ούτε χωρίς στρατηγική. Η Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια, έχει μία οργανωμένη διπλωματία και ακολουθεί την τακτική και τη στρατηγική της δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα έχει μία αδιάγνωστη στάση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιφατική προσέγγιση και σε ό,τι μας αφορά από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας, θεωρούμε μείζον ατόπημα το γεγονός ότι δεν τίθεται, όπως ζητάμε και έχουμε προτείνει, η λήξη της παράνομης κατοχής της μισής Κύπρου από την Τουρκία ως προϋπόθεση κάθε συνέχισης των οποιονδήποτε διερευνητικών συνομιλιών. Το ότι δεν τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προϋπόθεση, κάθε είδους συνέχισης σχέσεων με την Τουρκία. Θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό ότι αυτό κάπως παραμερίζεται 50 χρόνια μετά την εισβολή και 50 χρόνια αδιάλειπτης παράνομης κατοχής της μισής Κύπρου. Ουσιαστικά θεωρείται ένα ξεχωριστό ζήτημα. Δεν είναι ξεχωριστό ζήτημα. Ένα κράτος το οποίο παρανομεί και κατέχει παράνομα το μισό έδαφος ενός άλλου ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να είναι συνομιλητής. Την ίδια ώρα, στο επίπεδο ζητημάτων που είναι κομβικά, όπως είναι τα χωρικά μας ύδατα, επίσης ακολουθούμε μία περίεργη πολιτική. Επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια πριν από τρία, σχεδόν τέσσερα χρόνια πια και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τα υπόλοιπα χωρικά ύδατα. Αυτό δίνει δυστυχώς επιχειρήματα στην τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι είναι άλλο πράγμα το Αιγαίο και άλλο τα υπόλοιπα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Συνολικά, κύριε Χατζηνικολάου, η θέση μου είναι και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρή στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, πολύ πιο ενεργητική στα ζητήματα διεκδίκησης της αποκατάστασης των όρων και των προϋποθέσεων του Διεθνούς Δικαίου. Και αν είχε αυτήν την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη διεθνή κονίστρα σε σχέση με την Τουρκία, θα είχαμε πετύχει πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα. Τώρα γίνεται ένας πόλεμος των επικοινωνιακών χαρακωμάτων, που δεν μπορεί και με βάση την εμπειρία, αλλά και με βάση τη φύση αυτών των πλαισίων, να οδηγήσει σε οτιδήποτε θετικό για την Ελλάδα”, τόνισε.