Για διαχρονική κοροϊδία των πολιτών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Πάνο Χαρίτο για το Kontra News. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μετέφερε στους τηλεθεατές όσα είδε κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλία, από την οποία μόλις είχε επιστρέψει.
«Ξέρετε έχω επισκεφθεί τη Θεσσαλία, από πέρσι τέτοια εποχή, 23 φορές. Έχω επισκεφθεί όλες τις περιοχές, την Καρδίτσα, τον Παλαμά, τον Βλοχό, τη Φαρκαδόνα, τα Τρίκαλα, το Κεραμίδι, το Κουτσόχερο, τον Πλατύκαμπο, τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Μαγνησία, το Πήλιο. Η εγκατάλειψη, η αγανάκτηση, αλλά και η προσδοκία των ανθρώπων ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τα αυτονόητα, είναι ενεργότατες και την ίδια ώρα αυτό που μπορείς να το πιάσεις, να το ψηλαφίσεις, είναι η τρομακτική αδιαφορία της πολιτείας, της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών αρχόντων, η φοβερή αναλγησία απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν…», είπε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Για την κοροϊδία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε: «Μιας και θέτετε τα ζητήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σήμερα είχα μαζί μου τον υπεύθυνό μας για τα θέματα Αγροτικής Πολιτικής, τον Σωκράτη τον Αλειφτήρα, που είναι και στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων εκπρόσωπος. Αυτά τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί σε σχέση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, είναι το απειροελάχιστο σε σχέση με αυτά που δεν έχουν γίνει και θα έπρεπε. Τι εννοώ; Η κυβέρνηση κάθε φορά που επέρχεται μια καταστροφή, εξαγγέλλει επιδόματα, παροχές, θα δώσουμε από δω, θα δώσουμε από κει και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κατευνάσει ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν, όχι φυσικά για τα ψίχουλα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα δώσει, αγωνιούν για την πραγματική ουσία της καλλιέργειάς τους, της δυνατότητάς τους να έχουν πρόσβαση σε σπόρους, της δυνατότητάς τους να έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, νερό, ζωοτροφές, χωρίς το κόστος της παραγωγής να γίνεται τόσο υψηλό που δεν έχει σημασία πια η παραγωγή, γιατί αυτό βιώνουν οι αγρότες μας σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στη Θεσσαλία. Έχουν καταστραφεί αχανείς εκτάσεις κτημάτων και έχουν περιέλθει σε απόγνωση, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ροζιασμένα χέρια από την χειρωνακτική εργασία. Άνθρωποι δηλαδή της δουλειάς, δεν μπορούν να δουλέψουν. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει εδώ και ένα χρόνο σε σχέση με τον Daniel. Κοροϊδεύει διαχρονικά τους αγρότες και κοροϊδεύει βέβαια σε σχέση και με τα μέτρα πολιτικής προστασίας και είναι χαρακτηριστικό, το είπα και στη Βουλή, το πολύ απτό παράδειγμα ότι ο κύριος Μητσοτάκης στις 25 Φεβρουαρίου του 2023, δηλαδή 3 μέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών, είχε πάει στη Θεσσαλία επερχόμενος νικητής, έτσι αισθανόταν τον εαυτό του, και έχοντας στο πλάι του τον κύριο Αγοραστό, διατυμπάνιζε ότι έδωσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό. Τι είδους έργα ήταν αυτά, το είδαμε στον Daniel. Πόσο δηλαδή κοροϊδεύουν και γι’ αυτό εγώ μιλάω για πλεόνασμα κοροϊδίας».
Για την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Ο κύριος Γεωργιάδης έχει παρελθόν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ήταν εξάλλου μεταξύ των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Άρα έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς να παραποιήσει την πραγματικότητα. Hπραγματικότητα όμως είναι ζοφερή και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν δεκάδες ώρες σε συνθήκες που πολλές φορές τους οδηγούν στην κατάρρευση και έχουμε πάρα πολύ πρόσφατο παράδειγμα της γυναίκας που κατέρρευσε στην υπηρεσία, προσπαθώντας να συνδράμει τους συμπολίτες της. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε οδηγούς. Οδηγούν με ρυθμίσεις του κυρίου Γεωργιάδη, τα ασθενοφόρα, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εσχάτως και σπουδαστές του ΙΕΚ, οι οποίοι δεν έχουν πάρει πιστοποίηση. Πεθαίνουν άνθρωποι, εν αναμονή έλευσης του ΕΚΑΒ. Πεθαίνουν άνθρωποι σε διάφορα σημεία της χώρας και τώρα στην τουριστική περίοδο χωρίς πρόσβαση σε Kέντρο Yγείας ή νοσοκομείο. Το προσωπικό έχει δώσει από το περίσσευμα και από το ιστέρημα των δυνάμεών του, δηλαδή νοσηλευτές, γιατροί, επικουρικό προσωπικό, είναι πραγματικοί ήρωες της δημόσιας υγείας και η κυβέρνηση σταθερά, ενώ είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνειδητοποιήσει το λάθος της υπονόμευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την είχε την ευκαιρία αυτή όταν φάνηκε πόσο αναγκαίο είναι στην περίοδο της πανδημίας. Αντί να πράξει αυτό που όφειλε, δηλαδή να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την υγεία, να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, να ενισχύσει το προσωπικό, έχουμε ατελείωτες κενές οργανικές θέσεις που σημαίνει υπολείπεται σε δυνατότητα ανταπόκρισης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ανάγκες. Πήγα πολύ πρόσφατα, επισκέπτομαι τα νοσοκομεία της χώρας, τα Κέντρα Υγείας. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει κάνει δωρεές στην περίοδο της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να τονίσουμε τη σημασία του. Επισκέφτηκα πρόσφατα το νοσοκομείο της Νίκαιας, που είναι ένα λαϊκό νοσοκομείο. Πάρα πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους και είδα συνθήκες οι οποίες δεν υπάρχουν ούτε στον πόλεμο, και για το προσωπικό και για τους ασθενείς. Άνθρωποι στριμωγμένοι, οι ασθενείς, ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλον σε κουτιά, χωρίς καν αποστάσεις, για να υπάρχει πρόσβαση του γιατρού, του νοσηλευτή, του συγγενή και να… Είναι πολεμικές συνθήκες εντός και εκτός εφημερίας και μιλάμε βέβαια για ένα νοσοκομείο που έχει το 50% των οργανικών του θέσεων κενές. Κενές. Δηλαδή λείπουν οι μισοί από αυτούς που έπρεπε να ‘ναι εκεί».
Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε για την πορεία της οικονομίας και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς: «Ξέρετε τι δουλειά που έχω κάνει και την οποία έχει υιοθετήσει η Πλεύση Ελευθερίας για το δημόσιο χρέος. Αυτή στιγμή το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο αντικειμενικά, αλλά και ποσοστιαία σε σχέση με το 2010 που μπήκαμε, μας βάλανε με το ζόρι, στις πολιτικές, στην επιβολή, στη μέγγενη των μνημονίων. Όταν έχεις πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρέος, δεν μπορείς να πανηγυρίζεις. Βέβαια η Νέα Δημοκρατία, που έχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ κομματικό χρέος, δανεικά και αγύριστα, έτσι ίσως αντιλαμβάνεται την οικονομική διαχείριση και δεν είναι απορίας άξιο πώς τα κόμματα που δεν μπορούν να ορίσουν τα δικά τους οικονομικά και ζουν με δανεικά και αγύριστα, δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε την οικονομία της χώρας. Εγώ όμως αυτό το οποίο λέω είναι το εξής: Η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, η ακρίβεια, η αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικά έξοδα, η αδυναμία να ανταποκριθούν στην παράλογη και εξουθενωτική φορολόγηση, τα απροσπέλαστα και απροσέγγιστα ενοίκια, η συνθήκη δηλαδή της πραγματικής έλλειψης μιας ποιότητας ζωής, είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής. Και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση η οποία λέει ότι πετυχαίνει οικονομικά, γιατί επιτέλους δεν θεσμοθετεί αντίστοιχες διατάξεις και προβλέψεις για τους πολίτες… Ας πούμε, η Πλεύση Ελευθερίας, που είναι ένα νεοεισερχόμενο στο Κοινοβούλιο κίνημα και κόμμα, έχει καταθέσει από το Δεκέμβρη πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, που αφαιρέθηκε, θα θυμίσω, τα δώρα δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, μεταξύ στους οποίους εντάσσονται και οι πυροσβέστες, εντάσσονται και οι υγειονομικοί, εντάσσονται οι… Αφού λέει η κυβέρνηση, ότι τα πάει τόσο καλά και πανηγυρίζει. Και την ίδια ώρα βεβαίως, διασπαθίζει δυσθεώρητα ποσά, δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ελέγχεται και ποινικά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τα οποία δίνει σε ημέτερους. Για να σας απαντήσω κωδικοποιημένα: Η οικονομική πολιτική δυστυχώς είναι αποτυχημένη, διότι δεν έχει κανένα νοιάξιμο για την κοινωνία, οι πανηγυρισμοί είναι επικοινωνιακοί, η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική, γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις και ειδικά για τους πιο ευάλωτους, και η προσέγγιση της χάραξης της πολιτικής είναι κοινωνικά ανάλγητη, γιατί εγκαταλείπονται, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, εγκαταλείπονται σε αφαιμάξεις οικονομικές και φορολογικές, σε πλειστηριασμούς, σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σε εξώσεις και τελευταία, για να επανέλθω και στο θέμα της υγείας που θίξατε, σε έλλειψη πρόσβασης ακόμα και στη δημόσια υγεία. Γιατί ξέρετε καλά ότι με τα νομοθετήματα των τελευταίων μηνών, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση, με διάφορες γραφειοκρατικές και τεχνικές διαδικασίες, έχει αποκλειστεί η ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία σε πολλούς ασφαλισμένους».
Στην ερώτηση για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Τι θέλετε να πω; Είναι τι σκέφτεσαι; Θα το παίξουμε παιχνίδι; Εντάξει. Με μία, κατά την άποψή μου, βραδυφλεγής, αλλά απόλυτος, προβλεπόμενη εξέλιξη. Αυτά τα οποία συμβαίνουν και είναι δείγματα εκφυλισμού και δείγματα αποσύνθεσης. Είναι όμως απολύτως συνδεδεμένα, κατά την άποψή μου, με τη φοβερή στροφή και καταπάτηση της λαϊκής ετυμηγορίας το 2015, με τη διακυβέρνηση αντίθετα προς τις εξαγγελίες και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ουσιαστικά είναι τα επίχειρα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, της επιλογής κάποιων προσώπων, για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη, να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να πετάξουν τους πολίτες».
Για την προοπτική συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι «είναι λίγο, θεωρητική η διατύπωση. Εγώ θα σας μιλήσω λίγο πιο συγκεκριμένα, για να είμαι σίγουρη ότι είμαι σαφής. Θα σας πω με μεγάλη ευθύτητα: Εμείς και η Πλεύση Ελευθερίας, δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσουμε πρόσωπα και στελέχη, τα οποία διακυβέρνησαν τη χώρα επιβάλλοντας και εφαρμόζοντας μνημόνια. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία περίπτωση. Γιατί αν ήτανε να γαντζωθούμε στις καρέκλες ή προκειμένου να αυξήσουμε δυνάμεις, να, ξεπουλήσουμε τις ιδέες μας, θα το ‘χαμε κάνει και εγώ προσωπικά θα το ‘χα κάνει όταν κατείχα την τρίτη τη τάξη πολιτειακή θέση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι, πάρα πολλοί, και είμαι φυσικά σε ευθεία επαφή και δέχομαι και πάρα πολλές επικοινωνίες, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι διατήρησαν έναν ρομαντισμό και μία συναισθηματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είχε προδώσει τον εαυτό του και έχει πάψει πια να υπάρχει στην ουσία του, και τέτοιου είδους άνθρωποι, με την προϋπόθεση ότι δεν συμμετείχαν σε αυτήν τη διακυβέρνηση και σε όλη την πολιτική που στήριξε αυτή τη διακυβέρνηση, φυσικά, είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να έχουμε επαφή. Αλλά το κριτήριο είναι αξιακό, είναι ζήτημα αρχής, και αν θέλετε για μένα είναι πολύ ανακουφιστικό ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πια, και απ’ αυτούς που παρέμειναν και συναισθηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον λένε: “Είχες δίκιο, έπρεπε να το ‘χαμε καταλάβει”. Όχι, είμαι πάρα πολύ σαφής. Αυτό το οποίο είπα πολύ ξεκάθαρα, είναι ότι για μας τα κόμματα δεν είναι κάτι απρόσωπο. Αντίθετα οι πολιτικές είναι συνδεδεμένες με τα πρόσωπα και γι’ αυτό και δεν έχει σημασία να βλέπεις διάφορους να προσπαθούν ν’ αλλάξουν το δέρμα τους, κρατώντας όμως την ουσία και αλλάζοντας κόμματα. Άρα, για μας, ο χαρακτήρας κάθε κόμματος έχει μία σημασία. Είναι άλλο, ας πούμε, εάν θα επιλέξουν κόμματα τα οποία κυβέρνησαν, να υπερασπιστούν το κυβερνητικό τους παρελθόν και άλλο εάν θα το αποκηρύξουν. Είναι άλλο εάν οι άνθρωποι που μένουν στα κόμματα αυτά, θα ταυτιστούν με πολιτικές, με τις οποίες εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι ή αν τις αποποιηθούν. Αυτά έχουν μία σημασία, για την πολιτική πορεία της χώρας δε και για την κοινωνία. Γιατί εμένα μ’ ενδιαφέρει πιο πολύ η κοινωνία. Έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρξει μία λογοδοσία, να υπάρξει μία αυτοκριτική, που δεν υπήρξε ποτέ από αυτό το κόμμα, που είχε αυτή τη φοβερή ευκαιρία, όχι ν’ αλλάξει τη χώρα, ν’ αλλάξει τον κόσμο, και την πέταξε για τις καρέκλες. Δεν ακούστηκε ποτέ μία αυτοκριτική, γι’ αυτό το θέμα. Είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω κιόλας, ότι πρέπει οι πολίτες να μάθουν όλη την αλήθεια. Γι’ αυτό ζήτησα και εντελώς πρόσφατα να δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που έλαβε χώρα μετά το δημοψήφισμα, στις 6 Ιουλίου του ’15, γιατί είναι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, από το οποίο ξεκίνησε η αντιστροφή της λαϊκής εντολής, η καταπάτηση του 62% “ΟΧΙ”, και είναι ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό, τι περιείχε η συζήτηση, στο οποίο δεν ξέρουμε, δεν μάθαμε ποτέ, έγκυρα, ενώ υπάρχουν πρακτικά, τι είπε ο καθένας. Τι είπε αυτός ο πρωθυπουργός, που είχε πει στους πολίτες την προηγούμενη μέρα: “Εσείς αποφασίζετε, η λαϊκή κυριαρχία ισχύει στη χώρα”; Τι είπε σε αυτό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που το συγκάλεσε αμέσως μόλις η λαϊκή κυριαρχία είπε “ΟΧΙ”;».
Στον επίλογό της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη για την 88η ΔΕΘ.
« Σας ευχαριστώ πολύ. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας και τις συζητήσεις αυτές να ανοίγουμε και με τους πολίτες να είμαστε σε άμεση επικοινωνία. Αύριο θα είμαι στη ΔΕΘ, στο συλλαλητήριο, και πρέπει να πούμε ότι την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, υπάρχουν πάρα πολύ ισχυρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Μία απ’ αυτές είναι η κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που τους πετάνε στο δρόμο με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Άλλη είναι η κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών και των πυροσβεστών. Και την Τετάρτη, θα έχουμε τη συνέντευξη Τύπου της Πλεύσης Ελευθερίας, οπότε θα σας πούμε και περισσότερα, αφού θα ‘χουμε ακούσει και τι θα πει τελικά ο κύριος Μητσοτάκης αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά.