Για απόπειρα παραπλάνησης του κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού κατηγόρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις τροποποιήσεις που θέλησε να κάνει στο νομοσχέδιο για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλιστα, έδωσε δύο ευκαιρίες στον αρμόδιο υπουργό να πράξει τα δέοντα, αλλά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αρνήθηκε να ενημερώσει την άδεια βουλή, καθώς στην αίθουσα της ολομέλειας βρέθηκαν ελάχιστοι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ούτε η ερώτηση του προεδρεύοντα Βασίλη Βιλιάρδου ευαισθητοποίησε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Θα μιλήσω στη συνέχεια επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Όμως, κύριε Υπουργέ, επειδή ζητήσατε τον λόγο κατά τη συνήθη πρακτική και της σημερινής Κυβέρνησης και άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων, σε μια άδεια Βουλή, επισημαίνω ότι στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μόνον ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πλεύρης, στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ δύο Βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις Βουλευτές κ.ο.κ. Ζητάτε, λοιπόν, τον λόγο σε μια άδεια Βουλή και λέτε: “Έχω κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που, αν μου επιτρέπει το Σώμα, να τις καταθέσω και να μην τις αναγνώσω”. Και αν δεν παρενέβαινα για να ζητήσω να τις αναγνώσετε, θα τις είχατε καταθέσει και κανένας πολίτης δεν θα άκουγε τι καταθέτετε.
Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια πρακτική ουσιαστικά συσκότισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και παραπλάνησης των πολιτών. Είπατε ότι είναι εντελώς επουσιώδη και φραστικά αυτά που καταθέτετε. Δεν είναι έτσι. Αλλάζετε τις νομοθετικές παραπομπές και μιλάτε για άλλο νόμο στη θέση άλλου. Αλλάζετε τους φορείς ελέγχου και τους αντικαθιστάτε από άλλον φορέα. Περιμένω. Νομίζω ότι θα μας μοιράσουν τις βελτιώσεις τώρα που τις καταθέσατε. Αλλάζετε τις παραπομπές κάποιου Παραρτήματος, ενώ υποτίθεται ότι πρόκειται για υπογεγραμμένη σύμβαση και θα μιλήσω στη συνέχεια και για την πρακτική σας και για την πολιτική σας. Όμως, σας παρακαλώ πάρα πολύ! Εγώ είμαι δικηγόρος και ξέρω ότι, όταν επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα νομικό κείμενο, αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρνει τα πάνω κάτω. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πολύ για λόγους διαφάνειας και υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να εξηγήσετε στους παρόντες Βουλευτές το εξής. Δεν μπορώ να πω στο Σώμα, γιατί δεν υπάρχει ούτε καν απαρτία στη Βουλή. Με τέτοιες συνθήκες γίνεται αυτή η συζήτηση και θέλω να είναι καταγεγραμμένο στα Πρακτικά και ελπίζω να δείξει η κάμερα τη Βουλή αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα, παρακαλώ, να μας εξηγήσετε τι είναι αυτές οι αλλαγές, πότε συνειδητοποιήσατε -γιατί φέρνετε κάποιες συμβάσεις υπογεγραμμένες, υποτίθεται, στις 29 Μαρτίου του 2023- πότε συνειδητοποιήσατε ότι χρειάζονται αλλαγές, ποιος τις εισηγείται και τι σημαίνουν. Γιατί αυτό είναι βασική προϋπόθεση διαφάνειας της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να έρχεται και να λέει “νομοτεχνικές βελτιώσεις” και να φέρνει στην πραγματικότητα τροπολογίες, ούτε μπορεί με αυτόν τον τρόπο, τον ανερυθρίαστο και ανενδοίαστο, να παραπλανά και τους πολίτες που παρακολουθούν τη Βουλή. Την ενημέρωση, λοιπόν, ζητώ, την οποία οφείλετε στο Σώμα, κύριε Υπουργέ», είπε στην πρώτη τοποθέτησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι οφείλετε στους παρόντες, εν πάση περιπτώσει, και στις παρούσες Βουλευτές εξηγήσεις. Και αντί να λέτε ότι σας κάνω μάθημα, θα έπρεπε να εκτιμήσετε ότι σας έδωσα την ευκαιρία. Σας έδωσα την ευκαιρία να απαντήσετε τι είναι αυτές οι νομοτεχνικές υποτιθέμενες βελτιώσεις. Ξέρετε πολύ καλά ότι κατά τον Κανονισμό της Βουλής τέτοιου είδους αλλαγές μπορούν να γίνουν όταν δεν επιφέρουν ουσιώδη τροποποίηση του περιεχομένου και του νοήματος του νομοθετήματος. Μου απαντήσατε παραπλανητικά και παραπειστικά -και αυτό δεν σας τιμά- ότι δήθεν είναι αναρρυθμίσεις. Κληθήκατε από Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους άλλων κομμάτων που συνειδητοποίησαν με την παρέμβασή μου τι επιχειρείτε να κάνετε λέγοντας “νομοθετικές βελτιώσεις”.
Να απαντήσετε συγκεκριμένα γιατί κάνετε αυτή την παρέμβαση αποσύροντας την υποχρέωση ενημέρωσης για τροποποιήσεις των όρων των καθορισμένων υποπαραχωρήσεων προς την ΕΥΠ. Υπάρχει σχετική υποχρέωση στο άρθρο 14 του παραρτήματος. Αφαιρείτε, λοιπόν, αυτή την υποχρέωση, άρα, το εγκαταλείπετε στον πατριωτισμό των υπαλλήλων και στη στελέχωση της ΕΥΠ και την υποκαθιστάτε από μία ανύπαρκτη ενότητα, οντότητα, την Προεδρία της Κυβέρνησης. Έτσι δεν είναι; Ουσιαστικά, δηλαδή, αποσύρετε τον κρατικό έλεγχο από τη διενέργεια τροποποιήσεων των όρων των καθορισμένων υποπαραχωρήσεων. Θεωρείτε ότι αυτό είναι νομοτεχνικό; Δεν είναι πολιτικό; Δεν έχει εθνική σημασία; Δεν έχει στρατηγική σημασία; Και γιατί επιχειρήσατε να παραπλανήσετε την άδεια Βουλή; Τώρα είδα ήρθε και δεύτερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δύο από τους εκατόν πενήντα οκτώ παρόντες. Ο λαός, όμως, ψήφισε 41%, εκατόν πενήντα οκτώ Βουλευτές. Το 41% σας έδωσε 158 Βουλευτές και 158 υποχρεωμένους εκπροσώπους του λαού να είναι εδώ.
Επιχειρήσατε, λοιπόν, να παραπλανήσετε την άδεια Βουλή, λέγοντας νομοτεχνικές βελτιώσεις και επιχειρώντας να μην τις εκφωνήσετε καν. Όταν σας κάλεσα να τις εξηγήσετε, απαντήσατε, μα είναι αναρρυθμίσεις απλές, κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν θα μας κάνετε μάθημα, και όταν κληθήκατε από άλλα κόμματα να απαντήσετε ποιον εξυπηρετείτε και ποιος σας το ζήτησε, είπατε ότι δεν μας το ζήτησε κανείς, ήταν μια παραδρομή», πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη δεύτερη τοποθέτησή της.