Σε άτακτη υποχώρηση υποχρέωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Άδωνη Γεωργιάδη. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπερασπίστηκε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Νικητιάδη για την αήθη επίθεση που δέχθηκε από τον Υπουργό Υγείας και έπειτα πέρασε στην αντεπίθεση. Όχι μόνο κατέρριψε όσα επιχειρήματα είχε χρησιμοποιήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ξεγελάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, για το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, αλλά με μία σειρά επιχειρημάτων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απέδειξε και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά ο Υπουργός Υγείας δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του Συντάγματος και το παραβιάζουν.
“Κύριε Γεωργιάδη, προσπαθήσατε να αποφύγετε να απαντήσετε σε αυτά που σας έθεσα και προσπαθήσατε να αποφύγετε αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και αντιμεταθέτοντας τις ευθύνες. Πρώτα απ’ όλα, αισθάνομαι την ανάγκη, αφού δεν δόθηκε ο λόγος στον βουλευτή, τον κύριο Νικητιάδη, αισθάνομαι την ανάγκη να τον υπερασπιστώ και να σας πω ότι είναι ακραία αηδές να επιτίθεστε σε έναν βουλευτή και να λέτε ότι δήθεν εκείνος θέλει στην Κω, ένας φτωχός άνθρωπος εάν δεν υπάρχουν γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, να μην πηγαίνει, να μην υπάρχει καμία λύση για αυτόν. Αυτό είπατε. Αυτό ήταν το απαύγασμα των επιχειρημάτων σας για να απαντήσετε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει να κάνει με τη δική σας παράλειψη να εξασφαλίσετε το δικαίωμα στην υγεία όλων των πολιτών, με τη δική σας παράλειψη να εγγυηθείτε το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, με τη δική σας παράλειψη να εγγυηθείτε υψηλής υπηρεσίες υγείας και κατάλληλες συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας και για τους εργαζόμενους και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές και για το επικουρικό προσωπικό και για τους ασθενείς βεβαίως, που ό,τι και να πείτε, βιώνουν την πραγματικότητα και γι’ αυτό είναι τόσο μάταιη αυτή η προσπάθειά σας να αντιστρέψετε την πραγματικότητα. Αναφερθήκατε στην Κω. Σας θυμίζω λοιπόν ότι πέρσι στην Κω, μια 63χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε καρότσα αγροτικού, περιμένοντας να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που δεν ήρθε ποτέ. Και σας θυμίζω επίσης ότι από πέρσι τον Ιούνιο μέχρι φέτος τον Ιούλιο, αντί να λύσετε αυτό το θέμα, και εσείς και ο προκάτοχός σας, κύριος Χρυσοχοΐδης, βρίσκετε λύσεις οι οποίες αντιστρατεύονται το συμφέρον και των ασθενών και των εργαζομένων, διότι βάζετε ακατάλληλους, ανεκπαίδευτους και μη πιστοποιημένους ανθρώπους, στρατιωτικούς, πυροσβέστες, δημοτικούς υπαλλήλους και τώρα σπουδαστές που δεν έχουνε πάρει καν πτυχίο, να οδηγούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αυτή είναι η μέριμνά σας για τη δημόσια υγεία; Έτσι ανταποκρίνεστε στην επιταγή του Συντάγματος κατά το άρθρο 5 παράγραφος 5 και κατά το άρθρο 21 που επιτάσσει ότι η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει, κύριε Γεωργιάδη, και όχι να εξασφαλίσει ένα νόμο, να εξασφαλίσει μια πραγματικότητα δημόσιας υγείας.
Επειδή λοιπόν αντιπαρήλθατε τα πάντα αναφερόμενος στην Κω και ίσως δεν προβλέψατε ότι θα αναφερθώ κι εγώ στην Κω, συγκεκριμένα και στο τι δεν έχετε κάνει 13 μήνες, σάς υπενθυμίζω την παρέμβασή μου και θα σας θέσω και μερικά ακόμα στοιχεία. Κι αν έχετε την καλοσύνη στην απάντησή σας, μην μας απαντήσετε για την Αριστερά και πόσο κακή είναι, αλλά απαντήστε για το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, κύριε Γεωργιάδη. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας που είναι εδώ στην Αττική, στον Πειραιά, είναι ένα νοσοκομείο για τους φτωχούς ανθρώπους, είναι ένα λαϊκό νοσοκομείο. Γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν πάρει άδεια από το 2021. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, κύριε Γεωργιάδη, που είναι εδώ στην Αττική, ένα λαϊκό νοσοκομείο για τους φτωχούς ανθρώπους, λειτουργεί το συνολικό προσωπικό με το 51% των οργανικών θέσεων. Το άλλο 49% δεν το έχετε εξασφαλίσει. Υπάρχουνε κατά 49% και νέες οργανικές θέσεις προσωπικού; Και σε λίγο θα μας πείτε ότι αυτό είναι έκτακτες ανάγκες. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, κύριε Γεωργιάδη, εδώ και 12 χρόνια δεν έχει αναθεωρηθεί το οργανόγραμμα με αποτέλεσμα να μην περιέχεται στο οργανόγραμμα η θωρακοχειρουργική κλινική. Η θωρακοχειρουργική, κύριε Γεωργιάδη, με ακούτε; Η θωρακοχειρουργική κλινική δεν είναι στο οργανόγραμμα, αλλά είναι ως παράρτημα της ουρολογικής. Ξέρετε τι άλλο δεν είναι στο οργανόγραμμα; Δεν είναι στο οργανόγραμμα η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Καταλαβαίνετε; Η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών που νοσηλεύει νεογνά από όλη την Ελλάδα, δεν είναι στο οργανόγραμμα. Για ακτινολογικές υπηρεσίες υπάρχουν μόνο δύο γιατροί. Και για να το καλύψετε αυτό, έχετε κάνει σύμβαση με εξωτερική υπηρεσία και γίνονται διαγνώσεις εξ αποστάσεως από γιατρούς που δεν επιλαμβάνονται ποτέ και δεν επικοινωνούν ποτέ με τους θεράποντες. Και οι ασθενείς, εγώ το έζησα αυτό, εσείς δεν ξέρω αν μπορείτε να εμφανιστείτε εκεί, οι ασθενείς είναι σε απόγνωση. Με τραβάγανε και μου λέγανε “ελάτε να δείτε σε ποιες συνθήκες έχουμε τους ανθρώπους μας”, οι συγγενείς, άνθρωποι με βαριτάτες ασθένειες, να στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλον σε κουτιά. Κύριε Γεωργιάδη, συνεπώς, απαντήστε πώς εσείς ανταποκρίνεστε στο καθήκον σας να εξασφαλίσετε δημόσια υγεία, αυτό που κατά το Σύνταγμα οφείλετε και υποχρεούστε και απολογηθείτε επιτέλους για το γεγονός ότι αντί να διασφαλίζετε τα δέοντα, εκθέτετε τους πολίτες και μάλιστα τους πιο φτωχούς πολίτες σε κίνδυνο για τη ζωή τους και για την υγεία τους, εκθέτετε τους γιατρούς σε κινδυνώδεις συνθήκες υπηρεσίας, εκθέτετε συνολικά την κοινωνία σε συνθήκες που δεν αντιστοιχούν σε κοινωνικό κράτους δικαίου. Αυτό που εμείς υπερασπιζόμαστε, αυτό που εμείς θα συνεχίσουμε και με προτάσεις στις οποίες θα αναφερθώ στην ομιλία μου, να προασπίζουμε”, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Άδωνις Γεωργιάδης ακολούθησε την τακτική του υφυπουργού του, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Άκρα του… Άδωνη σιωπή!