Με στόχευση ακριβώς στην καρδιά των πολιτών και των προσδοκιών που έχει η κοινωνία από τους δικηγόρους, η Ζωή Κωνσταντοπούλουανέδειξε από το βήμα του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Υπογράμμισε την έλλειψη κράτους δικαίου και, μάλιστα, κατέκρινε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη για τη χρήση του όρου «περίφημο». Ως μαχόμενη και μάχιμη δικηγόρος, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μνημόνευσε τον Σπύρο Φυτράκη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ως πρότυπο υπερασπιστή των αξιακών αρχών που διέπουν τη Δικαιοσύνη, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από τους συναδέλφους της.
«Θα μου επιτρέψετε να σας απευθυνθώ με την πιο πολύτιμή μου ιδιότητα, μετά από αυτήν του πολίτη, και είναι η ιδιότητά μου της μάχιμης και μαχόμενης δικηγόρου, που συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών, που δεν ξέχασα γιατί επέλεξα τη Νομική, που δεν ξέχασα τι είναι το δίκαιο, όπως και εσείς, οι συνάδελφοί μου, που δίνετε τις μάχες καθημερινά στο πλευρό των πολιτών.
Εσείς, εμείς, οι δικηγόροι, αυτοί οι ενοχλητικοί, που δεν έχουμε ως αποστολή ούτε να συνδιαλεγόμαστε, ούτε να χαριεντιζόμαστε με τις εξουσίες. Δεν έχουμε ως δραστηριότητα να συναλλασσόμαστε και να ικανοποιούμε το αίσθημα δικαίου των πολιτών με φτηνά αντίτιμα.
Χρειάστηκε μία ολόκληρη ώρα ομιλίας χαιρετισμού του Υπουργού και του Υφυπουργού ως εκπροσώπων της κυβέρνησης για να πειστεί, δεν ξέρω, το ακροατήριο από έμπειρους ανθρώπους της δικηγορικής μαχόμενης λειτουργίας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στην Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση φροντίζει για τα δικαιώματα των πολιτών, ότι η νομοθέτηση είναι άριστη, κι ας εισάγεται μεταμεσονυχτίως. συχνά και πάντως λίγο πριν τις 12:00, κι ας μην είναι ποτέ μελετημένη και επαρκής, κι ας συμπληρώνεται κάθε φορά με τροπολογίες επίσης κοντά στα μεσάνυχτα, κι ας διαπιστώνεται κάθε φορά ότι δεν επαρκούσαν αυτές οι φοβερές προβλέψεις των μεταρρυθμίσεων και χρειάζεται να τις συμπληρώσουμε.
Είναι εξίσου βαρύγδουπες οι δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων που ακούμε με τον παταγώδη κρότο της ανεπάρκειας των διατάξεων. Είναι τόσο χαρακτηριστικό ότι η τελευταία φορά που μίλησε επί νομοσχεδίου ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από προχθές, ήταν για να μιλήσει για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη. Μεγάλη μεταρρύθμιση, μάς έρχεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιανού είναι συνεχιστής. Ακούμε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για τον Παναγή Τσαλδάρη, για τον Ανδρέα Παπανδρέου μάς είπε ο κύριος Υπουργός πριν από λίγο, αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης προχθές θυμήθηκε τον Καποδίστρια και τον Όθωνα. Γιατί αυτών τις μεταρρυθμίσεις φέρνει με το κτηματολόγιο, που ήταν το επόμενο νομοσχέδιο για το οποίο μίλησε στη Βουλή.
Είστε λοιπόν συνεχιστές του Όθωνα, του Καποδίστρια, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Παναγή Τσαλδάρη, του Ανδρέα Παπανδρέου;
Πάντως, κύριε Υπουργέ, η ρήση σας ότι οι βελτιώσεις γίνονται…
Δεν το πίστευα, αλήθεια, ότι το άκουσα.
Ότι οι διορθώσεις γίνονται εν κινήσει, εμένα μου θύμισε έναν πρωθυπουργό που είχε προσπαθήσει εν κινήσει να διορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Διορθώσεις εν κινήσει στη Δικαιοσύνη είναι πειράματα σε βάρος και στην πλάτη των πολιτών, σε μια χώρα πολύπαθη, σε μια χώρα που όμως είναι συνδεδεμένη η ιστορία της με την ανάγκη και το αίτημα για Δικαιοσύνη. Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και Μυρσίνη εσύ δοξαστική, μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου.
Και αυτή η κραυγή που μελοποιήθηκε, πηγαίνει στην καρδιά του αιτήματος για Δημοκρατία, για Ελευθερία, για εφαρμογή των κανόνων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, είναι δυνατόν να λέτε για το περίφημο κράτος δικαίου; Για το περίφημο; Για το περίφημο κράτος δικαίου;
Περίφημο είναι, ε; Το είπατε κύριε Υπουργέ και εγώ εξεγείρομαι, γιατί το κράτος δικαίου είναι ιερό, είναι πολύπαθο δυστυχώς, και σίγουρα είναι προς αναζήτηση.
Σήμερα, σήμερα που έχουμε την απόλυτη παραβίαση των κανόνων της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, με μία εισαγγελία του Αρείου Πάγου που συγκαλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών με κραυγαλέο τρόπο, με ανακοινωθέν που παρόμοιό του είχε βγει στη δολοφονία Λαμπράκη, πως όλα καλώς καμωμένα, με μία εισαγγελία του Αρείου Πάγου που την καλύπτει η κυβερνητική εξουσία να μην έρθει στη Βουλή, για ένα ζήτημα που αφορά την καρδιά της Δημοκρατίας, γιατί η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παρακολούθηση εν ενεργεία υπουργών, προσώπων της αντιπολίτευσης, υποψηφίου αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αρχηγού του στρατού, η παρακολούθηση των επικοινωνιών δημοσιογράφων, αποτελεί το ελληνικό Watergate, το οποίο επιχειρείται με τη σύμπραξη αυτή τη στιγμή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, να συγκαλυφθεί.
Και σε ένα συνέδριο δικηγόρων, αυτό το θέμα που αφορά την καρδιά της Δημοκρατίας, πρέπει να απασχολήσει, γιατί εκτός από τη δικηγορία που αξίζουμε, υπάρχει η Δημοκρατία που αξίζουμε, υπάρχει μια κοινωνία που αξίζει Δημοκρατία και Ελευθερία και οι δικηγόροι δεν μπορούν να παραμένουν σιωπηροί.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι εκπρόσωποι των υπερασπιστών των πολιτών, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους και οι δικηγορικοί σύλλογοι στη χώρα μας και ο Δικηγορικός Σύλλογος των Αθηνών, του οποίου είμαι μέλος και είμαι πάρα πολύ περήφανη για αυτό, έχει ιστορικά καταγράψει δημοκρατικούς αγώνες, αγώνες για τη διαφάνεια, αγώνες για τη Δικαιοσύνη και πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα αυτό, της μείζονος απόπειρας συγκάλυψης, με σύμπραξη της εισαγγελικής ηγεσίας. Απόπειρας συγκάλυψης που έχει καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή και έχει καταγραφεί από την πρώτη παρέμβαση του πάλαι ποτέ εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ντογιάκου, που με γνωμοδότησή του επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και να τον απειλήσει ότι η άσκηση των καθηκόντων του θα μπορούσε να αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Οι δικηγόροι δεν μπορεί να επιτρέψουν όλα να τα σκιάζει η φοβέρα και να τα πλακώνει η σκλαβιά. Βεβαίως κύριε Υπουργέ, δεν είναι απαραίτητο να αναγκάζεστε να υποκύπτετε, υπάρχει και η εθελοδουλεία στην Ιστορία. Όμως η Δικαιοσύνη δεν είναι δουλειά, ούτε φυσικά αντικείμενο καμίας τράπεζας, ούτε της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Δικαιοσύνη δεν είναι προϊόν, δεν είναι οικονομικό μέγεθος, δεν είναι αριθμός. Το δίκαιο είναι κάτι βαθύτατα αξιακό, με το οποίο η ψυχή της κοινωνίας και των πολιτών συνδέεται και γι’ αυτό γνωρίζει και μπορεί να αναγνωρίζει καλά, πότε παραβιάζεται το δίκαιο. Γνωρίζει και αναγνωρίζει και μπορεί να αντιλαμβάνεται πότε ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, στην οποία αναφερθήκατε, βγάζοντας όμως την ουρά της κυβέρνησης απ’ έξω
Μα η ατιμωρησία είναι το βασικό προνόμιο των κυβερνητικών στελεχών. Η ατιμωρησία βασιλεύει σήμερα ως προς την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών, για το έγκλημα των υποκλοπών, για πλείστα ζητήματα. Και όταν αναφέρεστε σε μια κοινωνία που ζητά να προστατεύσετε το δικαίωμά της στην ασφάλεια, ασφαλώς γνωρίζετε ότι πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει από την παραβίαση της Δημοκρατίας, από τα τρένα που και σήμερα ακόμη κινούνται χωρίς προϋποθέσεις ασφάλειας και κινδυνεύουν να συγκρουστούν, και άλλα συγκρούονται και προσκρούουν σε δέντρα. Κινδυνεύει, όταν, και μου έκανε τεράστια εντύπωση που δεν είπατε τίποτα γι’ αυτό, όταν πεθαίνουν άνθρωποι σε αστυνομικά τμήματα. Όταν γίνονται παρεμβάσεις στο έργο ανεξάρτητων αρχών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, που επιχειρήθηκε να αλλάξει την παραμονή της κλήσης του αρχηγού του Λιμενικού για την Πύλο.
Όταν αλλάζει αεροπλανικά η σύνθεση της ΑΔΑΕ, την παραμονή της συνεδρίασης, για το πρόστιμο στην ΕΥΠ. Η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, επειδή αρνείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα πολιτικής προστασίας και προστασίας από τις πυρκαγιές, από τις οποίες είναι πολύπαθη εδώ η περιοχή, καίγονται όχι απλώς στρέμματα δάση, ζώα, πτηνά, αλλά και δύο άνθρωποι. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, την ώρα που εσείς επιμένετε ότι η δουλειά του πυροσβέστη είναι εποχική και δεν χρειάζεται να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ναι, είναι συνέδριο δικηγόρων και ξέρετε οι δικηγόροι είναι μέσα στην κοινωνία. Οι δικηγόροι σκιρτούν και εξεγείρονται όταν η κοινωνία αδικείται. Οι δικηγόροι είναι εκείνοι, στους οποίους ακουμπάει η κοινωνία και γι’ αυτό οι δικηγόροι ήταν οι πρώτοι που στοχοποιήθηκαν, όταν στοχοποιήθηκε η κοινωνία από τις απαρχής των μνημονίων. Η πρώτη στους οποίους επιβλήθηκε, σε αυτούς και στους εντολείς τους, αυτός ο σκανδαλώδης φόρος, ΦΠΑ υπηρεσιών, σαν να ‘ναι υπηρεσίες πολυτελείας οι δικηγορικές υπηρεσίες, προς ανάσχεση της προσφυγής των ανθρώπων στη Δικαιοσύνη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή στη Βουλή να είμαι η μοναδική, δεν θα πω γυναίκα πολιτική αρχηγός, αυτό με έχετε ακούσει πολλές φορές να το λέω, να είμαι η μοναδική αρχηγός μαχόμενη δικηγόρος. Και έχω την τιμή από τη θέση μου αυτή, μαζί με την κοινοβουλευτική μας ομάδα, την ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας, να υπερασπιζόμαστε αυτά που και εσείς καθημερινά υπερασπίζεστε στις αίθουσες των δικαστηρίων, τα δικαιώματα της εγγύησης της Ελευθερίας. Να υπερασπιζόμαστε την κοινοβουλευτική λειτουργία απέναντι στην έκτακτη νομοθέτηση. Θέλω να σας πω ότι πρέπει να έχουν φτάσει τα 100 τα νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί από τις εκλογές του Ιουνίου του ’23 και στα 100 αυτά νομοσχέδια, ούτε ένα δεν έχει εισαχθεί με την κανονική διαδικασία, όλα με σύντμηση προθεσμιών.
Έχω την τιμή πάντα να προτείνω να καλούνται φορείς και μάλιστα είχα την τιμή να συμβάλλω, να προκαλέσω την επαναπρόσκληση των φορέων μέσα στη Βουλή, γιατί μέχρι και το ’23 εφάρμοζε η κυβέρνηση την εξ αποστάσεως σύνδεση, ως μέτρο κατά της πανδημίας το ’23, να μην μπαίνουν οι φορείς και οι πολίτες στη Βουλή. Έχω την τιμή να προτείνω κάθε φορά να προσκαλούνται οι δικηγορικοί σύλλογοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Ο κύριος Αχιλλέας Ζήσης δεν έρχεται πλέον, βέβαια, γιατί φοβάται ότι θα ερωτηθεί για το πόρισμα σε σχέση με τις υποκλοπές.
Έχω την τιμή να αντιπαρατίθεμαι και να ανθίσταμαι σε εκτρωματικά νομοσχέδια μαζί με την ομάδα μας και μαζί με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως ήταν το εκτρωματικό φορολογικό νομοσχέδιο που στοχοποίησε τους δικηγόρους και συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν άκουσα λέξη γι’ αυτό στη μία ώρα τοποθέτησης. Στοχοποίησε τους δικηγόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σαν κλέφτες, που πρέπει αυτοί να στοχοποιηθούν, απέναντι στις ρυθμίσεις των νέων κωδίκων που ήταν εντελώς πρόχειρες, προβληματικές, αντιδραστικές και υποκριτικές. Ωφέλησαν όμως κάποιους, μεταξύ των οποίων και οι κατηγορούμενοι του κόμματος των Σπαρτιατών, που απόλαυσαν μια αναβολή της δίκης τους, λόγω αλλαγής αρμοδιότητας.
Απέναντι σε ρυθμίσεις όπως οι ρυθμίσεις της ενοποίησης, δήθεν, του πρώτου βαθμού, που έχει στείλει πραγματικά ένα μήνυμα αντίδρασης και έλλειψης σεβασμού στην αξιοπρέπεια μιας μερίδας δικαστικών λειτουργών και έχει ταυτόχρονα, όλο αυτό το έκτρωμα, προκαλέσει τεράστια, προβλέψιμα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στην καθημερινότητα των δικηγόρων που μάχονται στο πλευρό των πολιτών.
Απέναντι στις ρυθμίσεις του κτηματολογίου, από τις οποίες κινδυνεύει πια η περιουσία όλων των πολιτών και η δημόσια περιουσία. Απέναντι στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και την αναγκαστική εκτέλεση, και πραγματικά ανατρίχιασα από τις αναφορές του Υπουργού. Είναι καφκικό για τα funds το πλαίσιο αρπαγής των περιουσιών των πολιτών; Προστατέψτε, όπως οφείλετε, την πρώτη κατοικία των απλών ανθρώπων και πάψτε αυτήν την παράδοση της περιουσίας, που οι άνθρωποι την συνέλεξαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους. Δεν έχουν όλοι, κύριοι, τη δυνατότητα να χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ και να κάνουν πάρτι.
Οι απλοί άνθρωποι, έχουν έρθει ανυπαίτια και από τα μνημόνια και από την πανδημία, σε θέση οφειλής και οφείλετε να τους προστατέψετε, όχι να τους παραδίδετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι άκουσα για πολλοστή φορά ότι τώρα θα εξομαλυνθούν τα πάντα, όπως άκουσα παραμονές της έναρξης του δικαστικού έτους, ότι 16 Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν όλα στην εντέλεια και δεν ήξερα να γελάσω ή, να κλάψω. Όταν επισκέφτηκα τους πρώην ειρηνοδίκες στο πρώην Ειρηνοδικείο εκείνη τη μέρα, μετά τη διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν πίστευα αυτά που άκουγα. Δικαστές που δεν ήξεραν πώς να αποκαλέσουν τον εαυτό τους, χωρίς σφραγίδες, χωρίς email, χωρίς έγγραφα, έντυπα, χωρίς κανενός είδους συντονισμό, όλοι στον αέρα. Όπως θα ξέρετε εξάλλου, για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμιστικές, απορρυθμιστικές θα έλεγα εγώ, προβλέψεις αυτού του νομοθετικού εκτρώματος, προβλέφθηκε ακόμη και να πάρουνε τους εκπαιδευόμενους εισαγγελείς από τη Σχολή Δικαστών τρεις μήνες πριν, το Φλεβάρη, και να τους βάλουνε σε διαδικασία κανονικής άσκησης εισαγγελικών καθηκόντων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Αυτά δεν ξέρω αν καθιστούν το κράτος δικαίου… Πώς το είπατε; Περίφημο; Δεν ξέρω, λοιπόν, αν καθιστούν το κράτος δικαίου περίφημο. Ξέρω όμως ότι συγκροτούν πραγματικά μια καθημερινότητα και μια συνθήκη πραγματικής, έμπρακτης αμφισβήτησης του δικαιώματος του πολίτη για δικαστική προστασία, του δικαιώματος του πολίτη σε πραγματική προσφυγή, του δικαιώματος στην ασφάλεια δικαίου, του δικαιώματος όλων στο δίκαιο, στην αξιοπρέπεια, στην Ελευθερία.
Η Δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση του ΟΟΣΑ και απορώ, που προσπάθησε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να μας πείσει ότι αφού υπάρχουνε κάποια διαπιστευτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, τι δουλειά έχει; Και του ΟΟΣΑ, τι δουλειά έχει για τη Δικαιοσύνη; Όλα είναι καλώς καμωμένα για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Και ας μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους οι πυρόπληκτοι και οι οικογένειες των θυμάτων από το Μάτι ακόμα και σήμερα. Και ας μην μπορούν να βρουν το δρόμο για να δικαστούν οι κυβερνητικοί υπαίτιοι, οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες του εγκλήματος των Τεμπών, στην υπόθεση των οποίων κάνατε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από το Συμβούλιο Εφετών και δίνοντάς την στον εισαγγελέα για την παραπομπή, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από το Τριμελές Εφετείο και δίνοντάς την στο Μονομελές, αλλάζοντας συνολικά μια σειρά δικαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων, που στην πραγματικότητα σάς προκάλεσαν μεγαλύτερη ανησυχία για την πιθανότητα την υπόθεση να δικάσει, τελικά όπως πρέπει το Ειδικό Δικαστήριο.
Γιατί όταν μιλάτε κύριε Φλωρίδη και κύριε Μπούγα για ατιμωρησία, πρέπει να ξέρετε ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση ατιμωρησίας που μαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι η επιχείρηση προστασίας του κυρίου Κώστα Καραμανλή και του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και των συν αυτής από τις ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι φυσικά και η Δικαιοσύνη δεν είναι υλικό αγαθό. Όμως ακούγοντας την απαξίωση του κυρίου Υπουργού για τις λαμαρίνες που θα τις βγάλει, θα ήθελα να θυμίσω ότι ακόμη στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι δικογραφίες μεταφέρονται με καρότσια του σούπερ μάρκετ, ότι ακόμη στα περισσότερα δικαστήρια υπάρχουν ατελείωτες ουρές και ότι με την αποψίλωση των δικαστηρίων και με το σμπαράλιασμα της αποκέντρωσης στη Δικαιοσύνη, οι πολίτες έχουν ολοένα και δυσκολότερη πρόσβαση στα δικαστήρια για την προστασία τους, ολοένα και ακριβότερη πρόσβαση στα δικαστήρια, όχι μόνο για τα έξοδα μετάβασης, αλλά και για τα απανωτά χαράτσια προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω με προτάσεις, γιατί έχω μάθει όχι μόνον να τοποθετούμαι, όχι μόνο να αντιλέγω, αλλά και να προτείνω και νομίζω ότι είναι μια άριστη στιγμή, κύριε πρόεδρε και κυρίες και κύριοι πρόεδροι και κυρία πρόεδρε του συλλόγου, που χαίρομαι που είστε γυναίκα, όπως χαίρομαι που υπάρχουν αρκετές γυναίκες πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων.
Θα κλείσω, λοιπόν, με προτάσεις, γιατί νομίζω ότι προσήκει από αυτό το συνέδριο δικηγόρων να υπάρχουν και πρωτοβουλίες. Οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο δικηγορικός κόσμος δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός για τη διάπραξη εγκλημάτων, όπως και για τον κλονισμό της δημοκρατικής λειτουργίας.
Προτείνω να συγκαλέσετε ένα συνέδριο για τη διαφάνεια, για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και για το μείζον ζήτημα των υποκλοπών, με θεσμική συμμετοχή, με πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων και με αίτημα των δικηγόρων να φωτιστεί επιτέλους αυτή η σκοτεινή παρακρατική υπόθεση.
Προτείνω επίσης να αναλάβει ο δικηγορικός κόσμος και οι δικηγορικοί σύλλογοι πρωτοβουλία για την αποτελεσματική πάταξη της έμφυλης βίας και της κακοποίησης των γυναικών.
Οι γυναικοκτονίες έχουν εκτιναχθεί στη χώρα μας.
Η τελευταία φορά που ακούσαμε αναγγελίες για την έμφυλη βία, ήταν με την αφορμή ενός γνωστού δικηγόρου που ενεπλάκη σε υπόθεση έμφυλης βίας. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί οι πρωτοβουλίες, ούτε έχουν θεσμοθετηθεί οι απαιτούμενες διατάξεις για την αποτελεσματική προστασία των γυναικών και των παιδιών από την κακοποίηση. Είναι υπόθεση των δικηγόρων και είναι δουλειά των υπερασπιστών, γιατί οι δικηγόροι δεν είναι το πρότυπο εκείνων που επιθυμούν τα κότερα και τα πλούτη. Είναι το πρότυπο του Σπύρου Φυτράκη, του συναδέλφου μας που χάσαμε πριν από λίγο καιρό και αποτέλεσε ο ίδιος υπόδειγμα υπερασπιστή.
Έρχομαι στην τρίτη από τις τέσσερις συνολικά προτάσεις μου. Και η τρίτη πρόταση έχει να κάνει, κύριε πρόεδρε, ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσες φορές έχω απευθυνθεί σε εσάς, για το θέμα αυτό, είναι μείζον, ειδικά σε μία περίοδο που αμφισβητούνται τα δικαιώματα και το ίδιο το δικαίωμα των πολιτών, να αμφισβητούν, να αντιπαρατίθενται με την εξουσία και να έχουν υπεράσπιση. Πρωτοβουλία για τη θεσμική θωράκιση των υπερασπιστών και των δικηγόρων ως υπερασπιστών, το λέω και ως μαχόμενη δικηγόρος, που συχνά βιώνω, και αν το βιώνω εγώ μία φορά, είναι σαφές πώς το βιώνουν και πόσο στοχοποιούνται όλοι οι συνάδελφοι, τη στοχοποίηση. Πολύ πρόσφατα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου εστάλησαν από την κυβέρνηση 30 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, για να αντιμετωπίσουν πολίτες, που υπερασπίζονταν το περιβάλλον και τη δικηγόρο τους, εμένα. Και όταν διαμαρτυρήθηκα γι’ αυτό, εισέπραξα και την απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη “και ειδικές δυνάμεις θα στείλουμε, για να γλιτώσουμε από εσάς” και του απάντησα ότι “και αλεξιπτωτιστές να στείλετε και το Θεό τον ίδιο να στείλετε, από εμένα δεν γλιτώνετε”.
Τέταρτη και τελευταία πρόταση. Είπατε κάτι; Εξαρτάται. Εξαρτάται. Τέταρτη και τελευταία πρόταση. Τέταρτη και τελευταία πρόταση. Μετά θα μου πείτε και πώς σας λένε και θα σας απαντήσω. Τέταρτη και τελευταία πρόταση.
Χαμογελάω, αλλά δεν είναι για αστείο αυτό που θα πω. Είναι και αναλογεί στους δικηγόρους της χώρας και στο δικηγορικό κόσμο της χώρας, η πρωτοβουλία για την προστασία της Ειρήνης, για την προστασία των αμάχων και των θυμάτων, των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων και των θυμάτων γενοκτονίας, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στην Παλαιστίνη.
Όταν ξεκίνησα τη δικηγορία μου στους πρώτους μήνες, ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Δημήτρης Παξινός, μου είχε ζητήσει να συντάξουμε, και το κάναμε, μία μήνυση για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονταν στο Ιράκ. Και συντάξαμε τη μήνυση και κατατέθηκε η μήνυση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Πήγαμε τον Ιούλιο του 2003, ήταν και ο Θοδωρής ο Μαντάς, που τον βλέπω να συγκατανεύει, και καταθέσαμε λοιπόν αυτή τη μήνυση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που κατευθυνόταν και κατά Μπους και Μπλερ στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Είναι μία ιστορική ενέργεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που στην πορεία του χρόνου δικαιώθηκε, καθώς αφενός η Βουλή των Λόρδων διέγνωσε ότι είχαν διαπραχθεί εγκλήματα, ο δε Μπλερ αναγκάστηκε να ομολογήσει την ευθύνη του, πολλά χρόνια μετά και αυτό τον συνοδεύει. Τότε βέβαια μας θεωρούσαν γραφικούς. Η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τότε είχε εκδώσει ένα πόρισμα που έλεγε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, αλλά προκρίνουμε να ασχοληθούμε με άλλα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται στην Αφρική.
Σήμερα δεν μπορούμε άλλο να σιωπούμε και προτείνω και σας προτείνω, οι δικηγόροι της χώρας, την ώρα που δικηγόροι και επιφανείς σύλλογοι και κράτη, όπως η Νότια Αφρική, ενεργοποιούνται για την διεθνή ποινική ευθύνη, να πράξουμε το καθήκον μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας απευθύνομαι με μεγάλο αίσθημα σεβασμού για αυτό που κάνετε και κάνουμε, για αυτό που είναι ο δικηγόρος, για αυτό που υπηρετούμε, και ας μην αφήσουμε ποτέ εκείνοι που περιφρονούν το δίκαιο να τσαλαπατήσουν την προσδοκία των πολιτών για δικαιοσύνη. Σας ευχαριστώ», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.