«Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις όνειδος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βρέθηκαν στην Ελλάδα δικαστές που αποτίμησαν την ανθρώπινη ζωή περίπου 1.000 ευρώ για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες.
«Αυτό που έγινε σήμερα είναι ντροπή για τη δικαιοσύνη. Είναι ντροπή για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας. Σήμερα συντελέστηκε μία κακοδικία. Έχοντας προσωπική αντίληψη των γεγονότων, της δικογραφίας, των στοιχείων που υπήρχαν, με τα οποία θα έπρεπε να καταδικαστούν όλοι εκείνοι που αθωώθηκαν. Των στοιχείων που υπήρχαν, με βάση τα οποία θα έπρεπε όλοι να δικάζονται για κακουργήματα και όχι για πλημμελήματα. Των στοιχείων που υπήρχαν και επέβαλλαν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, για να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα δολοφονημένα από την παραβίαση των στοιχειωδών υποχρεώσεων εκείνων που η πολιτεία έχει εμπιστευτεί θεσμικά να μεριμνούν για τις ζωές μας.
Πριν από 15 μήνες, όταν κατέθετα ως μάρτυρας επί πέντε, επί τέσσερις ημέρες εδώ σε αυτή την αίθουσα, πριν τα Τέμπη, είπα ότι η ατιμωρησία είναι εκείνη που παράγει νέα εγκλήματα και αν δεν υπάρξει τιμωρία για το Μάτι, θα έχουμε νέο έγκλημα. Συνέβησαν τα Τέμπη. Και πάλι παρακολουθούμε τη διαφθορά που σκοτώνει, τη διαφθορά που αφήνει απροστάτευτους ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί ή να πνίγονται αβοήθητοι. Πάλι παρακολουθούμε την ίδια διαφθορά και τη διαπλοκή να συνωμοτούν για να αθωωθούν ή να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για το Μάτι, ώστε στη συνέχεια, συμψηφιστικά, να γίνει το ίδιο και για τα Τέμπη.
Εγώ θέλω να πω ξεκάθαρα: Αυτό που συνέβη ήταν κακοδικία. Ως δικηγόρος, λειτουργός της δικαιοσύνης, ως βουλευτής και πρόεδρος κόμματος, ως πολίτης αυτής της χώρας, ζητώ να ελεγχθεί με ποια διαδικασία το κακούργημα έγινε πλημμέλημα, με ποια διαδικασία μπήκαν βουνά εμποδίων στον ανακριτή που ζητούσε να γίνει κακουργηματική η κατηγορία, με ποια διαδικασία εμφανίστηκε ένας ουρανοκατέβατος εισαγγελέας να κάνει έφεση όταν έκριναν τρεις δικαστές ότι πρόκειται για κακούργημα, και με ποια διαδικασία μία πρόεδρος, η οποία κληρώθηκε, υποτίθεται, για να δικάσει την υπόθεση του Φαλήρου, με εμπλοκή της Πυροσβεστικής, με θανάτους, κληρώθηκε για να δικάσει την υπόθεση της Μάνδρας, με εμπλοκή της Πυροσβεστικής, με εμπλοκή της Περιφέρειας, με εμπλοκή της κυρίας Δούρου.
Η δίκη τότε αναβλήθηκε για κώλυμα που προέκυψε διαρκούσης της εκδίκασης. Πώς η ίδια αυτή δικαστής κληρώνεται και προεδρεύει στην υπόθεση για το Μάτι και δίνει εξ αρχής σήμα, σε εμένα ήταν απολύτως ορατό και για αυτό το είπα και στη διάρκεια της κατάθεσής μου, δίνει εξ αρχής σήμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διερεύνηση.
Η μόνη αποδεκτή απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή θα ήταν να κρίνει ότι πρόκειται για κακούργημα και να παραπέμψει την υπόθεση αρμοδίως. Αυτό το δικαστηριακό ξέπλυμα που παρακολουθήσαμε είναι ντροπή, είναι ταυτόχρονα και έγκλημα σε βάρος της δικαιοσύνης και σε βάρος του κράτους δικαίου.
Ξέρω πολύ καλά ότι σήμερα χαίρονται πολλοί. Χαίρονται οι κυβερνητικοί και πολιτικοί υπαίτιοι για το Μάτι, αυτοί για τους οποίους δεν έγινε ποτέ προανακριτική επιτροπή, αυτοί που ποτέ δεν κρίθηκαν και δεν θα κριθούν από τη δικαιοσύνη γιατί η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση δεν κατέθεσε ποτέ αίτημα για να δικαστούν. Χαίρονται και οι σημερινοί υπαίτιοι και για τα Τέμπη και για το Μάτι, διότι θεωρούν ότι αυτό αποτελεί τη βάση της διαιώνισης ενός καθεστώτος ατιμωρησίας στην πατρίδα μας.
Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δημοκρατία, ούτε κοινωνική ευημερία, ούτε κοινωνική ηρεμία. Η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων που θρήνησαν τους δικούς τους ανθρώπους, ήταν η ελάχιστη αντίδραση που θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτή την πρόκληση στο κοινό αίσθημα δικαίου. Η αντίδραση και η κατακραυγή προς το δικαστήριο ήταν το ελάχιστο που πρέπει να περιμένει κανείς όταν παραβιάζεται τόσο στεγνά το αίσθημα δικαίου.
Είναι επιβεβλημένο: Πρώτον, να ελεγχθεί η κακοδικία. Δεύτερον, να γίνει έφεση στην υπόθεση αυτή. Τρίτον, να λογοδοτήσουν όλοι εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την κακοδικία. Και τέταρτον, το μήνυμα της επιβράβευσης του εγκλήματος να μην περάσει. Να περάσει το μήνυμα των συγγενών ότι η δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο. Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε. Στην δική μου κρίση δεν δικαιούται να φέρει τον τίτλο της λειτουργού της δικαιοσύνης η συγκεκριμένη πρόεδρος και θεωρώ ότι πρέπει να ελεγχθεί και θα πρέπει συνολικότερα να φωτιστεί με ποιες διαδικασίες έχουν οριστεί τα δικαστικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην πλημμεληματοποίηση αυτής της κακουργηματικής υπόθεσης, αυτού του εγκλήματος, που αν δεν τιμωρηθεί, διαρκώς θα επαναλαμβάνεται. Σάς ευχαριστώ», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οργή στην κοινωνία
Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας προκάλεσε την οργή όλης της κοινωνίας. Πολίτες σε κάθε γωνιά της Αθήνας δεν μπορούσαν να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που έκανε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Βασιλική Πολύζου με συνανθρώπους μας σε καφενείο στην Ανάκασα των Αγίων Αναργύρων. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!