Παρά το bullying που επιχείρησαν να της κάνουν ο Αθανάσιος Μπούρας ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου όχι μόνο αιτιολόγησε την ψήφο της για τη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά κατήγγειλε όλες τις συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει την απόλυτη αντίρρησή της στη διαδικασία που τηρήσατε, την απόλυτη αντίρρησή της στην παραβίαση των κανόνων της διαφάνειας, διότι ήδη συνομολογήθηκε ότι έγινε μία παρασκηνιακή διαδικασία, όχι μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης. Μην κάνετε, σας παρακαλώ σε μένα αυτού του είδους τα νταηλίκια. Αφήστε με να αιτιολογήσω την ψήφο μου. Αφήστε με να αιτιολογήσω την ψήφο μου παρακαλώ. Μην χειρονομείτε κύριε Μπούρα. Μη χειρονομείτε. Δέχτηκα πάρα πολλές προσβολές, για τις οποίες δε μου δώσατε τον λόγο εσείς, που θίγεστε επιλεκτικά. Παράκληση, πάρα πολύ. Θέλω να αιτιολογήσω την ψήφο μου, όπως δικαιούμαι και όπως επιβάλλει η Δημοκρατία. Για τους λόγους… Κύριε Γεωργιάδη, έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, και για τη Δημοκρατία και για τη Διαφάνεια. Θα επιτρέψετε εμείς να έχουμε άλλη αντίληψη για τη Δημοκρατία; Επιτρέψτε μου λοιπόν, χωρίς να με διακόπτετε, γιατί δε προβλέπεται αυτού του είδους το bullying… Αυτού του είδους το bullying, στη διαδικασία της γνώμης και της ψήφου, δε προβλέπεται. Επιτρέψατε επανειλημμένες προσβολές, μου στερήσατε τον λόγο, ακόμη και επί προσωπικού, για τα αίσχη που ακούστηκαν, και τώρα ζητώ να αιτιολογήσω την ψήφο μου, για μια σκανδαλώδη διαδικασία.
Δεν είναι ωραία η εικόνα που δίνετε δυστυχώς, κύριε Γεωργιάδη, ούτε η δική σας. Δεν είναι ωραία αυτή η εικόνα. Ούτε και το να προσκαλείτε τρεις, τρεις προτεινόμενους να, βρίσκονται σε αυτή τη συνθήκη την ώρα που τοποθετούμε επί της πρότασής σας για αυτούς. Δεν είναι ωραία η εικόνα που δίνετε. Δεν είναι ωραία η εικόνα που δίνετε. Διαταγές από εσάς δεν δέχομαι κύριε Γεωργιάδη.
Διαταγές από εσάς που ανακάθεστε κιόλας και μου θυμίζετε άλλες εικόνες, δεν δέχομαι.
Βλέπω ότι ο Υπουργός που διατάζει δεν σας ενοχλεί την ώρα που ψηφίζω.
Εγώ είμαι σε απόλυτη ηρεμία και προσπαθώ μετ’ εμποδίων να αιτιολογήσω την ψήφο. Και να, τοποθετηθώ, όπως ζήτησα κατ’ επανάληψη, διαρκούσης της διαδικασίας. Λοιπόν, συνεχίζω. Αντιλέγουμε στη διαδικασία και προβάλλουμε ένσταση. Αντιλέγουμε στην παραβίαση των κανόνων της διαφάνειας, διότι όλα αυτά που επέλεξε ο κύριος Γεωργιάδης και εσείς να ειπωθούν στο τέλος χωρίς αντίλογο, θα έπρεπε να έχουν γνωστοποιηθεί στη Βουλή και δεν υπήρξε καμία διάδραση μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής. Υπήρξε παρασκήνιο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απαράδεκτο. Συνολικά σε σχέση με τους προτεινόμενους, κρίνονται από την εφεκτική στάση που τήρησαν σε μείζονα ζητήματα, γιατί η διαδικασία, με την οποία προτείνονται και αυτά τα οποία λέγονται, τα αδιανόητα που λέγονται..
Κύριε Γεωργιάδη, εγώ υπερασπίζομαι όλα τα μωρά και τα παιδιά θύματα, είτε είναι πολίτες του Ισραήλ, είτε είναι Παλαιστίνη. Και όλα τα παιδιά και τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου έχω υπερασπιστεί. Εσείς έχετε πρόβλημα να υπερασπιστείτε κάποια παιδιά και κάποια μωρά και είπατε “καλά τους έκαναν” και “πολύ καλά τους έκαναν”.
Βεβαίως, θα συνεχίσω αν θέλετε, μη με διακόπτετε κύριε Μπούρα, για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Για την κυρία Κριάρη που δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και το θεώρησε πολιτικό και δεν θέλησε επίσης να απαντήσει και στο ερώτημα του πώς τοποθετείται στο νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο και την τεκνοθεσία. Για τον κύριο Λαζαρίδη, στον οποίο αναφέρθηκα και διαστρέβλωσε τα λόγια μου ο κύριος Πέτσας, αρκεί να αναφέρω ότι δεν καταδίκασε το χθεσινό περιστατικό, κύριε Γεωργιάδη, κακοποίησης προς τη συνεργάτη σας και είναι ο ίδιος ο οποίος απευθυνόμενος σε μένα έλεγε “δεν έχεις παιδιά και γι’ αυτό δεν μπορείς να μιλάς για τα Τέμπη”. Αυτά είναι που πράγματι έγιναν, κύριε Πέτσα. Λοιπόν, για μένα, όταν επιστήμονες δυσκολεύονται τόσο πολύ να πάρουν θέση για μείζονα ζητήματα, υπάρχει μείζον ζήτημα και γι’ αυτό η ψήφος μας θα ήταν «παρών», αλλά κρίνοντας αυτή τη στάση, την οποία θεωρώ ηθικά και επιστημονικά προβληματική, να είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία διορισμού που να μην παίρνουμε θέση σε ζητήματα αρχής, η ψήφος μας είναι κατά», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου..