«Ευθύτατα, θα σας απαντήσω: Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, διότι, την κυβέρνηση, δεν την απασχολεί να λύσει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Την απασχολεί να εξαπατήσει, να κοροϊδέψει, να κερδίσει χρόνο και να έχει, για μεγαλύτερο διάστημα, πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και του δημοσίου ταμείου για να κάνει business», απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ερώτημα της Κάτιας Μακρή αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ανακουφίσει τους πολίτες, οι οποίες στενάζουν από την τριετή ακρίβεια, η οποία πλήττει όλα τα νοικοκυριά.
Με γλώσσα που κόκαλα δεν έχει, μα κόκαλα τσακίζει, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίαςαποδόμησε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξής της στον Real FM 98,7 όλο το κυβερνητικό αφήγημα. Παρά την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου, ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα. Εξήγησε, μάλιστα, στη δημοσιογράφο από πού αντλεί την αισιοδοξία της.
«Καλή δύναμη, εδώ θα πω, και να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χαμογελάσουμε με την καρδιά μας», είπε και υπογράμμισε τον ρόλο της νέας γενιάς. «Εγώ είμαι φύσει αισιόδοξη, επειδή είμαι μαχήτρια. Από μέσα μου, αλλά και από τους ανθρώπους που ελπίζουν. Και να σας πω την αλήθεια, και από τη νέα γενιά, γιατί μαθητές, φοιτητές, είναι πάρα, πάρα πολύ ενεργοί και διεκδικητικοί και αισιόδοξοι, παρά τη δυσκολία που βιώνουν. Είμαι σε τακτικότατη επαφή μαζί τους, και χθες είχαμε συναντήσεις. Και νομίζω ότι όσο οι άνθρωποι δεν παραιτούνται και όσο οι άνθρωποι διεκδικούν, και όσο δεν αποδέχονται ως μοίρα τους, αυτό το οποίο τους επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις, όχι μόνο οι σημερινοί, όσο λοιπόν οι άνθρωποι δεν συμβιβάζονται, τόσο υπάρχει ελπίδα. Και εγώ, προσωπικά, το ξέρετε, η Πλεύση Ελευθερίας, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ούτε πρόκειται να επαναπαυθούμε, ούτε και να παραιτηθούμε».
Για την ακρίβεια και τις κυβερνητικές παλινωδίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Ευθύτατα, θα σας απαντήσω: Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, διότι, την κυβέρνηση, δεν την απασχολεί να λύσει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Την απασχολεί να εξαπατήσει, να κοροϊδέψει, να κερδίσει χρόνο και να έχει, για μεγαλύτερο διάστημα, πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και του δημοσίου ταμείου για να κάνει business. Αυτή είναι, δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα, που καλό είναι να την λέμε. Να σκεφτείτε, κυρία Μακρή, μιας και έτσι, μιλήσατε για σχέδιο, να σκεφτείτε ότι χθες, έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, μετά από αυτόν τον Αύγουστο, που κάηκε η Αττική, από δασική πυρκαγιά, που έφτασε στον αστικό ιστό η φωτιά, και σκότωσε μια γυναίκα εργαζόμενη, μετά από όλη την καταστροφή, μετά από τις περσινές πλημμύρες, η κυβέρνηση έφερε, χθες, ως δεύτερο νομοσχέδιο, αυτή την καινούρια σεζόν, ένα πρωτόκολλο του ΟΗΕ για το περιβάλλον, ξέρετε, ποιας χρονολογίας; Του 2003. Θα έπρεπε να το φέρει το Υπουργείο Πολιτισμού ως στοιχείο της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας αυτό το πρωτόκολλο. Είναι τέτοια η αδιαφορία και τέτοια η απρονοησία και τέτοια, δυστυχώς, η κοροϊδία, που δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Το σχέδιο προϋποθέτει, πρώτον, συγκροτημένη οικονομική πολιτική, και εκλογικευμένη φορολογική πολιτική. Μου είπατε αυτό το οποίο διοχετεύει η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης κάνει κάποιες δηλώσεις, κλείνοντας το μάτι, ότι θα κάνει διορθώσεις στο φορολογικό. Μα το φορολογικό, ήταν, βέβαιο ότι θα αποδεκάτιζε ένα κομμάτι της κοινωνίας ζωντανό, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους ανθρώπους, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης και τους οποίους η κυβέρνηση τους ζωγραφίζει σαν κλέφτες και μπαταχτσήδες για να κρύψει τα δικά της λάθη».
Για τη φορολογική πολιτική, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε ότι «επειδή είμαι δικηγόρος και έχω ζήσει, πολύ, δύσκολες εποχές για τους δικηγόρους, που κατέθεταν μαζικά, σε όλη την περίοδο των μνημονίων, τα ξέρετε, κατέθεταν μαζικά τα χαρτιά τους, γιατί δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν ούτε την ασφάλισή τους. Πηδούσαν από τις γέφυρες και από τις ταράτσες και αυτοκτονούσαν. Δεν είναι τα πράγματα τόσο μονοσημαντικά. Φυσικά, υπάρχει σε όλο το φάσμα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν και υπάρχουν εκείνοι που παλεύουν. Δεν μπορεί, όμως, να χαρακτηρίζονται ολόκληρες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες με τέτοιου είδους τεχνάσματα. Ο κύριος Χατζηδάκης, είναι εκείνος, που δεν είχε πληρώσει, ως δικηγόρος, τις εισφορές του στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Μπορεί να κουνάει το δάκτυλο; Και, κυρίως, για μένα, για να μιλήσουμε…».
Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να αποκτήσει και ο Έλληνας φορολογική συνείδηση. Με ευθείες βολές προς το κράτος και σε όλες τις κυβερνήσεις, που αδιαφορούν για την κοινωνία.
«Θα σας πω: Το πρώτο είναι ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αντίκρισμα. Δηλαδή, πρέπει τα δημόσια έσοδα να δαπανώνται για δημόσιους σκοπούς. Να έχουμε δημόσιες δαπάνες οι οποίες αντιστοιχούν στα έσοδα από τη φορολογία. Να βλέπει ο κόσμος ότι έχει νοσοκομεία, ότι έχει δρόμους, ότι έχει σχολεία, ότι έχει δομές, για να εμπιστευτεί το κράτος και να αναπτύξει φορολογική συνείδηση. Γιατί η πρώτη προϋπόθεση για την φορολογική συνέπεια, είναι η φορολογική συνείδηση και η συνέπεια του κράτους. Το δεύτερο είναι να έχουμε μια κυβέρνηση αξιόπιστη. Μπορεί να πείσει η Νέα Δημοκρατία, που χρωστάει 1.2 δις€ , ότι είναι εκείνη η οποία εκπροσωπεί τη συνέπεια και την εντιμότητα; Όχι. Τρίτον, μπορεί ο κύριος Χατζηδάκης ο οποίος ήταν παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ και από τον predator και μας λέει, η δικαιοσύνη ότι καλώς παρακολουθήτω; Άρα, προφανώς αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Μπορεί ο κύριος Χατζηδάκης, ο οποίος δεν μιλάει, δεν αντιδρά, δεν έχει ασκήσει τα δικαιώματά του να δει γιατί παρακολουθήτω; Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να εκπροσωπεί την οικονομική πολιτική και τη φορολογική πολιτική της χώρας μας;», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε, το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν με γενναίο τρόπο τα εισοδήματα και φυσικά το κράτος έχει δύο άμεσους τρόπους να το κάνει. Ο ένας είναι η άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, που σας θυμίζω ότι κόπηκε το 2012 με το πρόσχημα ότι είναι μία εντελώς, προσωρινή περικοπή χάριν εξορθολογισμού δημοσιονομικού και έχουμε φτάσει 12 χρόνια μετά να είμαστε στο ίδιο σημείο και να μην έχουν επανέλθει. Ο δεύτερος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο τρίτος είναι ένα φορολογικό σύστημα πολύ πιο δίκαιο, με φορολόγηση, ας πούμε, των υπερκερδών των τραπεζών, τα οποία είναι τεράστια και δεν νοείται να μην φορολογούνται. Ο τέταρτος είναι η διεκδίκηση για το δημόσιο ταμείο των αξιώσεων του κράτους. Έχουμε ένα κράτος, το οποίο βγάζει με πλειστηριασμούς έξω από τα σπίτια τους άτομα με αναπηρία, ευάλωτους ανθρώπους, συνταξιούχους, ανέργους και την ίδια ώρα δεν διεκδικεί από τις ζημιές, από τις εξοπλιστικές εταιρείες, από τη Novartis, από το Γερμανικό κράτος για τα εγκλήματα των Ναζί. Δεν διεκδικεί. Μα, δεν μπορεί να διαχειρίζεσαι το δημόσιο ταμείο και να μην ασκείς τις αξιώσεις του κράτους».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
«Εγώ θεωρώ, ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να εδράζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε τέτοιου είδους υποκειμενισμούς. Μου λέτε να φορολογήσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ζήτημα είναι ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα. Είναι αλήθεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή οι έμποροι, οι πωλητές στις λαϊκές αγορές, αυτή είναι το πρόβλημα της οικονομίας, ή με το να λέμε ότι οι μεγαλογιατροί και οι μεγαλοδικηγόροι φοροδιαφεύγουν, κάτι το οποίο είναι ένα στερεότυπο; Φυσικά, υπάρχει φοροδιαφυγή και υπάρχει, θα σας έλεγα σε πρώτο επίπεδο, και φοροαποφυγή σε πρώτο επίπεδο, υπάρχει από το παράδειγμα της διακυβέρνησης. Γιατί σας ξαναλέω, εκείνος ο οποίος κουνάει το δάχτυλο προς τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ο δικηγόρος, κύριος Χατζηδάκης που δεν πληρώνει ο ίδιος τις εισφορές του και τον κατήγγειλε ο δικηγορικός σύλλογος», είπε χαρακτηριστικά.
Για την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας στις δημοσκοπήσεις, αλλά και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε:«Θα σας απαντήσω πρώτα για την Πλεύση Ελευθερίας. Νομίζω ότι ο κόσμος, που έτσι εκφράζει την εμπιστοσύνη του, ουσιαστικά αποδεικνύει ότι τελικώς η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι εκείνο που στο τέλος ανταμείβονται και είναι εκείνο το οποίο ο κόσμος ψάχνει. Τώρα, σε σχέση, και βέβαια είναι και ο λόγος για τον οποίο και εγώ έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρούστηκα από μία θέση πάρα πολύ υψηλής πολιτειακής ευθύνης, από τη θέση της Προέδρου της Βουλής. Δεν κάθισα στην καρέκλα μου, υπηρέτησα και υπερασπίστηκα τις αρχές μου. Ο κόσμος το αξιολογεί αυτό. Πολλές φορές τον πείθουν τα παραδείγματα των πολιτικών ότι δεν μπορεί να το έχει, ότι δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να τηρήσει τον λόγο του. Και εγώ είμαι εκεί και η Πλεύση Ελευθερίας είναι εκεί για να αποδείξουμε το αντίθετο. Τώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ που με ρωτάτε, αυτά που παρατηρούμε κατά την άποψή μου, είναι η βραδυφλεγής, απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη της, απόλυτης μετάλλαξης και προδοσίας που έγινε το 2015, της καρεκλοκενταυρίας και της εξουσιομανίας που εκφράστηκε από το 2015 μέχρι το 2019 από ανθρώπους που κάθισαν στις καρέκλες τους, αντί να αγωνιστούν για τον κόσμο όπως είχαν υποσχεθεί, και πλέον, παρατηρούμε και παρακολουθούμε, πρωτοφανή, η αλήθεια είναι, φαινόμενα εκφυλισμού και αποσύνθεσης που νομίζω ότι οδηγούν μαθηματικά σε διάλυση. Κοιτάξτε, δεν κάνω την Πυθία, ούτε τον μετεωρολόγο του πολιτικού κλίματος, αλλά εκείνο σίγουρα το οποίο, μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται, είναι μια αποσύνθεση ενός χώρου που φαίνεται και αποδεικνύεται ότι στο επίπεδο των στελεχών δεν έχει συνεκτική ουσία άλλη από την εξουσία και το χρήμα. Κι όταν αυτά αρχίζουν και φθίνουν, αρχίζει και αποσυντίθεται, αυτό το σχήμα».