Τη φωνή των πολιτών που συνάντησε κατά την περιοδεία της σε όλο τον Έβρο μετέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή. Κόντρα στην κυβερνητική πλειοψηφία που δεν αντέχει να μεταφέρεται στο κοινοβούλιο η απόγνωση της κοινωνίας, από την αναλγησία της πολιτείας, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υλοποίησε ακόμα μία υπόσχεσή της. Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στις υπόλοιπες πόλεις του Έβρου. Σε κάθε συζήτηση με απλούς πολίτες ή, εκπροσώπους φορέων δεσμευόταν ότι η φωνή τους θα ακουστεί στη Βουλή και άρα σε όλη την Ελλάδα. Η δέσμευση της Ζωής έγινε πράξη, για άλλη μια φορά.
«Εγώ λοιπόν σήμερα έχω έρθει εδώ εκπληρώνοντας ένα υψηλό καθήκον, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, που είναι να μεταφέρω τη φωνή των ανθρώπων που συνάντησα στην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στον Έβρο συνολικά. Των ανθρώπων αυτών, που τους έχετε στερήσει τη φωνή τους. Των ανθρώπων αυτών, που επιχείρησε να τους κοροϊδέψει ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από λίγες μέρες. Πήγε στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, έκανε κάποιες εξαγγελίες – κοροϊδία. Έταξε τα ίδια ή, και διαφορετικά από αυτά που είχε τάξει και δεν είχε εκπληρώσει και απήλθε. Μην τον είδατε. Και δεν τον είδανε βέβαια. Οι περισσότεροι, ούτε και αυτός είδε τον κόσμο, τους πραγματικούς ανθρώπους, τους πολίτες. Εγώ πέτυχα, η αλήθεια είναι, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με το που προσγειώθηκα στην Αλεξανδρούπολη. Λέω κάπου θα τον πετύχω, αλλά… πουθενά. Κρυπτόμενος ο πρωθυπουργός», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και για άλλη μια φορά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή για να ακούσει την πραγματική αντιπολίτευση, την Πλεύση Ελευθερίας που μεταφέρει όλα τα προβλήματα των πολιτών, ενώ για άλλη μία φορά επέκρινε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη που χρησιμοποίησε τη φράση «περίφημο κράτος δικαίου» κατά την ομιλία του στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων.
«Τι είπατε κύριε Σενετάκη; Με έψαχνε; Εγώ είμαι εδώ. Γιατί δεν έρχεται; Ίσα ίσα που τον προσκαλώ και έχει και μία σημασία κάποια στιγμή να μπει σε μία διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης και διαλόγου. Διότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Και βέβαια πρέπει να αντέχεις και στον αντίλογο και στο διάλογο. Νομίζω ότι τον στεναχωρήσατε βέβαια την περασμένη Τρίτη, γιατί ανέβηκε πάνω να μιλήσει και εσείς από συνήθεια που δεν πατάτε, ήσασταν κάτω 38. Και ανέβηκε ολόκληρος πρωθυπουργός να μιλήσει και ήταν άδεια τα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ήμασταν εκεί πάντως. Εμείς ήμασταν εκεί πάντως και του είπα “μην φύγετε, να ακούσετε”. Όπου φύγει, φύγει. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει διάλογος και είναι σημαντικό, εγώ θέλω να μου απαντήσει. Μπορεί να έρθει και αύριο και μεθαύριο και αντιμεθαύριο να μου απαντήσει για αυτά τα οποία εγώ ανέλαβα να πω και να μεταφέρω, γιατί οι άνθρωποι στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, σε όλες τις περιοχές, στην Κίρκη, στη Δαδιά, όπου πήγα, είναι όχι απλώς απογοητευμένοι, όχι απλώς ματαιωμένοι, αλλά εντελώς εξοργισμένοι, από αυτή τη φοβερή κοροϊδία. Και ξέρετε, αυτή η νοοτροπία της περιφρόνησης των πολιτών δεν μπορεί να οδηγήσει μακριά. Συνάντησα στην Αλεξανδρούπολη τους συναδέλφους μου δικηγόρους, έγινε και το Πανελλαδικό Συνέδριο των Δικηγόρων και επιβεβαίωσα ότι οι δικηγόροι της χώρας είναι επαναστατημένοι και εξοργισμένοι με την περιβόητη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη. Και είχαμε και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν είδα να παίρνουνε δημοσιότητα βέβαια, ότι θα μιλήσει για το περίφημο κράτος δικαίου, το περίφημο κράτος δικαίου, αυτή την διατύπωση χρησιμοποίησε. Το περίφημο είναι ενοχλητικό και γίνεται περίφημο, όπως δεν μας είπε περιβόητο. Αλλά και ότι θα κάνει αλλαγές εν κινήσει. Τώρα με συγχωρείτε για αυτό που θα πω, αλλά αυτή η εξαγγελία των αλλαγών εν κινήσει μου θυμίζει έναν πρώην πρωθυπουργό που πήγε να αλλάξει τις αλυσίδες του ποδηλάτου του εν κινήσει. Καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι συνέπειες και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να το λέει αυτό ένας Υπουργός Δικαιοσύνης για τη Δικαιοσύνη. Ότι θα κάνει αλλαγές εν κινήσει», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια η Ζωή μίλησε για την επίσκεψή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Είναι, άλλωστε, η μοναδική πολιτική αρχηγός που πηγαίνει στις νοσηλευτικές δομές και αφουγκράζεται γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς για τα προβλήματα του ΕΣΥ.
«Για το πώς λειτουργούν τα δικαστήρια. Για σκεφτείτε. Αλλά και στο νοσοκομείο που πήγα, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που θεωρείται συγκριτικά ότι είναι σε καλύτερη συνθήκη από άλλα νοσοκομεία, ξέρετε τι συνάντησα; Συνάντησα διοικητικούς υπαλλήλους σε απόγνωση. Συνάντησα γιατρούς οι οποίοι είχανε καταμετρημένες τις ελλείψεις και μου ανέφεραν ότι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διακομίζονται, χωρίς να είναι η διακομιδή το πιο ασφαλές μέσο, ασθενείς που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε τέσσερα τουλάχιστον νοσοκομεία της περιφέρειας, γειτονικά, τα οποία όμως δεν έχουν το δυναμικό να υποδεχθούν αυτά τα περιστατικά. Για φανταστείτε. Οι υπάλληλοι στην κοινωνική υπηρεσία, δύο άτομα, συνταξιοδοτούνται σε τέσσερα χρόνια και δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει μετά από αυτούς. Είναι δεκαετίες στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει μετά, διότι δεν υπάρχει διαδοχή κατάστασης. Και όλο το κεκτημένο της εμπειρίας και της εργασίας και της γνώσης που έχουν αποκομίσει, ανησυχούν ότι θα πάει στράφι. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές, οι υπάλληλοι καθαρισμού, μου είπαν, ελάτε να δείτε τι γίνεται και στο τάδε τμήμα και στο δείνα τμήμα. Όλοι με συμβάσεις ουσιαστικά ενοικίασης εργαζομένων. Αυτές είναι οι συνθήκες που αναλογούν στη χώρα μας, στην Ελλάδα μας το 2024;».
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στη συνάντησή της με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο και τον άκουσε να της μιλά για τη σταδιακή ερήμωση της πόλης.
«Άκουσα τον κύριο Υπουργό να αναφέρεται σε δημάρχους, στην αυτοδιοίκηση. Συνάντησα το Δήμαρχο Σουφλίου, τον κύριο Παναγιώτη Καλακίκο, στο δημαρχείο, σε απόγνωση, καταγράφοντας ότι ο πληθυσμός του Σουφλίου έχει μείνει ανυπεράσπιστος μετά τις φωτιές, ότι ο πληθυσμός του Σουφλίου έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά 22%. Σε 10 χρόνια! Ότι μετά τη φωτιά αντί να υπάρχει ανασυγκρότηση, υπάρχει οπισθοδρόμηση. Ότι οι υποσχέσεις που είχε κάνει ο κύριος Μητσοτάκης έμειναν κενό γράμμα και ότι ουδεμία ενίσχυση και τόνωση της περιοχής υπήρξε. Και όταν τον ρώτησα, τι λέτε για αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τον ΕΝΦΙΑ και ούτω καθεξής, μου είπε ότι εμείς ζητήσαμε αναπτυξιακή πολιτική, όχι οικονομική ελάφρυνση. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι της περιφέρειας καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι με ψίχουλα και καραμέλες προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να απαλύνει μία κατάσταση που θέλει πολύ γενναίες, μα πάρα πολύ γενναίες πρωτοβουλίες», τόνισε η Ζωή και έπειτα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι αλιείς, ο πρωτογενής τομέας.
«Στις Φέρες συνάντησα τους κτηνοτρόφους που θανατώνουν τώρα με την πανώλη και την ευλογιά, για έβδομη φορά τα ζώα τους. Και καταγράφουν επίσης τεράστια αναλγησία και αβελτηρία σε σχέση με τη στήριξή τους. Αυτό είναι το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, ο πρωτογενής τομέας. Και το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά πίσω καταβληθέντα από το 2022 από τους αγρότες. Ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε με τον αρμόδιο και υπεύθυνο για αγροτικά θέματα της Πλεύσης Ελευθερίας, τον Σωκράτη Αλειφτήρα. Από το Σάββατο αντιδράσαμε. Δηλαδή, αντί να ενισχύσετε τους αγρότες, τους ζητάτε και τα ρέστα; Ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά τα οποία έχουν καταβληθεί την τελευταία διετία. Είναι δυνατόν; Ζητάτε 65 εκατομμύρια και λέτε ότι θα δώσετε 100 σε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο; Άρα 100 – 65 = 35. Τι ακριβώς εννοείτε; Πόσο άλλη, πόσο άλλο λογιστικό μαγείρεμα θα γίνει;», επεσήμανε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι «συνάντησα τον πρόεδρο των αλιέων της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μου περιέγραψε μια κατάσταση, την έχει πει και δημόσια, τον κύριο Δημήτρη Σαρίκα, ο οποίος για τη νέα αλιευτική περίοδο που ξεκίνησε, λέει ότι αν τη βγάλουμε, αν καταφέρουμε να τη βγάλουμε για Οκτώβριο και Νοέμβριο, θα πούμε πάλι καλά. Τα αλιευτικά σκάφη έχουν μειωθεί δραματικά, σχεδόν στο μισό και αντιμετωπίζουν, εσείς που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε και για την προστασία των χωρικών μας υδάτων, αντιμετωπίζουν παραβιαστικές ενέργειες επιθετικής αλιείας από τουρκικά σκάφη εντός των χωρικών υδάτων, για τις οποίες η πολιτεία δεν κάνει το παραμικρό».
Κατά την περιοδεία της στον Έβρο, δεν θα μπορούσε να μη σταθεί στους πυρόπληκτους από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023, αλλά και στους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Συνάντησα τους πυρόπληκτους της Κίρκης. Είναι ο αρχαιότερος οικισμός στο νότιο Έβρο. Ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί. Με δάκρυα στα μάτια και ο πρόεδρος της κοινότητας και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου. Αυτά δεν θέλετε να ακουστούν. Αυτά είναι που ενοχλούν και όχι ο χρόνος που μιλάμε. Αυτά τα οποία, αν δεν τα πει η αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, αν δεν φέρει τη φωνή των ανθρώπων αυτών και τους ίδιους τους ανθρώπους, γιατί εμείς όλους τους προσκαλούμε και τους φέρνουμε μέσα στη Βουλή, εσείς έχετε φροντίσει να μην ακούγονται. Να μην ακούγονται σε αυτή την αίθουσα και να μένει η νικητήρια, θριαμβευτική έλευση και διέλευση αυτοκρατορικού τύπου του κυρίου Μητσοτάκη από τον Έβρο, που εξήγγειλε δήθεν μέτρα και θριάμβευσε. Έτσι ξέρουμε όλοι. Να σκηνοθετούμε ψεύτικους και κάλπικους θριάμβους. Ο πραγματικός θρίαμβος είναι να μπορείς να περπατάς μέσα στην κοινωνία, να μιλάς με τον κόσμο απευθείας, να τον ακούς και να μην ακούς μόνο τη φωνή σου και να φέρνεις τη φωνή του στο Κοινοβούλιο», είπε η Ζωή και συμπλήρωσε: «Και σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει να κάνει με την περιφέρεια και που ακούστηκαν πάρα πολλά για τον Έβρο, δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να μην φέρουμε τη φωνή των ανθρώπων που συναντήσαμε. Συναντήσαμε και συνάντησα τους ανθρώπους που δίνουν πραγματική μάχη στη Δαδιά και σε άλλους βιότοπους, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που επιβεβαίωσαν ότι δρουν στο πεδίο, σε πείσμα της έλλειψης πρόνοιας και αυτή τη στιγμή εντοπίζουν τους λόγους και τις αιτίες για τις οποίες καταστρέφονται οικοσυστήματα, όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από την εγκληματική εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων. Και έχουνε κάνει, ξέρω ότι αυτά είναι πολύ ενοχλητικά και δεν θα θέλατε να ακουστούν. Να όμως που ακούγονται. Να όμως που ακούγονται. Αυτά εμείς δεσμευθήκαμε να φέρουμε εδώ. Συναντήσαμε και συναντήσαμε και συνάντησα την Οικολογική Εταιρεία Έβρου και τον πρόεδρό της, τον κύριο Δεμερίδη, που μου περιέγραψε τον αγώνα που δίνουν σε τοπικό επίπεδο κατά της ρύπανσης που προκαλείται από τα χρυσορυχεία, από την δραστηριότητα των χρυσορυχείων, αλλά και για την καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας από τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα, αλλά και ένα θέμα που το συναντάω παντού, παντού όπου υπάρχουν αυτοδιοικητικοί της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η δενδροφαγία, αυτή η καταστροφή του αστικού πρασίνου, όπου πάρκα, πνεύμονες των πόλεων, και πάρκο στην Αλεξανδρούπολη, εξαϋλώνονται για να δημιουργηθούν δομές, οι οποίες πολλές φορές ουδέποτε οικοδομούνται. Έχουμε μια τέτοια περίπτωση στην Αγία Παρασκευή, που αιωνόβια δέντρα κόπηκαν μέσα στον μέσα στο lockdown, δήθεν για να γίνει δημαρχείο. Φαγώθηκαν τα χρήματα για το δημαρχείο, κανένα δημαρχείο δεν έγινε, μια μεγάλη τρύπα έγινε, αλλά ο κόσμος έχασε έναν ελεύθερο χώρο, το αστικό πράσινο, 15 αιωνόβια πεύκα και ένα χώρο αναψυχής και σκιάς δεκαετιών».
Με 10άδες επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό γιατί δεν ποινικοποιείται η γυναικοκτονία ως αυτοτελές κακούργημα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν γινόταν κατά την περιοδεία της στον Έβρο, να μην επισκεφτεί την οικογένεια της δολοφονημένης το 2018, Ελένης Τοπαλούδη.
«Αυτά είναι που δεν θέλετε να ειπωθούν από το βήμα της Βουλής. Συνάντησα στο Διδυμότειχο, και καλό είναι να πείτε και για αυτό στον κύριο Μητσοτάκη να έρθει εδώ να μου απαντήσει. Συνάντησα τους γονείς και τον αδερφό, την οικογένεια της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη, της κοπέλας της οποίας η δολοφονία αποτέλεσε την αφορμή για να μιλάμε για γυναικοκτονίες στη χώρα. Οι γονείς του κοριτσιού αυτού, που δολοφονήθηκε το 2018, έχουν την απορία και τον καημό γιατί δεν στηρίζονται οι οικογένειες των θυμάτων έμφυλης βίας, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ποινικοποιηθεί ως αυτοτελές κακούργημα η γυναικοκτονία και πώς τολμάνε οι κυβερνητικοί επιτελείς και ο Πρωθυπουργός να διαφημίζουν ότι κάτι κάνουν, όταν δεν κάνουν. Πείτε του να έρθει να μου απαντήσει», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε δύο μηνύματα: το ένα προς την κοινωνία, το άλλο στην κυβέρνηση. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων ήταν το ίδιο: Όσο υπάρχει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, η φωνή των πολιτών θα ακούγεται κόντρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Γιατί αυτά είναι που δεν θέλετε να ακούσετε, αυτά είναι που δεν θέλετε να ακουστούν εδώ στο Κοινοβούλιο. Είναι βέβαιο πως ό,τι και να κάνετε και όσο και να αντιδράσετε και όσο και να φωνάξετε και όσο κι αν να προπηλακίσετε και όσο και να συκοφαντήσετε και όσα μικρόφωνα κι αν κλείσετε και όσα πόδια και χέρια κι αν χτυπήσετε και όσες συκοφαντίες κι αν χρησιμοποιήσετε και όσο bullying κι αν κι αν επιστρατεύσετε, είναι δεδομένο και πάρτε το απόφαση ότι όσο η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται μέσα στη Βουλή, η φωνή των πολιτών και οι ίδιοι οι πολίτες θα βρίσκονται μέσα στη Βουλή. Είναι δεδομένο ότι η λογική που έχετε, πως αρκεί η πλειοψηφία σας, που έχει πια καταρρεύσει και κοινωνικά και εκλογικά, είναι μια λογική που σας φέρνει αντιμέτωπους με την κοινωνία», διεμήνυσε μετά από την υλοποίηση άλλης μίας υπόσχεσή της.