Με την ουκρανική ηγεσία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δέχονται τελικά –σε δεύτερο χρόνο– να πουλήσουν τα «ασημικά» της Ουκρανίας, τον ορυκτό πλούτο της χώρας (με καλύτερους όρους από αυτούς που αρχικά ήθελε ο Τραμπ), που δεν κατέχει ακόμη η Ρωσία, και τα πλάνα για άμεση ειρήνευση στη χώρα με την παρέμβαση των ΗΠΑ να έχουν πλέον επίσημα καταρρεύσει, το μέλλον της Ουκρανίας παραμένει το ίδιο αβέβαιο.
Το αρνητικό κλίμα και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη χώρα, που είναι και το βασικό ζητούμενο τόσο για την κατεστραμμένη Ουκρανία όσο και για την ΕΕ, έκανε εμφανή η παραδοχή από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά.
Δυσοίωνη πρόβλεψη
Οπως ανέφερε ο Βανς, «παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, το χάσμα μεταξύ των θέσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας παραμένει αξιοσημείωτο όσον αφορά τη λήξη του πολέμου». Το δεξί χέρι του Τραμπ υποστήριξε ότι πλέον οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει μια ειρηνευτική πρόταση, με βάση την οποία μέσα στις επόμενες 100 μέρες (δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού θέλει να τονίσει ότι η προεδρία Τραμπ μόλις συμπλήρωσε 100 μέρες, οπότε σε άλλες τόσες θα έχει λύσει το ουκρανικό) θα γίνει σκληρή προσπάθεια ώστε όλες οι πλευρές να έρθουν κοντά.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, το όνομα το οποίου σε γενικές γραμμές η Μόσχα δεν θέλει ούτε να το ακούει, ενώ δεν είναι προβεβλημένος στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ, είχε υποστηρίξει ότι Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Κίεβο έχουν συμφωνήσει σε έναν κατάλογο 22 συγκεκριμένων ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια συμφωνία που να αφορά τη λήξη του πολέμου.
Η αμερικανική στάση στο θέμα τελικά σίγουρα προκάλεσε έκπληξη στο Κίεβο, καθώς, παρά την υπογραφή της συμφωνίας για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί κάτι σαν εγγύηση ασφαλείας από πλευράς ΗΠΑ επειδή θα έχουν συμφέροντα στην περιοχή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επισήμως οι ΗΠΑ σταματούν να παίζουν τον ρόλο μεσολαβητή. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, φοβούνταν καιρό τώρα ότι ο Τραμπ μετά τη συμφωνία για τα ορυκτά ήταν εξαιρετικά πιθανό να σαλπίσει αποχώρηση από τις συνομιλίες για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Οι φόβοι που επιβεβαιώθηκαν
Οι ανησυχίες τους επιβεβαιώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας, όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε: «Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουμε στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης και πλέον δεν θα πηγαίνουμε για το παραμικρό όπου μας καλέσουν». Η Μπρους υποστήριξε ότι πλέον Μόσχα και Κίεβο θα πρέπει να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για τη λήξη του πολέμου και να συνομιλήσουν απευθείας γι’ αυτό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φίδι από την τρύπα θα κληθούν να το βγάλουν οι Ευρωπαίοι μαζί με τους Ουκρανούς κόντρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία κάνει επίδειξη ισχύος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν ο ίδιος θα είναι ικανοποιημένος από τα κέρδη των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο και της Μόσχας ευρύτερα (πολιτικά και διπλωματικά).
Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Ντ. Τραμπ όχι μόνο δεν είχε καμία πρόθεση να βρει κάποια λύση για το ουκρανικό, αλλά στην ουσία παρενέβη για να βγάλει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε σαν καλός επιχειρηματίας.
Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μερικές ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά, για πρώτη φορά επί των ημερών Τραμπ άναψε πράσινο φως για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Πηγή: documentonews.gr