Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη – «Σταματήστε την κυκλοφορία»

1 έτος πριν
Κόσμος
Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη – «Σταματήστε την κυκλοφορία»
Share on FacebookShare on Twitter

Στο ηχητικό ακούγονται οι πανικόβλητοι υπάλληλοι να ανακοινώνουν στο κέντρο επικοινωνίας ότι η γέφυρα στον ποταμό Πατάπσκο στη Βαλτιμόρη έχει μόλις καταρρεύσει.

«Ένας από εσάς να πάει στη βόρεια πλευρά. Σταματήστε όλη την κίνηση στη γέφυρα» αναφέρεται στην αρχή του ηχητικού, που φέρνει στη δημοσιότητα το Skynews. «Πλησιάζει ένα πλοίο που έχει χάσει τον έλεγχο πλοήγησης. Οπότε μέχρι να διορθώσουν το πρόβλημα πρέπει να σταματήσουμε την κίνηση στη γέφυρα», ακούγεται από την πλευρά του κέντρου επικοινωνίας. 

Ο ίδιος υπάλληλος κάνει νέα έκκληση για να κλείσει η γέφυρα και ζητά να ελεγχθεί ότι δεν είναι κανένας πάνω στη γέφυρα. «Απλά σιγουρευτείτε ότι δεν είναι κανένας πάνω στη γέφυρα» ακούγεται να λέει.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ακούγεται: «Κέντρο, η γέφυρα μόλις κατέρρευσε. Στείλτε, στείλτε τους όλους. Όλη η γέφυρα κατέρρευσε».

Το ηχητικό ντοκουμέντο:

Ο υπάλληλος που είναι στην άλλη άκρη ρωτά: «Ξέρουμε αν είχε σταματήσει η κίνηση στη γέφυρα;» και ακολουθεί η απάντηση:

«Δεν μπορώ να πάω στην άλλη άκρη, όλη η γέφυρα έχει καταρρεύσει».

Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων – Αγνοούνται άλλοι τέσσερις

Τα άψυχα σώματα των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της θεαματικής κατάρρευσης γέφυρας όταν έπεσε πάνω σε πυλώνα της γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

«Λίγο μετά τις 10:00, δύτες εντόπισαν κόκκινο ημιφορτηγό σε βάθος περίπου 7,6 μέτρων», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αστυνομία της Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη. «Δυο θύματα της τραγωδίας είχαν παγιδευτεί μέσα στο όχημα».

Τα πτώματα που ανασύρθηκαν αναγνωρίστηκαν· είναι αυτά δυο ανδρών 35 και 26 ετών, μελών συνεργείου εργατών οδοποιίας, που επισκεύαζε το οδόστρωμα της γέφυρας Francis Scott Key όταν έγινε το δυστύχημα.

Τα πτώματα των υπολοίπων τεσσάρων συναδέλφων τους, που προχθές Τρίτη έγινε σαφές από τις αρχές πως πλέον θεωρούνταν νεκροί, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, πρόσθεσαν οι αρχές.

Εξαιτίας της ποσότητας του μπετόν και των συντριμμιών στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα, οι δύτες «δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινηθούν με ασφάλεια» προς «αυτά που θεωρούμε πως είναι τα οχήματα που παγιδεύτηκαν», τόνισε ο Ρόλαντ Μπάτλερ της αστυνομίας της Μέριλαντ.

Divers recovered the remains of two of the six missing workers from Baltimore Harbor after a faltering cargo freighter rammed into a highway bridge and sent it collapsing into shipping lanes https://t.co/eYaJKdnkRU pic.twitter.com/4PLXJKgsUk

— Reuters (@Reuters) March 28, 2024

Θα χρειαστεί επομένως πρώτα να απομακρυνθεί τμήμα της γέφυρας που εμποδίζει, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής πρόσβαση των δυτών, διευκρίνισε.

Τα θύματα επισκεύαζαν το οδόστρωμα της γέφυρας μήκους 2,6 χιλιομέτρων όταν μεγάλα τμήματά της κατέρρευσαν στον ποταμό Πατάπσκο περί τη 01:30 (τοπική ώρα· 07:30 ώρα Ελλάδας) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει από προχθές πως δεν θεωρούσαν πλέον πως «θα βρουν αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή».

Δυο μέλη του συνεργείου κατορθώθηκε να διασωθούν αμέσως μετά το δυστύχημα.

Οι εργάτες που αγνοούνταν ήταν κυρίως υπήκοοι Μεξικού και Γουατεμάλας.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali, υπό σημαία Σιγκαπούρης, αναχωρούσε από το λιμάνι με προορισμό την Ασία όταν συγκρούστηκε μετωπικά με πυλώνα της γέφυρας.

Η γέφυρα, που χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οχήματα, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα – τμήμα της κατέληξε στο κατάστρωμα του πλοίου.

«Δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει» τέτοια σύγκρουση

Το πελώριο φορτηγό, με μήκος 300 μέτρων, είναι «σταθερό», διαβεβαίωσε χθες ο Πίτερ Γκοτιέ, αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής, προσθέτοντας πως το σκάφος δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο ούτε για το περιβάλλον ούτε για τους κατοίκους, μολονότι στο αμπάρια του βρίσκονται 5,6 δισεκ. λίτρα καυσίμου ντίζελ και στο κατάστρωμα μερικά εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνες ύλες.

Δυο εμπορευματοκιβώτια, από το σύνολο των 4.700, έπεσαν στο νερό.

Ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος αν το πλήρωμα του πλοίου, που έχασε για κάποια ώρα τον έλεγχο της μηχανής και των συστημάτων πλοήγησης λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η προειδοποίηση του επέτρεψε στις αρχές να κλείσουν in extremis τμήμα της οδικής γέφυρας.

Τα ως τώρα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Κατά τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, «αυτού του τύπου η γέφυρα (…) δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει μετωπική σύγκρουση με κρίσιμο πυλώνα στήριξης».

Εντυπωσιακές εικόνες από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης δείχνουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αποκλίνει από την πορεία του και να πέφτει σε πυλώνα της γέφυρας, που εγκαινιάστηκε το 1977, προκαλώντας την κατάρρευσή της.

Το πλήρωμα έκανε απελπισμένη προσπάθεια να επιβραδύνει το πλοίο ρίχνοντας την άγκυρα.

Η Τζένιφερ Χόμεντι, πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NTSB), ανέφερε πως ομάδα ανέκτησε τις συσκευές καταγραφής δεδομένων του φορτηγού πλοίου, κρίσιμες για την έρευνα.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης»

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι «το ομοσπονδιακό κράτος θα πληρώσει το σύνολο του κόστους της ανοικοδόμησης» της γέφυρας, που φέρει το όνομα του στιχουργού του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε πάντως πως για την αποπεράτωση του έργου θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών της Βαλτιμόρης για όσο χρειαστεί», διαβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter).

Το διακύβευμα είναι πρωτίστως οικονομικό: η γέφυρα τεσσάρων λωρίδων με μήκος 2,6 χιλιομέτρων αποτελεί μέρος οδικού άξονα βορρά-νότου κρίσιμου για την οικονομία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, οι θαλάσσιες μεταφορές στο λιμάνι της Βαλτιμόρης έχουν «ανασταλεί μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για το ένατο μεγαλύτερο της χώρας βάσει της δραστηριότητας και σε αυτό εργάζονται πάνω από 15.000 άνθρωποι.

Το πλοίο Dali, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48, ανήκει στην Grace Ocean Pt Ltd, τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine Corp και είναι ναυλωμένο από τον δανέζικο κολοσσό των θαλάσσιων μεταφορών Maersk. Τα 22 μέλη του πληρώματός του είναι σώα. Είχε αποπλεύσει για τη Σρι Λάνκα.

Οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης γνωστοποίησαν ότι πέρασε επιτυχώς δύο ελέγχους το 2023 και ότι τον Ιούνιο επισκευάστηκε δείκτης οργάνου ελέγχου πίεσης των καυσίμων που ήταν ελαττωματικός.

Οι λιμενικές αρχές της Χιλής ενημέρωσαν επίσης το 2023 ότι το Dali αντιμετώπισε βλάβη στις μηχανές, πρόβλημα που πάντως επιδιορθώθηκε γρήγορα, κατ’ αυτές.

Ετικέτες: topΒαλτιμόρηΓέφυραΗχητικό ντοκουμέντο
Προηγούμενη Ανάρτηση

Αφρικανική σκόνη: Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες – Έρχεται νέο κύμα

Επόμενη Ανάρτηση

Τελικός Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς θεατές

Σχετικές Ειδήσεις

Λευκός Οίκος: Σε εξέλιξη η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

Λευκός Οίκος: Σε εξέλιξη η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

7 ώρες πριν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε να συνομιλεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ συνεχίζει τις...

Τουρκία: Συναυλία-πρόκληση στην Τραπεζούντα με φόντο την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τουρκία: Συναυλία-πρόκληση στην Τραπεζούντα με φόντο την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

2 ημέρες πριν

Προκλήσεις δίχως τέλος από τους Τούρκους που διοργάνωσαν συναυλία στην Τραπεζούντα δύο μόλις μέρες πριν την επέτειο της «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που...

ΗΠΑ: Βομβαρδισμένο τοπίο η κλινική γονιμότητας στο Παλμ Σπρινγκς – FBI: Τρομοκρατική πράξη (Video)

ΗΠΑ: Βομβαρδισμένο τοπίο η κλινική γονιμότητας στο Παλμ Σπρινγκς – FBI: Τρομοκρατική πράξη (Video)

2 ημέρες πριν

Μια έκρηξη βόμβας έξω από κλινική γονιμότητας στην Καλιφόρνια που σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε τέσσερα άλλα ήταν μια «εκούσια...

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από σοκαριστική σύγκρουση μεξικανικού ιστιοφόρου στη Γέφυρα του Μπρούκλιν (Video)

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από σοκαριστική σύγκρουση μεξικανικού ιστιοφόρου στη Γέφυρα του Μπρούκλιν (Video)

2 ημέρες πριν

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 19 άλλοι τραυματίστηκαν μετά τη σύγκρουση ενός ψηλού εκπαιδευτικού ιστιοπλοϊκού του Μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη...

Ροή Ειδήσεων

Γενοκτονία των Ποντίων: Το χρονικό της τραγωδίας – Πώς οι δυνάμεις του Κεμάλ αφάνισαν 350.000 Έλληνες

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα «τρικλοποδιά» στη δίκη – Επ’ αόριστον αναβολή λόγω… μετάφρασης

Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο των Χανίων – Ένας τραυματίας

Σεισμοί στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μαντουδίου

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε Αθήνα και Κρήτη για παράνομες επιδοτήσεις

Επίθεση στη Νομική: Ελεύθεροι με όρους και οι 6 κατηγορούμενοι

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γαλανός

Λευκός Οίκος: Σε εξέλιξη η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

Τέμπη: Κατατέθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Τουρκία: Συναυλία-πρόκληση στην Τραπεζούντα με φόντο την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.