Βλέποντας όλες τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι: υπάρχει Διεθνές Δίκαιο; Και, αν ναι, πώς μπορεί να εφαρμοστεί; Πού είναι; Ποιος το τηρεί; Φυσικά, οι ερωτήσεις είναι ρητορικές διότι αν υπήρχε δεν θα ζούσαμε όσα ζούμε με τους Τούρκους, να αλωνίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Τι πρέπει, λοιπόν, να συμβεί για να τηρηθεί το Διεθνές Δίκιο; Ίσως, ένα θερμό επεισόδιο; Διότι πολλοί το θεωρούν δεδομένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τούρκικων Σπουδών και Σύγχρονών Ασιατικών Σπουδών. Θεωρεί σίγουρη τη σύγκρουση.
«Εμείς πρέπει να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας. Αν δεν φύγουν, πυροβολείς, δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι Τούρκοι θα δοκιμάσουν να μας σπάσουν τα νεύρα και την πολιτική αυτοπεποίθηση μας για να πάμε στο τραπέζι με την πρόταση που έκανε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Αν δεν τα καταφέρουν, θα φτάσουν μέχρι τα άκρα», δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα. Πού στηρίζει την άποψή του; Στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πίσω, έχει υποσχεθεί πολλά και έχει δημιουργήσει τόσες φλούδες ελπίδες στους οπαδούς του. Αν κάνει πίσω θα καταστραφεί. Είναι μοιραίο ότι θα συγκρουστούμε. Ποιος Έλληνας θέλει να συνθηκολογήσει; Αυτό συμβαίνει μόνο αν χάσεις πόλεμο. Πριν από πόλεμο δεν γίνεται να συνθηκολογήσεις», είναι το επιχείρημα του διακεκριμένου καθηγητή.
Όλα αυτά που λέει ο Ιωάννης Μάζης επιβεβαιώνονται άμεσα από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι «αιτία πολέμου είναι η επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια», ενώ ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «είναι αδιανόητο να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέρονται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Φαίνεται ότι η όρεξη και η επιθυμία της Ελλάδας να την πετάξουν στη θάλασσα έχει φουσκώσει πάλι» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο διότι «ο στόχος της Ελλάδας είναι να έρθει πάλι και να καταλάβει τα εδάφη μας από εκεί που την πετάξαμε πριν από 98 χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σχέδιο εισβολής, που στόχο έχει τον αφανισμό της Τουρκίας και της δημοκρατίας της».
Τι περιμένουν λοιπόν οι διεθνείς φορείς; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ για να εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο… Μάλλον περιμένουν να υλοποιήσουν οι Τούρκοι τις απειλές τους. Και αυτό γίνεται αντιληπτό απ’ το γεγονός ότι θα πάρουν μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Όταν σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάζη μπορεί να ‘χει δημιουργηθεί… τετελεσμένο. Ο καθηγητής του Καποδιστριακού θεωρεί κρίσιμο διάστημα τον επόμενο μήνα. «Η επικίνδυνη περίοδος είναι ο Σεπτέμβριος. Ολοκληρώνεται η ανάθεση των βυθοτεμαχίων νοτίως της Κρήτης και ανά πάσα στιγμή η Τουρκία κατά την κρίση της και με τη συμφωνία με Λιβύη μπορεί να στείλει σκάφη για έρευνες. Από εκεί πέρα υπάρχει ένας τρόπος να απαντήσεις. Δεν μπορείς να κάνεις την πάπια, κατά το κοινώς λεγόμενο. Θα πέσει η κυβέρνηση. Δεν θα οπισθοχωρήσουμε. Όσο και να διαφωνούμε, οι Έλληνες σε αυτό θα είμαστε μαζί». Άρα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να (προσ)ευχηθούμε να βάλει ο Θεός το χέρι του. Διότι από τους Ευρωπαίους δεν φαίνεται ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι έμπρακτο παρά την ξεκάθαρη θέση του Εμάνουελ Μακρόν ότι «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο όταν τα λόγια συνοδεύονται από πράξεις».