Για το αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή της χώρας μίλησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή «Στιγμές» του One Channel. Ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού γύρισε χρόνια πίσω, πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών. Τότε που γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και δέθηκαν με σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού. Σχέση που δεν διαταράχθηκε ούτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Επίσης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες που βίωσε ως κρατούμενος τα χρόνια της δικτατορίας, με τους βασανιστές του να προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάμψουν τα δημοκρατικά φρονήματά του.
«Σε έβαζαν να περπατάς ασταμάτητα, χωρίς φαγητό ή νερό, και, αν σταματούσες, έτρωγες ξύλο», είπε για τα βασανιστήρια στα κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, ενώ θυμήθηκε τη στιγμή που αναγκάστηκε να πιει νερό από μια τουρκική τουαλέτα για να καταπολεμήσει τη δίψα.
Η πρώτη γνωριμία
«Δύναμη ζωής είναι η δύναμη της αμφισβήτησης, της αντίστασης, της διεκδίκησης. Δεν είναι δύναμη ζωής η προσαρμογή. Άλλο η προσαρμοστικότητα, άλλο η προσαρμογή», είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος για τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.
«Η γνωριμία μου με τον Παπανδρέου ήταν πριν από τη Δικτατορία, όταν μετείχε στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964. Ήταν μια καλή σχέση, μια εγκάρδια σχέση. Τότε η Νεολαία του Κέντρου που ήθελε να οργανωθεί δημοκρατικά και να αποκτήσει δραστηριότητες πολιτικές, πολιτιστικές, είχε επαφή με μια ομάδα που συνόδευε τον Παπανδρέου και είχε τα γραφεία στην οδό Σουηδίας […] Και πράγματι είχαν αναδειχθεί τότε δυνάμεις μιας Νεολαίας που πρωτοπορούσε», αφηγήθηκε ο Κωνσταντόπουλος για τη γνωριμία του με τον μετέπειτα ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
«Εκεί τον γνώρισα, αλλά και πάλι προσέκρουσα στο ότι ο Ανδρέας ήθελε να έχει τον έλεγχο της Νεολαίας, εμείς είχαμε αρχίσει να φτιάχνουμε δημοκρατικό συνέδριο στη Νεολαία του Κέντρου του 1965. Κι εκεί κάποια στιγμή έγινε “κοπτάτσια”. Η διοίκηση της Νεολαίας υποβαθμίστηκε και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Νεολαίας ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Ανδρέα […] Κάποιοι καλοθελητές από τότε άρχισαν να λένε στον Ανδρέα –ο οποίος ήταν συναισθηματικά επιρρεπής σε τέτοιες επιρροές– ότι σε κάποιους έχει περισσότερη εμπιστοσύνη ο “γέρος” Παπανδρέου από εκείνον. Μετά ήρθε η δικτατορία και μας έβαλε όλους στο κάτεργο», πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, ένας τζέντλεμαν της πολιτικής και ευπατρίδης.
Ειδικό Δικαστήριο
Στη συνέχεια, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δέχθηκε ερωτήματα για την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου. «Όταν εκλέχθηκα από τη Βουλή για να υποστηρίξω την κατηγορία, κατάλαβα ότι υπήρχε ένα ενδοκομματικό παρασκήνιο στην Αριστερά. Επειδή δεν προερχόμουν ούτε από το κόμμα Φλωράκη, ούτε από το κόμμα Κύρκου, ήταν περισσότερο μια λύση σκοπιμότητας, ώστε να μη χρεωθεί κάποιο πολιτικό στέλεχος αυτή την ταλαιπωρία. Τότε με φώναξε η μάνα μου και μου είπε: “Ούτε ψύλλος στον κόρφο σου. Κοίταξε μη διανοηθείς αν υπάρξει κάτι να το κρύψεις και, αν δεν υπάρξει τίποτα, να το φτιάξεις”. Και πράγματι αυτό ήταν μια μεγάλη συμπαράσταση», αποκάλυψε.
«Όλα ήταν τραγικά, και οφείλω να πω ότι και τότε και μετά, σε όλη αυτή τη δύσκολη, αντιφατική και περίεργη κατάσταση […] ουδέποτε κλονίστηκαν οι προσωπικές σχέσεις του Παπανδρέου μαζί μου. Δεν συμφωνούσαμε ποτέ σχεδόν, για κανένα θέμα. Ποτέ όμως δεν διαταράχθηκαν οι προσωπικές σχέσεις. Όταν ήταν πρωθυπουργός ζητούσε τη γνώμη μου […] Όταν βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις, ζήτησε τη βοήθειά μου», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε επικοινωνία του με τον Δημήτρη Κρεμαστινό ο οποίος, στην περίοδο που ο Παπανδρέου είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, είχε απευθυνθεί στον Κωνσταντόπουλο ως δικηγόρο κατόπιν οδηγίας του Ανδρέα.
Η τελευταία συνάντηση
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη. Για την τελευταία επαφή που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό.
«Μια εβδομάδα πριν μπει στο Ωνάσειο, με φώναξε στο σπίτι στην Εκάλη. Πήγαμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που ήταν τότε εκπρόσωπος του Συνασπισμού, και αμέσως είδα ότι ήταν σε ένα στάδιο απίσχνασης. Μέσα μου είπα πως δεν θα τον ξαναδώ τον Ανδρέα. Εκεί μου είπε “τι θα κάνω με αυτό το πράγμα;”. Εγώ νόμιζα ότι μιλάει για το σπίτι. Κατάλαβε ότι έχω παρανοήσει», είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αλλά ο Παπανδρέου, όμως, εννοούσε το ΠΑΣΟΚ και «άρχισε να αραδιάζει ονόματα» για την επόμενη ημέρα του κόμματος. «“Ξέρω με ποιον μιλάω. Νομίζεις ότι έχω τη δυνατότητα να μιλάω με πολλούς σαν και εσένα;”, μου είπε και τότε μου έκανε τη φοβερή ερώτηση: “Εμείς γιατί βρεθήκαμε χώρια;”».