Όχι άλλο success story, κύριε Μητσοτάκη. Η πολιτικές της κυβέρνησης θυμίζουν το παλιό ανέκδοτο με τον φαντάρο που ζητούσε μετάθεση εγγύτερα στο σπίτι του στην Αθήνα και κάθε φορά που υπήρχε παρέμβαση, πήγαινε μακρύτερα. Στο τέλος έγραψε στο τηλεγράφημα προς την οικογένειά του: «Σταματήσατε μέσον. Κινδυνεύω διαβώ σύνορα!».
Τα στοιχεία που παρααθέτει το militaire για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Το Μαξίμου απαξιώνει τους στρατιωτικούς με μισθούς κάτω από της Βουλγαρίας και ενταφιάζει την ΕΑΒ με επιλογές πλήρους διάλυσης.
Ενδεικτική η τελευταία είδηση από τον χώρο της ελληνικής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας: η κυβέρνηση τοποθετεί επικεφαλής πρώην γαλάζιο βουλευτή που «έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού». Τα συμπεράσματα δικά σας.
Στην γειτονική Αλβανία, στα τέλη του Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Προβλέπει την σύσταση αρμόδιου Υφυπουργείου στα πρότυπα της Τουρκίας, με την οποία η κυβέρνηση Ράμα διατηρεί στενές σχέσεις και συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Το δεύτερο σημαντικό βήμα αφορά στην δημιουργία κρατικής εταιρείας με την επωνυμία KAYO για την παραγωγή και εμπορίας οπλισμού, πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας. Bασική αποστολή της είναι η επαναλειτουργία των 3 υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής οπλισμού και πυρομαχικών εντός της αλβανικής επικράτειας, που είχαν ιδρυθεί την δεκαετία του 1970 (Εlbasan, Polican, Gramsh).
Στην αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου αναφέρεται ότι με την επανασύσταση – επαναλειτουργία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα ενισχυθεί η θέση της χώρας στα Βαλκάνια και θα δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων που θα τονώσει την παραπαίουσα οικονομία της Αλβανίας.
Ουδείς αντιλαμβάνεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η συνειδητή διάλυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα;
Πηγή: newsbreak.gr
– Η φυγή στο εξωτερικό πολλών εξαίρετων νέων που αποφοιτούν από τμήματα Πανεπιστημίων με συνάφεια στα αντικείμενα της αμυντικής βιομηχανίας (αεροναυπηγική, ναυπηγική, κατασκευή drones κ.ά.).
– Η εξαφάνιση κάθε πιθανότητας ανθεκτικότητας της χώρας μας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, καθώς η εξασφάλιση πολεμικών αποθεμάτων θα εξαρτάται αποκλειστικά από το εξωτερικό;
– H στέρηση κρίσιμων εσόδων στην Οικονομία μας, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού;