Στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποδίδεται η φράση ότι «το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια». Πρόκειται για λόγια σοφά. Αναδεικνύουν ότι εκτός από το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η μνήμη. Το αντιλαμβάνεται όποιος πήρε στα χέρια του τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου! Η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε αφιερώματα στον Γιάννη Στουρνάρα. Με πρόδηλη τη διάθεση των συντακτών να αποθεωθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τόσα κολακευτικά σχόλια θα έκαναν ακόμα και τον Σωτήρη Τσιόδρα να ζηλέψει τον Στουρνάρα.
Κοινός παρανομαστής στα αφιερώματα για τον λοιμωξιολόγο και τον οικονομολόγο είναι η έλλειψη μνήμης. Στην περίπτωση του Τσιόδρα ξέχασαν όλοι την παρουσία του δίπλα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν η Ελλάδα αποκτούσε περισσότερα εμβόλια για τον Η1Ν1 λες και είχε τον πληθυσμό της Τουρκίας. Στην περίπτωση του Στουρνάρα λησμόνησαν όλοι πώς βρέθηκε η χώρα μας στα χέρια του ΔΝΤ. Ξέχασαν όλοι πώς πήγαμε στα μνημόνια.
Όχι, βέβαια, πώς έφταιγε για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους ο νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Αλλά θα μνημονεύσουμε για άλλη μια φορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε προαναγγείλει από το 1994 τη δεινή θέση της χώρας. Από το βήμα της βουλής είχε προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα πάμε ως ικέτες στο ΔΝΤ επειδή κανείς δεν θα μας δανείζει.
Εκείνη την περίοδο, ο Στουρνάρας εντασσόταν στην Επιτροπή για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης. Το 1994 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΟΕ, όπως αναφέρει το έγκριτο «Βήμα». Προφανώς εννοεί η εφημερίδα το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Ποιος ήταν τότε υπουργός; Ο Γιάννος Παπαντωνίου!
Νωρίτερα, από το 1986 έως και το 1989 ο Στουρνάρας είχε εργαστεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με υπουργό τον Κώστα Σημίτη και υφυπουργό τον Γιάννο!
Από το 1989 έως το 1994 ο νυν κεντρικός τραπεζίτης πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδας. Εργάστηκε σε αυτήν ως σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής.
Το 1998 συμμετείχε στην κλειστή ομάδα που διαπραγματεύτηκε με την Ευρώπη για να μην περιοριστούν οι κυρώσεις από την υποτίμηση της δραχμής. Το 1999, πάντα, σύμφωνα με το «Βήμα», ο Στουρνάρας ασχολήθηκε με την κρίση του Χρηματιστηρίου για να αποτρέψει τη νέα κατρακύλα. Μετά από τις εκλογές του 2000, ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Επί ημερών του μπήκαν οι Γάλλοι της Credit Agricole με ποσοστό μόλις 6,7%! Για «στρατηγική συνεργασία» έκανε λόγο τότε ο Στουρνάρας. Φαίνεται ότι η επιτυχία με το προξενιό στην Εμπορική ήταν ο λόγος της επιλογής του για την Κάππα Χρηματιστηριακή.
«Ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Emporiki Bank Γιάννης Στουρνάρας αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Κάππα Χρηματιστηριακή.
Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ 1994-2000 και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Ελλάδα στην ΟΝΕ, θα επικεντρωθεί στην προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών της εταιρείας», έγραψε η Ναυτεμπορική το 2005.
Σε αφιέρωμα της ιστοσελίδας iefimerida το 2012 μάθαμε ότι ο Στουρνάρας είχε μπει και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Από το 1998 έως το 2000.
Μιλάμε για τα χρόνια που οργίαζε η δημιουργική λογιστική του Κώστα Σημίτη. Εκείνο το μαγείρεμα των οικονομικών που κατήγγειλε διαρκώς η Νέας Δημοκρατίας.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις αρχές της εβδομάδας επεσήμανε ότι έχει διαπιστώσει μεγάλη και εκτεταμένη χρήση της «δημιουργικής λογιστικής», που αλλοιώνει την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς δεν καταγράφει σημαντικά ποσά κρατικών δαπανών. Το ΔΝΤ αναφέρεται στα διάφορα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που χρησιμοποιεί η ΔΕΚΑ, για να μειώνει παροδικά το δημόσιο χρέος και υπογραμμίζει ταυτόχρονα το μεγάλο κόστος τους. Ολα αυτά, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, παρεμποδίζουν τις προσπάθειες μείωσης του χρέους.
Από το 1998 και μετά, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα επονομαζόμενα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που της δίνουν τη δυνατότητα να δανείζεται τεράστια ποσά τα οποία δεν εμφανίζονται στο χρέος. Ως τέτοια χαρακτηρίζονται τα προμέτοχα τα προέσοδα κ.λπ. που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση και κοστίζουν πανάκριβα στο Δημόσιο, προς όφελος των τραπεζών που πραγματοποιούν τα δάνεια. Τα πρώτα προμέτοχα ξεκίνησαν να εκδίδονται το 1998 με υφυπουργό Οικονομικών τον σημερινό υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλάκη», έγραφε στις 25 Νοεμβρίου 2001 στην Καθημερινή ο Δημήτρης Παπαδοκωστόπουλος.
Σε απλά ελληνικά, ο Στουρνάρας βρίσκεται επί 24 χρόνια σε σημαντικά πόστα της ελληνικής οικονομίας. Σε καίριες θέσεις. Κι, όμως, η Ελλάδα οδηγήθηκε γονυπετής στο ΔΝΤ και στα νύχια της Τρόικας. Όπως είχε προβλέψει το 1994 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ψιλά γράμματα για τον σημερινό πρωθυπουργό. Ο πατέρας του αποκλείεται να συνεργαζόταν με κάποιον πού γαλουχήθηκε για χρόνια στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Κάποιον που για μία 20ετία λάμβανε αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες διαμόρφωσαν και το σκηνικό του 2009. Άραγε, ποιοι ευθύνονται για την εξέλιξη; Σίγουρα, όχι εκείνοι που πλήρωσαν τον λογαριασμό. Όχι οι απλοί πολίτες. Ο λαός βαρύνεται μόνο για τις επιλογές του δια της ψήφου του. Αλλά φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει ποιον θα επιλέξει κάθε κυβέρνηση για τα καίρια πόστα. Εδώ, βέβαια, ευθύνονται τα ΜΜΕ. Ξεχνούν εύκολα! Συμπλέουν ευκολότερα! Και αποθεώνουν συχνότερα και από τα χειροκροτήματα στις παραστάσεις του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο. Κάπως έτσι φτάνουμε στα αφιερώματα για τον Στουρνάρα, ο οποίος προφανώς εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από παρθενογένεση. Μέχρι το 2014 δεν είχε τον παραμικρό ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Δεν συμμετείχε σε συσκέψεις ανοικτών ή κλειστών θυρών. Δεν γνώριζε, δεν άκουγε, δεν μάθαινε. Αλλά, ένα στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο και αγέλαστο μπορεί να διαμορφώνει τις ζωές των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων; Ναι, στην Ελλάδα, μπορεί! Εδώ έχει γίνει τοτέμ ο εμπνευστής της δημιουργικής πολιτικής, ο Σημίτης! Στον Στουρνάρα που απλώς εκτελούσε οδηγίες θα κολλούσαν τα ΜΜΕ;