∆ιαγωνισµός ΑΣΕΠ µε διαφορετικά τεστ για υποψηφίους για την ίδια θέση, συνεντεύξεις υποψηφίων από επιτροπές που απαρτίζονται από κυβερνητικούς αξιωµατούχους, «ορθές επαναλήψεις» ώστε να αλλάξει η σειρά ακόµη και στη φάση αξιολόγησης των τυπικών προσόντων και στο τέλος τον επιλεγέντα υποψήφιο να τον ορίζει ο υπουργός! Αυτή είναι η παρωδία της αξιολόγησης και της αριστείας του νόµου Κεραµέως για την επιλογή των διοικήσεων των οργανισµών του δηµοσίου όπως εφαρµόστηκε στην περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ. Μόνο που εδώ η καθεστωτική νοοτροπία ξεπέρασε κάθε προηγούµενο.
Με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, η ίδια η ΕΡΤ δήλωσε την εκλογή του πρόεδρου της στο Γενικό Εµπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ενάµιση µήνα προτού αυτός περάσει από την τελική φάση του διαγωνισµού, τη συνέντευξη, στην οποία βέβαια αρίστευσε.
Την ίδια στιγµή η διοίκηση της ΕΡΤ, τόσο η νεοεκλεγείσα όσο και η προηγούµενη, όπως προκύπτει από την έκθεση των ορκωτών λογιστών, έχει δηµιουργήσει µια τεράστια µαύρη τρύπα στα έσοδα της εταιρείας. Συνολικά 123,5 εκατοµµύρια ευρώ «ζεστό» χρήµα λείπουν από τα ταµεία της ΕΡΤ, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν της αποδίδουν το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, το οποίο πληρώνουν, κατά τα άλλα, οι καταναλωτές στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος.
Με πρόσχηµα ότι υπάρχουν «απλήρωτοι λογαριασµοί» οι εταιρείες του καρτέλ της ενέργειας έχουν «φεσώσει» την ΕΡΤ, όπως επιχείρησαν να κάνουν και µε την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού και τα δηµοτικά τέλη πληρώνονται µέσω των λογαριασµών του ηλεκτρικού ρεύµατος. «Τους πλακώσαµε στις αγωγές αλλά και στις µηνύσεις για υπεξαίρεση δηµόσιου χρήµατος και αναγκάστηκαν να συµµορφωθούν» λέει ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Λάζαρος Κυρίζογλου περιγράφοντας τις νόµιµες ενέργειες που έκαναν τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι δήµαρχοι.
Γιατί λοιπόν οι διοικήσεις της ΕΡΤ δεν έκαναν ό,τι και οι δήµαρχοι ώστε να αναγκάσουν τους ηλεκτροπαραγωγούς να πληρώσουν τα οφειλόµενα;
Η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία σελίδα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, όπου οι διοικήσεις της ΕΡΤ, προκειµένου να αποφύγουν τις αστικές και ποινικές ευθύνες, εξασφαλίζουν την κάλυψη από την κυβέρνηση. Της ζητούν λοιπόν να αναλάβει νοµοθετική πρωτοβουλία για να «διασφαλιστεί ο ακριβής υπολογισµός του εσόδου από το ανταποδοτικό τέλος».
Οταν είναι σε όλους γνωστό ότι αυτό είναι 3 ευρώ ανά λογαριασµό και ότι η διαδικασία απόδοσής του από τους ηλεκτροπαραγωγούς στην ΕΡΤ περιγράφεται µε εντυπωσιακή σαφήνεια στον σχετικό νόµο (ν. 4173/2013). ∆ηλαδή, µε προφανή κυβερνητική κάλυψη (αφού τέτοια νοµοθετική πρωτοβουλία δεν έχει υπάρξει), οι διοικήσεις της ΕΡΤ βγαίνουν… λάδι, το καρτέλ της ενέργειας έχει στα ταµεία του «ζεστό» χρήµα αντί αυτό να βρίσκεται στο ταµείο της ΕΡΤ και οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν, σαν κορόιδα, τα 3 ευρώ σε κάθε λογαριασµό ηλεκτρικού ρεύµατος.
Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η δηµοσιογραφική έρευνα συγκεντρώθηκαν εδώ και αρκετό καιρό και από τη συµµετοχή του υπογράφοντος στην έρευνα του Documento στη διαγωνιστική διαδικασία. Οχι βέβαια γιατί υπήρχε κάποια αυταπάτη ως προς το αποτέλεσµά της, αλλά γιατί –όπως είχαµε από την αρχή εκτιµήσει ως επαγγελµατίες δηµοσιογράφοι–το σχετικό ρεπορτάζ αποδείχτηκε όντως αποκαλυπτικό.
Η έρευνα του Documento που ανέδειξε τους δύο πυλώνες µιας σκανδαλώδους κατάστασης, µε πολιτικές και οικονοµικές διαστάσεις, στηρίζεται σε αδιάψευστο έγγραφο αποδεικτικό υλικό. Σχετικά µε τον… πυλώνα που αφορά αµιγώς κακοδιαχείριση που προκαλεί µεγάλη οικονοµική βλάβη και γιγαντώθηκε από το χαράτσι του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος αλλά δεν αποδίδεται στην ΕΡΤ από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τα ντοκουµέντα δεν επιδέχονται παρερµηνείες.
Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση των ορκωτών λογιστών (ΣΟΛ Crowe) για τη χρήση του 2023 (φέρει ηµεροµηνία 8 Αυγούστου 2024), η ΕΡΤ έχει µη εισπραχθέντα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος που της οφείλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί συνολικού ύψους 123,5 εκατ. ευρώ! Από τα οποία, µάλιστα, τα 54,5 εκατοµµύρια η ίδια έκθεση εκτιµά ότι δεν πρόκειται καν να εισπραχθούν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ορκωτοί λογιστές αναφέρουν µε σαφήνεια στην έκθεσή τους ότι εκφράζουν «γνώµη µε επιφύλαξη» για την οικονοµική κατάσταση της ΕΡΤ.
Ο ορκωτός λογιστής Ανδρέας Αλαµάνος, ο οποίος µαζί µε τον συνάδελφό του Χαράλαµπο Μπινέρη συνέταξε την έκθεση, µας είπε, όταν τον ρωτήσαµε, ότι το επαγγελµατικό απόρρητο δεν του επιτρέπει να κάνει τον παραµικρό σχολιασµό όσων αναγράφονται στην έκθεση και συνεπώς δεν µπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις µας. Η ΕΡΤ είναι, πάντα σύµφωνα µε την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το µοναδικό, ίσως, τηλεοπτικό δίκτυο στον κόσµο του οποίου τα διαφηµιστικά έσοδα (10.148.000 ευρώ σύµφωνα µε τη –λογιστική!– αναγραφή για το 2023) αντιστοιχούν στο µόλις 4,64% των συνολικών του εσόδων.
Ολα τα υπόλοιπα έσοδα (σύµφωνα µε τη –λογιστική!– αναγραφή για το 2023 ανέρχονται σε 208.151.000 ευρώ) προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ (ν. 4173/2013) που καταβάλλουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύµατος εξοφλώντας τους σχετικούς λογαριασµούς. Αλλά αυτό το τέλος οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν το αποδίδουν στην ΕΡΤ, µε την αιτιολογία ότι υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασµοί.
Συνεπώς οι λογιστικές αναγραφές είναι µόνο στα χαρτιά. Χωρίς, δηλαδή, τα λεφτά να υπάρχουν στα ταµεία της ΕΡΤ.
«Πιστωτικός κίνδυνος» για την ΕΡΤ
Ετσι, το βασικό έσοδο της ΕΡΤ, δηλαδή το ανταποδοτικό τέλος (αποτελεί το 95,36% των συνολικών της εσόδων), αναφέρεται στη σελίδα 54 της εν λόγω έκθεσης των ορκωτών λογιστών ως «πιστωτικός κίνδυνος» ! Γράφουν συγκεκριµένα οι ορκωτοί λογιστές: «Ο πιστωτικός κίνδυνος της Εταιρίας προέρχεται κυρίως από έσοδα ανταποδοτικού τέλους που έχουν τιµολογηθεί από τους προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από αυτούς και συνεπώς δεν έχουν καταβληθεί στην Εταιρεία». Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν καταστήσει την ΕΡΤ µέρος της ενεργειακής κρίσης.
Τι έκανε, όµως, η διοίκηση (η σηµερινή και η προηγούµενη) της ΕΡΤ για να εισπράξει το ανταποδοτικό τέλος; Οπως αναφέρεται στην (τελευταία) σελίδα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών: «Η διοίκηση της ΕΡΤ ζήτησε από τα εποπτεύοντα υπουργεία να ληφθεί νοµοθετική ρύθµιση µε την οποία θα διασφαλιστεί ο ακριβής υπολογισµός του εσόδου από το ανταποδοτικό τέλος…». Πρόκειται για κλασική περίπτωση αποποίησης ευθυνών. Το ανταποδοτικό τέλος είναι γνωστό ότι είναι 3 ευρώ και η διαδικασία είσπραξής του καθορίζεται µέχρι κεραίας από τον νόµο 4173/2013. Ο ίδιος νόµος καθορίζει και την προµήθεια (το 0,5% των 3 ευρώ) την οποία δικαιούνται να παρακρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Συνεπώς η µη είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους από την ΕΡΤ, χωρίς να έχουν γίνει συγκεκριµένες νοµικές ενέργειες (αγωγές κ.λπ.) για να εισπραχθεί, γεννάει σοβαρά ερωτήµατα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις µη καταβολής δηµοτικών τελών από τους ηλεκτροπαραγωγούς (επίσης πληρώνονται µέσω των λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος) οι δήµοι «πλάκωσαν» τις εταιρείες ενέργειας στις αγωγές.
Κινήθηκαν µάλιστα και ποινικά εναντίον τους, µε αποτέλεσµα την άµεση «συµµόρφωση» των ηλεκτροπαραγωγών. Γιατί η ΕΡΤ δεν έκανε ό,τι έκαναν οι δήµοι;
Απάντηση µε ασάφειες από το γραφείο Τύπου
Απευθυνθήκαµε σχετικά στο γραφείο Τύπου της ΕΡΤ, που ζήτησε να υποβάλουµε γραπτά ερωτήµατα. Στην απάντηση υιοθετείται «δηµιουργική ασάφεια» σχετικά µε το πραγµατικό ύψος όσων οφείλουν οι πάροχοι ρεύµατος από το ανταποδοτικό τέλος. Κατ’ ουσίαν, η ΕΡΤ αποδέχεται ως απολύτως ακριβή και σύµφωνα µε τα λογιστικά πρότυπα της Ελλάδος τη θεώρηση των ορκωτών λογιστών της για το έτος 2023 για συνολική οφειλή 123,5 εκατ. ευρώ από τους παρόχους της ενέργειας.
Στην επίµαχη απάντηση µεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «µετά από προτροπή και των ορκωτών ελεγκτών της η ΕΡΤ προέβη επιπροσθέτως σε αποστολή εξωδίκων προς τους προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας…».
Επισηµαίνεται ότι η γενική συνέλευση της ΕΡΤ αποφάσισε τον Σεπτέµβριο του 2024 να εξαντλήσει κάθε µέσο εντονότερης όχλησης προς τους ηλεκτροπαραγωγούς και σε περίπτωση αποτυχίας «την έναρξη διαδικασιών δικαστικής διεκδίκησης».
∆ηλαδή, ενώ αναγνωρίζεται η οφειλή των ηλεκτροπαραγωγών, η εταιρεία δεν έχει προσφύγει ακόµη στα δικαστήρια, όπως έκαναν οι δήµαρχοι που µόνο έτσι κατάφεραν να εισπράξουν από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα δηµοτικά τέλη.
Αντί γι’ αυτό η ΕΡΤ, σύµφωνα πάντοτε µε την απάντηση που λάβαµε από το γραφείο Τύπου, «πήρε την πρωτοβουλία έναρξης διαδικασίας µεσολάβησης προς ένα έκαστο από τους προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ «απηύθυνε επιστολή προς τη ΡΑΕ όπου εντοπίζει το πρόβληµα για να προκαλέσει ενδεχοµένως ρυθµιστική παρέµβασή της». Στην ίδια απάντηση συνεχίζει: «Η καρτέλα πελάτη, αθροιζοµένων όλων των οφειλετών προς την ΕΡΤ προµηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στις 31-12-2024 αθροίζει ποσό 89.511.763, 27 ευρώ» ενώ «αντίστοιχα τα ανείσπρακτα ανταποδοτικά τέλη στην καρτέλα πελάτη µε ηµεροµηνία 31-12-23 ανερχόταν σε 89.203.308, 22 ευρώ» µε την επισήµανση, µάλιστα, ότι σε αυτό το τελευταίο ποσό προστίθενται άλλα 34.315. 735,75 ευρώ έτσι ώστε να προκύπτει το «ακριβές ποσό που περιλαµβάνεται στην παρατήρηση των ορκωτών ελεγκτών.
Συνεπώς από την απάντηση της ΕΡΤ προκύπτουν η επιβεβαίωση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών (και πώς θα µπορούσε να είναι διαφορετικά;), αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει διεκδικήσει δικαστικά αυτά που της οφείλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και τα οποία έχουν ήδη καταβάλει προς αυτούς οι καταναλωτές.
Ωστόσο, στην έκθεση αναγράφει επίσης επί λέξει: «Συνεπώς, για το έτος 2024, 1.1.2024 – 31.12.2024, η συνολική σχέση εισπραχθέντος και αποδοθέντος στην ΕΡΤ ανταποδοτικού τέλους και τιµολογηθέντος και µη αποδοθέντος προς την ΕΡΤ ανταποδοτικού τέλους, για όλους τους προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ως οφειλέτες προς την ΕΡΤ ανέρχεται ποσοστιαία σε 4,3% µη αποδοθέντος προς την ΕΡΤ ανταποδοτικού τέλους πάντοτε µε βάση “καρτέλα πελάτη” 31.12.2024».
Εξαιτίας του καθεστώτος ασάφειας που διέκρινε το συγκεκριµένο σκέλος επαναλάβαµε το ερώτηµα που αφορούσε το ακριβές ποσό οφειλής. Η απάντηση µας ξεκαθάρισε το ζήτηµα. Ταυτόχρονα µας εξέπληξε σχετικά µε τη δηµιουργική φαντασία των επιτελών της ΕΡΤ! Οπως µας διευκρίνισαν, το ποσό των 89,51 εκατ. ευρώ που οφείλεται στις 31.12.2024 αποτελεί µόλις το 4,3% του συνολικού τιµολογηθέντος εσόδου από το 2013 που εκκίνησε τη λειτουργία της η νέα ΕΡΤ! Οπως εύκολα συνάγεται, οι επιτελείς της ΕΡΤ για να «θάψουν» το γεγονός ανήγαγαν τα οφειλόµενα σε βάθος 12ετίας, για να καταλήξουν στο συµπέρασµα ότι οφείλονται µόνο 89,51 εκατ. ευρώ από τους παρόχους ενέργειας!
Σύµφωνα µε την ξεκάθαρη πλέον απάντηση την οποία λάβαµε, «η “καρτέλα πελάτη” (αθροιζοµένων όλων των οφειλετών προς την ΕΡΤ προµηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) µε ηµεροµηνία 31.12.2024 αθροίζει ποσό 89.511.763,27 ευρώ (αφαιρουµένων ορισµένων πιστωτικών της τάξεως των 20.000 ευρώ)».
Πού πάνε τα τέλη που δεν αποδίδονται;
Να επισηµάνουµε τέλος ότι ένα ακόµη δεύτερο (και πιο καυτό) ερώτηµα είναι αν οι ηλεκτροπαραγωγοί τα εκατοµµύρια που δεν αποδίδουν στην ΕΡΤ τα δίνουν κάπου αλλού. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρξαν συγκεκριµένες δικαστικές ενέργειες µε κατάθεση αγωγών από την ΕΡΤ προς αυτούς.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την Οµάδα Αλήθειας είναι ενδεικτικές για το πώς «ιδιώτης µε ιδιώτη» µπορούν να χρηµατοδοτούν κοµµατικούς οργανισµούς χωρίς να δίνουν λογαριασµό σε κανέναν και µάλιστα µε δηµόσιο χρήµα µέσω της κρατικής διαφήµισης. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το δηµόσιο χρήµα είναι το «σταθερό έσοδο» του ανταποδοτικού τέλους των 3 ευρώ το οποίο κάποιοι επιµένουν να στερούν από το ταµείο της ΕΡΤ.
Πηγή: documentonews.gr