Το ζήτημα με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τα τιμολόγια των ιδιωτικών νοσοκομείων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Την κατάργηση του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ με τον οποίο ετησίως αυξάνονται τα συμβόλαια που αφορούν τη δια βίου ασφάλιση, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη.
Το ζήτημα με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τα τιμολόγια των ιδιωτικών νοσοκομείων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στις ασφαλιστικές εταιρείες, καλώντας τες να προσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, επισημαίνοντας πως δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14,6% που περιλαμβάνει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Βέβαια, όπως επισήμανε η κα Αποστολάκη, ο συγκεκριμένος δείκτης νομοθετήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ (2020), όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Καλούμε τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν πληρως», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως περιμένει τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
Η Μιλένα Αποστολάκη από την πλευρά της, έκανε λόγο για ανεπαρκείς και καθυστερημένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Μας λέτε ότι δεν είναι ανεκτός ο δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ. Μα εσείς τον νομοθετήσατε.
Ως αποτέλεσμα της μαχητικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τις τράπεζες, ανεπαρκώς, καθυστερημένα και αμήχανα η κυβέρνηση σέρνεται σε γενικόλογες ανακοινώσεις».
Επανεχόμενος ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να κάνει αντιπολίτευση, ζήτησε όμως να καταθέσει τις προτάσεις του όταν θα έρθει η ώρα της νομοθέτησης στην Ολομέλεια, ενώ κάλεσε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ολοκληρώσει άμεσα του ελέγχους για πιθανό καρτέλ στον χώρο της Υγείας.
Τι θα ισχύσει από το 2026
Από εκεί και πέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη και την επαναξιολόγηση του υφιστάμενου δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Παράλληλα έρχονται ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση υπηρεσιών και διαρκή και σταθερή ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός.
Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση όπως έσπευσε να διευκρινίσει θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση του δείκτη του ΙΟΒΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι θα απευθυνθεί στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κα Σαρπ και θα ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων στο θέμα των καρτέλ της ιδιωτικής υγείας.
«Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν, δεν θα γίνουν αποδεκτές υπέρογκες αυξήσεις», είπε ο υπ. Ανάπτυξης.
Ο νέος δείκτης για τις αυξήσεις θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ενδεικτικά να αναφερθεί, ότι για το 2024 η αύξηση που θα έπαιρναν τα συμβόλαια αυτά θα ήταν περί το 15%, κάτι το οποίο τώρα δεν θα συμβεί αφού με τη νέα ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη νέος δείκτης που θα συγκροτήσει η ΕΛΣΤΑΤ και ο οποίος θα είναι κοντά στη λογική του ετήσιου πληθωρισμού των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Οι χρεώσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Ήδη το Dnews.gr έχει επισημάνει ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα είναι εκτός ελέγχου. Την κατάσταση που επικρατεί με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Τουλάχιστον 70.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν τα ιδιωτικά νοσοκομειακά συμβόλαια λόγω των αυξήσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε προ ημερών στο OPEN ότι «τα παλιά συμβόλαια που είναι ισόβια οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν να τα καταργήσουν».
Όπως τόνισε, ειδικά τα παλιά συμβόλαια, όσα δεν μπορούν να αλλάξουν οι όροι, οι ασφαλιστικές θέλουν να τα καταργήσουν. Ποια είναι η πρακτική που ακολουθούν; Αυξάνουν τις τιμές στους πάνω των 55 ετών. Η αύξηση των τιμών μπορεί να ξεπερνάει και το 120% τα τελευταία 7-8 χρόνια. Έτσι ένα συμβόλαιο που κόστιζε 1.000 ευρώ φτάνει στις 3.500 ευρώ. Άρα οδηγεί τον ασφαλισμένο στην ακύρωση για να πάρει το ετησίως ανανεούμενο πρόγραμμα και να αλλάζουν οι όροι του προγράμματος κάθε χρόνο, καθώς οι παλαιότεροι έχουν πιο ισχυρούς όρους.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς αν πάρουμε τις χρεώσεις η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες. Δεν υπάρχει τιμοκατάλογος, όπως είπε.
Αποκάλυψε ότι αν πας ως ιδιώτης για μια επέμβαση των 1.000 ευρώ σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, θα πληρώσεις αυτή την τιμή.
Αν όμως πας με την ασφαλιστική, τότε το νοσοκομείο θα χρεώσει 3.500 ευρώ για την ίδια επέμβαση.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη
Τα όσα συζητήθηκαν το πρωί στη Βουλή αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα «φρένο» στις πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα προγράμματα υγείας, δικαιώνουν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ανέδειξε το σοβαρότατο αυτό θέμα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία.
Κυρίως δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας στο να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να ισχύσουν άμεσα, κάτι που θα είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων αλλά και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς.
Όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Θεοδωρικάκος, περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα δια βίου συμβόλαια τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή.
Και βέβαια το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των πρακτικών 2-3 ιδιωτικών νοσοκομείων και που έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία. Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συγκεκριμένου ολιγοπωλίου είχε τεθεί και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια.
Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική υγεία.
Το θέμα λοιπόν των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει άμεση σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ενώ επηρεάζει σαφώς και το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει μάχες, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά.
Πηγή: dnews.gr