Ενώ στην Ελλάδα όπως όλα δείχνουν τα υπερκέρδη των τραπεζών είναι πολιτική της κυβέρνησης, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ισπανία όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να επεκτείνει κατά τρία χρόνια την έκτακτη εισφορά τους στον προϋπολογισμό.
Με στόχο τα υπερκέρδη τους, η κάτω Βουλή και με τη βοήθεια του Podemos υπερψήφισε την επέκταση της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών κατά τρία χρόνια.
Ο φόρος, ο οποίος αρχικά είχε οριστεί ως εφάπαξ χρέωση, όταν εισήχθη πριν από μερικά χρόνια, ήταν προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Το αρχικό σταθερό επιτόκιο της τάξης του 4,8% θα αυξηθεί επίσης σε έως και 7% για τις μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν η Banco Santander και BBVA, ενώ θα «πέσει» στο 1% για τις μικρές.
Ο υψηλότερος νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για τις τράπεζες που βγάζουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα από τόκους και προμήθειες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τράπεζες στη χώρα έχουν αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα πρέπει να φορολογηθούν. Η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με πολλούς ομίλους να επιτυγχάνουν τα υψηλότερα κέρδη τους πέρυσι.
Από την πλευρά του βέβαια ο τραπεζικός κλάδος της χώρας διαμαρτύρεται, με τις ισπανικές τραπεζικές ενώσεις AEB και CECA να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο φόρος «δημιουργήθηκε σε μια χαοτική και αδιαφανή διαδικασία, πίσω από τις πλάτες των πολιτών και χωρίς διάλογο».
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων είναι δίκαιη αποζημίωση για τη μακρά περίοδο χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων που υπέμειναν τα προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που είναι πιθανό να μειώσει τα έσοδα από δανεισμό τους με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: documentonews.gr