Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει την Ε.Ε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η εισβολή στην Ουκρανία θυμίζει πολλά από την εισβολή στην Κύπρο μισό αιώνα πριν, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, στον απόηχο των εξελίξεων του πολέμου, που μαίνεται για τέταρτη μέρα.
«Το διεθνές περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε όλες αυτές τις κινήσεις. Δεν νομίζω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί μία τέτοια κατάσταση. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει πάση θυσία ενωμένη, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την όξυνση στην Ουκρανία. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Τουρκία έπραξε ακριβώς τα ίδια στην Κύπρο και η δυτική κοινότητα αυτή τη στιγμή κλείνει μισό αιώνα που βάζει την Ελλάδα και την Κύπρο να συνομιλούν ως θύματα με τον θύτη τους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα και να θέσει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρότασή της για να επιβληθούν ταυτόχρονα κυρώσεις και στην Τουρκία για όσα έκανε στην Κύπρο», είπε ο κ. Μάζης.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής τόνισε τις αδυναμίες της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει αναπτύξει τη θεωρία ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, ότι αντιμετωπίζει την Κύπρο σαν τρίτο κράτος κι ότι ξεχνάει ότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ελλιποβαρή στάση απέναντι στην Κύπρο, ενώ πλειοδοτούμε απέναντι στην Ουκρανία. Βεβαίως και να επιβληθούν κυρώσεις (σ.σ: στην Ρωσία), αλλά να επιβληθούν και στην Τουρκία» τόνισε.
«Μήπως η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της»
Σε ό,τι αφορά στο «μπλόκο» στο σύστημα Swift που θέτει η Ευρώπη στις ρωσικές τράπεζες, ο κ. Μάζης είπε: «Μήπως η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της; Εάν είναι σκληρός ο αποκλεισμός από το Swift, πως θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία και ρέει ακόμα;».
Ο κ. Μάζης τόνισε πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίσιμη κατάσταση εάν ο πόλεμος δεν έχει λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες και εάν η Ρωσία συνεχίσει τις απειλές σε Σουηδία και Φινλανδία.