Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτυπήματα στον Λίβανο, ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».
Οηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του.
Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά “τις τελευταίες εξελίξεις”, διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.
Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας “μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί”, σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια “επίθεση ευρείας κλίμακας” της Χεζμπολάχ.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ, η οποία ανακοίνωσε από την πλευρά της επίθεση ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε “επιδρομή του ισραηλινού εχθρού” στο χωριό Ατ-Τίρι και ένας τρίτος σε “επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ”, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του.
Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται καθώς η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με τη χρήση “μεγάλου αριθμού drones” και πάνω από “320 ρουκετών” Κατιούσα κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη λιβανική Χεζμπολά εκατοντάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα και drones εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σιιτικού κινήματος στα τέλη του περασμένου μήνα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό – του κάνουμε κακό», ανέφερε κ. Νετανιάχου καθώς άρχιζε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
«Δύσκολο να ξέρεις πού πάει μετά αυτή η σύγκρουση»
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ευρύτερης κλιμάκωσης και αυτή είναι μια σημαντική και άλλη μια επικίνδυνη στιγμή σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία τώρα διαρκεί πολλούς μήνες, σχεδόν ένα χρόνο», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής του Sky News, Alex Rossi.
«Το πού πάει μετά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διαβαστεί αυτή τη στιγμή. Σίγουρα, αξιωματούχοι εδώ στο Λίβανο λένε ότι αυτή είναι η πιο βίαιη σειρά χτυπημάτων από τότε που ξεκίνησε αυτή η ένταση. Το μέγεθος της ζημιάς – δεν γνωρίζουμε πραγματικά αυτή τη στιγμή, αλλά λένε ότι υπήρξαν ζημιές σε υποδομές, νερό και ρεύμα».
«Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι τι θα κάνει στη συνέχεια η Χεζμπολάχ, αν μη τι άλλο. Το περιγράφουν αυτό ως την πρώτη φάση των σχεδιαζόμενων αντιποίνων μετά τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, που συνέβη στα τέλη Ιουλίου.
«Θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, ή αυτό είναι μέρος της στρατηγικής για την οποία ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει μιλήσει πολλές φορές – ψυχολογικός πόλεμος, για να προσπαθήσει να κρατήσει τον εχθρό να μαντεύει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει στη συνέχεια.
«Αλλά ξεκάθαρα, αυτό είναι ένα άλλο σημείο καμπής. Είναι μια μεγάλη κλιμάκωση. Θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο;
«Το φάντασμα που κρέμεται πάνω από τον Λίβανο και το Ισραήλ είναι αυτό που συνέβη το 2006, όταν η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πήγαν κατά πρόσωπο σε έναν πλήρη πόλεμο. Θα δούμε μια επανάληψη αυτών των γεγονότων τώρα;
«Σαφώς, από τις 7 Οκτωβρίου, τις κόκκινες γραμμές που θεσπίστηκαν μετά το 2006, δεν έχουν απλώς υποβαθμιστεί, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Άρα θα πρέπει να αποκατασταθεί ένας νέος αποτρεπτικός παράγοντας.
«Τώρα, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας ή θα επιτευχθεί μόνο με τη βία;
«Υπάρχουν σίγουρα υπουργοί που πιέζουν το Ισραήλ να προσπαθήσει να ξαναχαράξει αυτές τις κόκκινες γραμμές στρατιωτικά. Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα είναι σχεδόν υπό έλεγχο. Προφανώς θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους εκεί. Θα συνεχίσουν να κάνουν επιχειρήσεις Αλλά ο Ισραηλινός Στρατός θα ξεκινήσει την περιστροφή του προς τα βόρεια σύνορα.
«Από την οπτική γωνία του Ισραήλ, ως αποτέλεσμα της 7ης Οκτωβρίου και των μαχών που διεξάγονται στα βόρεια σύνορά του, έχουν χάσει την κυριαρχία τους σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας καθώς οι πολίτες έχουν εκτοπιστεί.
«Έπρεπε να πάνε πιο νότια σε μέρη όπως ο Τιβέριος στη Γαλιλαία. Το Ισραήλ δεν μπορεί να το ανεχτεί μακροπρόθεσμα. Θα ακουστούν φωνές που θα λένε πολύ δυνατά “οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να μπουν μέσα και να το σταματήσουν”.
«Προφανώς, όσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, θα ήθελαν να δουν μια διπλωματική λύση. Αλλά είχαμε τεράστια διπλωματία τους τελευταίους μήνες και το εμπόριο διασυνοριακών πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζεται. Σήμερα το πρωί, φυσικά, είδαμε ότι έγινε πολύ χειρότερο.
«Η ανησυχία είναι ότι αυτό τώρα εξελίσσεται, κλιμακώνεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».
Πηγή: real.gr