Σχέδιο μέχρι και για υπερτριπλασιασμό του προσωπικού που ασχολείται με τις ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων κοροναϊού μελετά, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», η κυβέρνηση λόγω του αυξανόμενου πλέον αριθμού φορέων Covid-19, αλλά και του μεγάλου ποσοστού «ορφανών κρουσμάτων» που φτάνει το 60-65% του συνόλου, με αυξητικές τάσεις.
Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί σαφές δείγμα του προβληματισμού που υπάρχει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και για ένα «δεύτερο κύμα» της ασθένειας με χιλιάδες νέους νοσούντες και πολλούς θανάτους.
Το Κέντρο Ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας (στεγάζεται στο νέο κτίριο της στη λεωφόρο Κηφισίας) ερευνά τις επαφές των κρουσμάτων, έτσι ώστε μέσω των ανιχνεύσεων να βρίσκει εγκαίρως νέους νοσούντες , προ της εξάπλωσης του ιού.
Σήμερα απασχολούνται σε αυτό περίπου 80 άτομα (11 παλιά στελέχη του ΕΟΔΥ, 15 λιμενικοί, 10-12 αστυνομικοί κι οι υπόλοιποι πυροσβέστες) .
Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Ιχνηλάτησης και 5-6 υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας.
Αριθμοί που φαίνονται μικροί αφού το εν λόγω κέντρο ανίχνευσης ασχολείται πλέον καθημερινά με 300 κρούσματα καθημερινά, ενώ τα μη προσδιορισμένα ως προς την συρροή κρούσματα κυμαίνονται σε 150-170.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε αναφέρει ότι «οι αντοχές του συστήματος ιχνηλάτησης αυξάνονται καθημερινά. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ενίσχυσης του ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στον υφιστάμενο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά ακόμα και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αλγορίθμων που τρέχουμε καθημερινά».
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 22ης Αυγούστου 2020.αποφασίστηκε η ενίσχυση του Κέντρου Ιχνηλάτησης με ιδιώτες που θα εκπαιδευτούν αναλόγως , με περιθώρια να προσληφθούν ακόμη 192 άτομα.
Δηλαδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Κέντρο Ιχνηλάτησης μπορεί να αυξηθεί από 80 στους 280 περίπου που θα ασχολούνται και με την τήρηση της «καραντίνας» αφού σε κάθε ένα από τα κρούσματα αντιστοιχούν περίπου 5-7 «επαφές» που πρέπει να απομονωθούν.
Τι αναφέρει η ΠΝΠ
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ΠΝΠ «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) δύναται να προσλάβει προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη της απρόβλεπτης και επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και των σχετικών, υγειονομικών και άλλων κινδύνων. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται κατ’ εφαρμογή του παρόντος δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατόν ενενήντα δύο (192) άτομα. Το αντικείμενο της σύμβασης εργασίας του προσωπικού της αφορά στην ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των διαδικασιών απομόνωσης και ελέγχου των ασθενών κορωνοϊού COVID-19 και των στενών επαφών τους, καθώς και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση κάθε είδους σχετικής, υγειονομικής ή άλλης απειλής.
Για τους σκοπούς ενίσχυσης του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων το ανωτέρω προσωπικό δύναται να τοποθετείται και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Η διαδικασία πρόσληψης του ως άνω προσωπικού, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η διάρκεια απασχόλησής του δεν μπορεί να υπερβεί κατ’ ανώτατο όριο τους οκτώ μήνες».