Οσεισμός σημειώθηκε στις 15.04 στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα. Ειδικότερα, το επίκεντρο της δόνησης ήταν στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός, ο οποίος είναι και ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, έγινε αισθητός και στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί τουλάχιστον άλλοι πέντε σεισμοί που ξεπερνούσαν τα 4 Ρίχτερ από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης (4.2.2025) μέχρι τις 11:09 με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ. Στις 12:35 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ.
5 επιστήμονες μιλούν για τη σεισμική δραστηριότητα
Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ συνεχίζουν να βρίσκονται οι Κυκλάδες και παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και στα γύρω νησιά.
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 4,9. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες μίλησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του realfm 97,8.
«Είναι αρκετά σπάνιο (σ.σ. φαινόμενο) θα έλεγα. Δεν είναι ακριβώς πρωτόγνωρο αλλά είναι αρκετά σπάνιο. Ιδίως τώρα πια που τα μέσα παρακολούθησης, εννοώ σεισμικής παρακολούθησης, είναι πολύ πιο εξελιγμένα, ψηφιακά και με μεγαλύτερη ακρίβεια έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από ό,τι είχαμε παλαιότερα. Όταν και τότε, παλαιότερα, μπορεί να είχαν συμβεί παρόμοιες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο πλέον. Δεν έχουμε αμφιβολίες ότι πρόκειται για μία έντονα εξελισσόμενη, δυναμικά εξελισσόμενη προσεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από 10 περίπου ημέρες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Στο ερώτημα εάν περιμένουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, εφόσον αναφέρθηκε σε προσεισμική ακολουθία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό πλέον διότι βλέπουμε ότι από το Σάββατο είχαμε κάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, τότε το μέγιστο μέγεθος δεν είχε ξεπεράσει τα 3,6. Και η εκτίμηση εκείνη επαληθεύεται συνεχώς διότι φτάσαμε στο 4, στο 4,5, στο 4,7, στο 4,9. Κατά συνέπεια έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε ποιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μέγεθος του σεισμού που μπορεί να συμβεί εκεί».
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, την σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
Ανέφερε ότι το πρώτο σενάριο είναι να πρόκειται για «σμηνοσειρά» σεισμικών δονήσεων στην περιοχή και το δυσμενέστερο σενάριο, μπορεί να είναι ένας σεισμός μέχρι 6,5 Ρίχτερ. Επίσης, ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τα ηφαίστεια.
Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι.
«Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με 5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Η σύσκεψη, η οποία μάλιστα αναμένεται να γίνει εκ νέου και αύριο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.
Τσελέντης: Είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί
Την εκτίμηση ότι έχει ενεργοποιηθεί “το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956” και πως πιθανόν επίκειται μεγάλος σεισμός εξέφρασε ο Άκης Τσελέντης, την ώρα που η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται αδιάκοπα στις Κυκλάδες.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κύριο σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.
Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.
Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στα Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!
Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.
Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε “come to Cephallonia to enjoy earthquakes!”. Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα»
Ο καθηγητής Γεωλογίας & Γεωπεριβαλλόντος και πρώην πρόεδρος ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση με τον γεγονός του 1956 και το τσουνάμι που είχε προκληθεί.
Την ίδια ώρα, μαζικά εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, ενω εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας. Μεταξύ αλλων, συστήνεται η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασιας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, αλλα και στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων.
Καλούνται, επισης, οι πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα. Μέχρι στιγμής, 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή: real.gr